Mihai Răzvan Ungureanu: Nu pierdeți vremea căutând modele. Acestea nu există!
Pornind de la exemplul poetului Yates, Ungureanu și-a descris viața ca pe un șir de întâlniri fericite și i-a sfătuit pe tineri să lase loc și hazardului pentru a-și împlini țelurile. Ungureanu a participat la lansarea programului de mentorat “LiderOvidiu”, un proiect al Asociației “Community Links” destinat studenților economiști, care le oferă, pe lângă acces la programe de internship în companiile de top de pepiața internă, șansa de a-și întâlni modelele care le pot schimba viața.
“Viața mea a fost un șir de întâlniri fericite”
“Intrebarea care mi se adresează des, la fel ca unui star pop-rock, este “în ce pași calci tu”, cine sunt modelele tale. Există un răspuns sincer pe care nu mă feresc să vi-l spun. Nu există modele în sine, de fapt, există discernământul personal al fiecăruia care știe să aleagă din întâlnirile fericite sau mai întunecate ale vieții sale ceea ce merită reținut ca experiență. Marele poet Yates, care mie mi-este drag, întrebat cui îi datorează renumele mondial a răspuns: Poate lui Dumnezeu, pentru că viața mea a fost un șir de întâlniri fericite. Cred că aș aeste și viața mea, cum este viața fiecăruia, de fapt, un șir de întâlniri fericite din care se alege, în primul rând, o experiență și în al doilea rând satisfacția unei posibile relații personale din care amândoi membrii dialogului ies îmbogățiți.”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.
El a explicat că depinde de calitățile fiecăruia și de context pentru ca întâlnirile să dea roade. Potrivit lui Ungureanu, cariera personală nu e întotdeauna construită în jurul unui model. “Modelele în sine de multe ori sunt ideale și nu trebuie pierdut timpul în a le căuta în viața reală. Cariera, în schimb, se construiește pe seama unui proiect, în care aportul personal, ca și contextul, sunt aproape în egală măsură determinante.”, a mai spus Ungureanu.
“Plec dimineața la serviciu cu gândul că ziua care începe poate să fie ultima”
“Sunt genul de om care pleacă dimineața la serviciu – oricare ar fi el – cu gândul că ziua care începe poate fi ultima. Aștept sfârșitul zilei de lucru pentru a face un minim bilanț. Abia atunci eu, unul, îmi permit să fiu mulțumit sau, dimpotrivă, îngândurat. Acesta este felul în care de fapt cred, se construiește temperatura morală în care o carieră are succes”, a adăugat el.
În opinia profesorului universitar Mihai Răzvan Ungureanu, calitățile esențiale unui student pentru a avea succes sunt un proiect personal, capacitatea de adaptare la hazard și creativitatea, pentru că nu există carieră care să se supună graficului unei ecuații liniare.
Vice-rectorul Nicolae Istudor: ASE încurajează proiectele care sunt în interesul studenților
Corina Vintan, președinteleAsociației Community Links, le-a împărtășit studenților experiența propriilor întâlniri din viață și cum i-au determinat acestea cariera. Potrivit lui Vintan, programul de mentorat “LiderOvidiu” își propune să îi ajute pe studenți să-și descopere locul și să conștientizeze la ce sunt buni, precum și să le ofere șansa de a avea propriile întâlniri care să le schimbe destinul.
Nicolae Istudor, vice-rectorul ASE, a spus că instituția pe care o reprezintă încurajează toate proiectele care sunt în interesul studenților, cu atât mai mult cu cât academia nu are resurse pentru a le oferi acestora suficiente programe de practică. El a arătat că ASE duce o luptă permanentă pentru a finanța astfel de programe. “ASE a investit 15 milioane de lei până în acest moment și așteaptă să îi primească de la autoritățile de management.”, a afirmat Istudor.
Evitați să deveniți o copie!
Titov Buzescu, vice-președinte Rompetrol, le-a recomandat studenților să nu caute un singur model, pentru că riscă să devină o copie, despre care se știe că întodeauna este mai proastă decât originalul, ci mai degrabă să culeagă de la fiecare dintre modelele întâlnite ceea ce consideră ei necesar pentru „planul lor personal”.
Daniela Pandrea, director general Honeywell, i-a îndemnat pe tineri să nu plece din țară, pentru că România are nevoie de ei. „faceți un internship, viitoare carieră a dumneavoastră poate începe cu el”, a adăugat Daniela Pandrea.
Dior, una din firmele unde vă puteți depune candidatura pentru un internship
Prima fază a programului „Lider Ovidiu” se va derula în perioada iulie – octombrie, iar cei interesați se pot înscrie pe site-ul www.communitylinks.ro.
Printre companiile la care vă puteți depunde candidatura pentru un internship sunt Dior, Ecovis, DSV, Rompetrol, Intralot, Exim Bank, City Bank, Honeywell, RMGC, Orange si Wallmark.