Mindful Eating, Mindful Living – revoluția interioară începe cu o stafidă
Mihai Popa-Radu, Executive Coach şi Sergiu Rusu, expert, au fost invitaţii Clubului de resurse umane EXEC-EDU în seara zilei de miercuri pentru a introduce local o iniţiativă care la nivel internațional a declanșat deja o revoluție în corporațiile de succes și în rândul vedetelor de televiziune; ei o numesc mindfulness. Practica îşi propune să repare marile neajunsuri ale omului modern: capacitatea din ce în ce mai redusă de concentrare, suprasolicitarea intelectuală şi stresul.
De câţiva ani trecem printr-o criză economică și personală, căreia i-am căutat rezolvarea mai ales în exterior, fără succes. Popa-Radu și Sergiu Rusu spun că pentru a putea ieși din criză și a evolua, trebuie să căutăm soluţia în noi înşine. Ei propun ca primul pas către o transformare autentică şi de durată să fie înţelegerea modului în care ne funcţionează mintea şi optimizarea modului în care o folosim.
Cei doi au introdus membrilor clubului Exec-Edu practica meditaţiei conștiente propunându-le mai întâi un exercițiu. Prin „Meditaţia stafidei” i-au îndemnat pe cei prezenţi să înveţe să-şi dezvolte un obicei simplu, menit să îi dezveţe de automatisme, să le ascută simțurile, să îi facă să redescopere senzaţii noi, chiar şi atunci când gustă din cel mai mic fruct confiat.
Starea obișnuită a creierelor umane poate fi descrisă mai degrabă ca o fugă mentală, o fugă a gândurilor. Absenţa noastră mentală dintr-o activitate de rutină este dovedită ştiinţific, spun experții. Spre deosebire de animale, oamenii sunt neatenţi la ce se întâmplă în jurul lor. Or, doar dacă suntem prezenți, aici şi acum, dacă ne putem stăpâni mintea, putem acționa cu adevărat eficient.
Mulţi dintre noi petrecem timp gândindu-ne la trecut sau făcând proiecţii de viitor, dar tot ce ţine de trecut este încheiat – „este inutil să petreci timp acolo”. „Mulţi petrec timp în viitor, ceea ce e neprofitabil. Important este ce poţi face în prezent, să poţi acţiona, aici şi acum.”
Cei care doresc să afle mai multe despre subiect pot să citească „Focus” de Daniel Goleman și „Conversații cu tine”, cartea Danielei Andreescu sau pot să ceară instruire în cadrul Mindfulness Institute. Programele oferite acolo îi pot ajuta să devină mai atenţi, mai calmi, mai conștienți de ceea ce fac şi mai eficienţi. Toate se bazează pe descoperiri recente în domeniul neuroştiinţelor, leadership şi ştiinţelor contemplative.
Meditaţia cu focus pe respiraţie este o tehnică simplă, pe care o pot urma toţi cei care vor să-şi dezvolte capacitatea numită de occidentali Mindfulness, prin care ar trebui să înțelegem o stare de atenţie conştientă, permanentă şi non-evaluativă. Non-evaluativă pentru că deși suntem obişnuiţi să punem etichete, obiceiul ne blochează capacitatea de a descoperi şi de a redescoperi lucrurile, oamenii şi lumea care sunt în continuă transformare.
Devenită mod de viață, metoda ajută la cultivarea unei conștientizări profunde și pline de compasiune, care ne va ajuta să ne evaluăm obiectivele și să găsim calea optimă pentru realizarea lor.