Metamorfoza. Noi și liderii la mijloc de pod
2020 – anul care ne-a împins limitele la maxim, anul care ne-a bulversat complet gândurile, trăirile, comportamentele, rutinele și sentimentele, anul în care am rezistat doar pentru că am înțeles că trebuie să fim, mai mult ca niciodată, împreună, flexibili, agili, rezilienți.
Astăzi, deși încă privim cu îngrijorare spre ce va urma, deși suntem conștienți că lupta nu e nici pe departe încheiată, că distanțarea fizică, masca, zoom-ul ne vor domina în continuare viața, avem motive să privim cu încredere spre lumea de dincolo de capătul tunelului, una pe care o vedem deja mai clar și cu o doză mai mare de optimism. Declanșarea campaniei de vaccinare ne permite asta, ne ajută să creionăm un peisaj economic și social mai sigur, mai stabil, un leadership mult mai eficient, mai responsabil, deschis deja spre noi mentalități, comportamente și rutine. Un proces de transformare început în 2020, dar care trebuie să continue, astfel încât, în 2022, orizontul de așteptare pentru cei mai mulți specialiști ca final de criză sanitară, să fim cât mai pregătiți pentru viața post pandemie.
Avem așadar în față un an intermediar, în care să ne desăvărșim transformarea. Asta trebuie să fie 2021 pentru fiecare dintre noi – angajat sau lider, pentru fiecare echipă sau companie – puntea de legătură, podul de trecere de la vechea la noua normalitate, în care să ne consolidăm prioritățile și oportunitățile, valorile și credințele, echilibrul și relațiile, cunoștințele și abilitățile.
Cum am trecut peste 2020, spre ce ar trebui să ne concentrăm atenția și energia în 2021 – acesta este subiectul principal sub care am construit această ediție.
Totuși, pentru că martie bate la ușă, o lună în care prin excelență sărbătorim femeia, în paginile revistei veți găsi și o serie de interviuri în care rolul principal a fost atribut doamnelor. Realizate pornind de la concluziile ultimului Raport Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE), prin aceste intervuri ne-am propus să reconfirmăm ceea ce studiile efectuate în 2020 au tot evidențiat și anume că, pe timp de criză, femeile au o extraordinară capacitate de a fi lideri excepționali, inspirând calm, încredere și ordine.
CARIERE 270
Ce bine-mi șade azi cu pălăria verde! este editorialul acestei ediții, ce poartă semnătura Redactorului-șef, Cati Lupașcu. Un tablou complet, privit de sub borurile pălăriei verzi, cea care îți oferă cea mai largă perspectivă, editorialul rotește camera la 360 de grade și înfățișează integral scena în care deopotrivă suntem actori, femei și bărbați, în toate rolurile și ipostazele de zi cu zi.
Urmează Madi Rădulescu, semnatara primului articol al ediției. Cu titlul, 2021 – Punctul de inflexiune, autoarea explică de ce, în ciuda tuturor problemelor de care ne-am lovit în ultimul an, ar trebui să fim recunoscători acestei perioade dificile. O pagină mai apoi, Dorin Bodea ne invită să realizăm un plan rațional de viață, unul care să aibă în centru fericirea. Doar așa vom ști dacă suntem Adaptați pentru viitor.
Piața de servicii profesionale din România a înregistrat, la începutul acestui an, un succes remarcabil: fuziunea FiNEXPERT și BOSCOLO sub umbrela Crowe. Despre acest proces, cu atât mai valoros cu cât a fost finalizat în plină criză, ne vorbește Manuela Furdui, Managing Partner Crowe România.
Work Life Choices, proiectul special despre oameni speciali, susținut împreună cu partenerul nostru Ascendis, are în această ediție patru invitați din lumea artelor. Tot în plină pandemie, ei au avut curajul să transforme un fost depozit într-o galerie inedită de artă, unică în România. Vinovații de serviciu sunt patru tineri: Alin Popa, Silvana Dulamă-Popa, Diana Scurtu și Dragoș Pârgaru. Povestea lor o găsiți pe larg în paginile ediției cu titlul: Cei patru ”mecenari”. Toți pentru artă, artă pentru toți!
Prima parte a ediției se încheie cu Adrian Stanciu, care, de această dată, scrie Despre anti-fragilitate și echilibru.
