Masca de oxigen a liderilor în timpul pandemiei: Growth Mindset
Imagine de Oleksandr Stepura de la Pixabay
Dacă ai zburat măcar o singură dată cu avionul, sigur ai auzit una dintre cele mai importante reguli de siguranță: „În eventualitatea puțin probabilă a depresurizării cabinei, măștile de oxigen vor cădea automat din tavan. Persoanele însoțite de copii își vor pune mai întâi propria mască și abia apoi pe cea a copilului!”. Ideea din spate este simplă. Dacă tu nu vei putea să mai respiri, nu vei avea cum să ajuți pe altcineva.
Exact la fel stau lucrurile acum și cu liderii de business: dacă, în această perioadă incertă, nu reușești să ai grijă de tine mai întâi, nu vei putea să-ți protejezi colegii de echipă. Cum ai putea oferi cuiva ceva ce tu nu ai? Să mă explic.
Mai toată lumea a înțeles deja că, la nivel global, companiile traversează acum una dintre cele mai radicale transformări din istoria muncii. În ultimele luni, liderii de business au fost și sunt în continuare nevoiți să învețe foarte accelerat cum să lucreze, cum să conducă și cum să gestioneze echipele de la distanță, mulți pentru prima dată în cariera lor. Asigurarea continuității business-ului, menținând în același timp oamenii în siguranță și motivați, reprezintă o sarcină deloc ușoară. Incertitudinea, presiunea, stress-ul au fost și continuă să fie mari. Ca lider, cât de mult și cât de repede reușești să fii eficient(ă) la nivel personal, are impact acum, mai mult ca niciodată, direct în business.
Totul este în mintea ta!
Felul în care tu te raportezi la toate aceste schimbări din jurul tău, modul în care le înțelegi și în care gândești, sau, altfel spus, întreaga ta mentalitate, fac diferența acum între tine, cel/cea eficient(ă) și tine, cel/cea mai puțin eficient(ă). A avea mentalitatea potrivită este echivalent cu a-ți pune tu primul(a) masca de oxigen înainte de a-i ajuta pe alții. Suntem deja în situația “puțin probabilă a depresurizării cabinei” și nu mai avem timp de ezitări. Mentalitatea ta are impact direct în deciziile pe care le iei zi de zi. Mentalitatea nu este o noțiune abstractă, ea există cu adevărat și reprezintă setul tău de convingeri, de idei și de valori personale, cu alte cuvinte felul tău particular de a-ți reprezenta lumea.
Nu doar pentru a face față schimbărilor din business generate de pandemie, dar mai ales pentru a reuși chiar să vezi reale oportunități în noul context, mentalitatea cea mai potrivită pe care un lider de business o poate adopta acum este aceea de “Growth Mindset”.
Dacă nu ești deja familiarizat(ă) cu această abordare, iată pe scurt despre ce este vorba. Carol Dweck, profesor de psihologie la Universitatea Stanford, a realizat o serie de cercetări în neuroștiințe întinse pe câteva zeci de ani, publicând rezultatele în anul 2006 în cartea „Mindset: The New Psihology of Success”. Studiind felul în care funcționează creierul nostru, ea a evidențiat legătura dintre atitudine și performanță, aratând că atitudinea este, de fapt, un predictor mai bun al succesului decât este inteligența.
Cercetările ei ne arată că există două mari tipuri de mentalități: “Growth Mindset” (mentalitatea orientată spre creștere) și “Fixed Mindset” (mentalitatea rigidă sau fixă). Am întâlnit cu toții persoane care au convingerea că talentul și inteligența sunt înnăscute și că orice ai face, acestea nu se pot dezvolta. Expresii pe care le auzim frecvent sunt: “Nu cred că mă pricep!”, “Nu pot face asta!”, “Ne-am blocat cu proiectul, mai bine o lăsăm baltă!”. Indiferent de context, la job sau acasă, aceste persoane par să aibă o singură preocupare constantă, aceea de a-și demonstra continuu competențele, talentul, inteligența, sunt preocupați să păstreze aparențele și să evite eșecul. Cel mai probabil, la aceste persoane dominant este “Fixed Mindset”.
La polul opus, am întâlnit cu toții persoane care au convingerea că, dacă investești timpul și efortul necesare, talentele pot fi, de fapt, dezvoltate. Aceste persoane au o pasiune pentru a se autodepăși, pentru a învăța continuu, manifestând astfel, “Growth Mindset”. Expresii pe care le auzim des sunt: “Nu pot face asta… încă!”, “Ok, proiectul a fost respins, ce putem învăța din asta?” sau “Poate că nu mă pricep acum, dar hai să văd ce pot face ca să depășesc momentul!”.
La începutul declarării stării de urgență în contextul COVID-19, cred că am văzut cu toții în business reacții foarte diverse: unii lideri de business păreau că au intrat în modul “freeze”, sub efectul panicii paralizând și ei și echipele pe care le conduceau, alții s-au adaptat, învățând foarte rapid despre noul context și identificând oportunități pentru echipele lor și pentru business. Diferența a făcut-o felul în care au interpretat ceea ce au văzut în jurul lor: au privit noul context cu “Fixed Mindset” sau cu “Growth Mindset”. În ambele situații, mentalitatea liderilor a avut impact direct în KPI-ii de business: pe plus sau pe minus.
Partea bună este că nu putem spune despre cineva că are doar “Fixed Mindset”, iar altcineva doar “Growth Mindset”. Realitatea este că fiecare dintre noi le are pe ambele. Mai mult sau mai puțin, într-adevăr, asta face diferența! Oamenii au o capacitate uriașă de a învăța și de a-și antrena creierul pentru schimbare, pentru adaptare și pentru a se dezvolta la nivel personal.
Până la urmă, mentalitatea noastră poate fi privită ca oricare alt “skill”, adică este dinamică, se poate dezvolta. Carol Dweck scrie că „numai învățarea despre mentalitatea de creștere poate provoca o mare schimbare în modul în care oamenii gândesc despre ei înșiși și despre viețile lor”. Dar bineînțeles că acesta este doar începutul. Este nevoie de un efort susținut și organizat pentru a menține această schimbare la tine pentru ca, mai apoi, să reușești să-i inspiri și pe cei cu care lucrezi.
Cum spuneam, fără să-ți pui tu primul/a masca de oxigen, nu-i poți ajuta pe cei de lângă tine.