Următoarele pagini sunt dedicate femeilor. În secțiunea Profil de lider le veți cunoaște pe: Mariana Brădescu, Managing Partner PIATRAONLINE, PIATRA de temelie a unei afaceri de succes; ANA CRIVĂȚ – Head of Corporate Affairs, HEINEKEN România, liderul care, mai presus de orice, crede în Puterea lui “Împreună”; și Monica Ionescu, Controlling & Financial Planning Director, care ne povestește despre cele două pălării magice cu care zi de zi își joacă rolurile.
Și cum luna martie este asociată și cu frumusețea, romantismul și iubirea, încheiem cea de a doua secțiune a ediției cu o recomandare prin care cu siguranță veți reuși să transformați o seară în doi într-una cu adevărat memorabilă. Este vorba despre Chateau Valvis Chardonnay, adevăratul rege al vinurilor albe, un vin echilibrat care îmbină cu eleganță și armonie notele de aciditate și aromele de vanilie cu onctuozitatea.
Revenim în organizații și vă propunem o nouă serie de interviuri ce aduc în centrul atenției businessul pe timp de criză și rolul extrem de important al liderilor în susținerea echipelor. Protagoniștii sunt: Irina Roșu, CEO GRUP FARMAVET și povestea unei echipe de top care a îmbrățișat schimbarea; Ileana Alexandru, VP Resurse Umane Mega Image, care vorbește despre Impactul schimbărilor. Valori și calități umane esențiale pe timp de criză; Paul Drăgan, Director general McDonalsd’s în România pentru care Succesul unei afaceri depinde și de impactul pe care îl are în comunitate; și Norina Gâvan, CEO-ul Wörwag Pharma România și povestea unei transformări extraordinare de la farmacie la companie farmaceutică internațională.
Cover Story-ul acestei ediții este construit în jurul ambelor teme umbrelă și le are ca invitate pe: dr. Anne Pleșuvescu, Trainer&Executive Coach, founder Innerchords, Aurora Szentágotai-Tătar, prof. dr. în Psihologie, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Babeș Bolyai Cluj, Virginia Oţel, președintele Asociației Professional Women’s Network (PWN) România, și Andreea Ioniță, Deputy General Director & Chief Strategy, Markets, Digital Officer E.ON Romania.
Imediat după Cover, Oana Cătălina Fodor, pune punctul pe ”I” și, într-un articol de excepție, arată de ce pandemia nu ne-a afectat pe toți la fel, de ce femeile sunt mai vulnerabile în fața crizei, dar și de ce tenacitatea și rezistența cu care sunt înzestrate le ajută să fie lideri excepționali în condiții excepționale.
Un barometru al leadershipului feminin în pandemie, prezentat de prof. dr. Lavinia Rașcă, Egalitatea de gen în funcții de conducere: clișee și stereotipuri – cu semnătura Sorinei Faier și Dimensiunea feminină a leadershipului – Viorel Panaite încheie seria de articole dedicate doamnelor.
Vă propunem apoi două materiale cu adevărat speciale, în care (2021) etapa intermediară a metamorfozei noastre este asimilată cu cea mai provocatoare perioadă a vieții, adolescența. Unde am fost în 2020, unde suntem în 2021 și unde ar trebui să fim în 2022, cele trei puncte importante ale transformării noastre pe drumul dintre vechea și noua normalitate, prezentate într-un stil aparte, găsiți în aceste două articole: 2021 – Anul adolescenței noastre, semnat Lavinia Țânculescu-Popa și Către maturizarea noastră digitală, semnat George T. Şipoş.
Martie este însă și luna în care mai multe companii vor să renunțe, parțial sau total, la work from home. Marilena Ispas ne explică de ce Revenirea la birou este marele test pentru angajați și angajatori.
Ca de fiecare dată, în ultima parte a revistei avem două rubrici speciale: Brain Story îl are ca invitat pe Zoltan Vereș, care vorbește despre Burnout, depresii și anxietăți, ca Efecte ale distanțării sociale și ale lucrului de acasă; și Kids Management, în care Otilia Mantelers răspunde la întrebarea: De ce plâng copiii din “te miri ce” motive?
Finalul de ediție l-am dedicat și de această dată rubricii Stargazing, în care Elena Ștefan ne povestește despre Confruntarea titanilor.
Aceasta este ediția 270 a Revistei CARIERE.
La bună citire!