Nu contează să fii primul, contează să fii cel mai bun!
Gabriel Coarnă este programator şi dezvoltator al Readable, o aplicaţie care îi permite utilizatorului să ia un articol de pe o pagină de internet şi să îl formateze după cum doreşte, eliminând totodată elementele care nu fac parte din acesta, astfel încât să fie mai uşor de citit. Produsul a fost redenumit Clearly odată cu achiziţia acestuia de către Evernote. Gabriel nu are studii în zona de IT, însă a reuşit să facă toate acestea prin pasiune şi învăţând din practică. Prima experienţă cu un calculator a avut-o la vârsta de 7 ani, când un prieten al tatălui său l-a lăsat să se joace un joc pe PC. „Nu ştiam ce e acela un calculator, nu ştiam cum funcţionează, dar am ştiu, din acel moment, că vreau să fac ceva pe el, cu el, într-un fel”, rememorează Gabriel.
Primul contact cu programarea l-a avut la vârsta de 15 ani, când mama sa l-a rugat pe un prieten de familie, care făcea programe destul de simple de contabilitate, să îl înveţe câteva lucruri despre calculatoare. „Şi atunci a început totul. A fost primul moment în care cineva mi-a explicat, şi nu dintr-o carte, ci de la om la om ce înseamnă un tabel, un rând dintr-un tabel, o coloană dintr-un tabel, cum ajung astea într-o bază de date, ce înseamnă un querry, care e structura unui limbaj de programare, unde se întâmplă lucrurile”, povesteşte Gabriel Coarnă. După ce a lucrat ca programator part-time în cadrul firmei respective pentru câteva luni, la jumătatea clasei a noua, acesta a luat o pauză de un an pentru a se concentra pe studii.
După această pauză, Gabriel a decis că vrea să se reapuce de jobul său de programator, dar, în loc să se ducă la un târg de joburi, a ales să se ducă la un târg de software, încrezător că va reuşi să capteze atenţia persoanelor prezente acolo şi să obţină cel puţin un interviu. „Am plecat de la târg cu 3 interviuri. Niciuna dintre persoanele cu care stabilisem interviurile nu ştia câţi ani am, am eschivat total problema studiilor şi am vorbit despre ce ştiam mai bine. M-am dus la primul şi nu m-am mai dus la celelalte, pentru că am luat jobul”, afirmă cu mândrie Gabriel.
Cea mai importantă lecţie
Primul său proiect a fost să creeze un toolbar în Internet Explorer pentru o companie din Marea Britanie. Acest proiect l-a învăţat şi cea mai importantă lecţie din viaţa sa. Văzând că nu reuşeşte să creeze acel toolbar şi neavând la momentul respectiv, în 2005, tutoriale şi alte informaţii pe care le putem găsi astăzi pe net, Gabriel s-a dus la şeful său hotărât să îşi dea demisia. Reacţia acestuia a fost însă una surprinzătoare. „Persoana respectivă a venit la mine şi mi-a zis: OK, am înţeles, nu poţi, nu ştii. Nu-i nimic. Ia un loc aici şi învăţăm. Şi aşa am învăţat eu C++, alte limbaje de programare şi tot ce era necesar jobului.”
Readable vs. Readability
În 2009, s-a apucat să dezvolte aplicaţia Readable, fără să ştie că un produs similar era creat în SUA, produs care urma să aibă o denumire similară. Este vorba despre Readability. Cu două săptămâni înainte de lansarea propriului produs, Gabriel a primit o veste foarte proastă de peste Ocean. Contracandidaţii săi, despre care urma să afle, tocmai lansaseră Readability, iar produsul a beneficiat de o publicitate senzaţională, columnistul pe tehnologie de la New York Times declarând că este cel mai bun produs IT din toate timpurile, după cum ne povesteşte Gabriel Coarnă. Acesta a fost momentul de cotitură din cariera tânărului programator. Ce trebuia să facă? Să renunţe la un produs care era gata de lansare sau să meargă mai departe cu proiectul? „Totuşi, după ce m-am uitat mai atent la diferenţele dintre produsul meu şi Readability, am decis că sunt destul de mari ca să merite să continui cu lansarea produsului.” Principalele diferenţe dintre cele două produse erau algoritmul folosit şi faptul că Readable permitea un grad mai mare de customizare a textelor.
Această perioadă a fost însă una foarte grea pentru Gabriel. Continuând proiectul şi lansând propria aplicaţie la câteva săptămâni după Readability, tânărul programator s-a confruntat cu o reacţie negativă din partea celor care deja testaseră produsul concurent şi l-au etichetat drept un „copycat”. În plus, în toată perioada în care a dezvoltat singur produsul, acesta nu i-a adus lui Gabriel niciun venit, deoarece nu percepea niciun cost de utilizare al produsului. Ce l-a făcut să continue cu proiectul? „Ce m-a ţinut pe mine în viaţă pe parcursul dezvoltării Readable şi m-a făcut să lucrez în continuare la el erau fantasticele e-mailuri de mulţumire pe care le primeam. În fiecare zi primeam cel puţin un e-mail în care cineva îmi mulţumea pentru produsul meu, care îi aducea o adevărată utilitate”, rememorează Gabriel. Iar acest lucru l-a ajutat foarte mult în dezvoltarea şi popularizarea produsului său. Gabriel Coarnă consideră că un prim pas în obţinerea succesului îl reprezintă crearea unui produs care să fie suficient de bun astfel încât clienţii tăi să fie nevoiţi să spună cuiva despre tine.
De la Readable la Clearly
Aceste recomandări i-au adus într-un final şi succesul tânărului. Popularitatea crescândă a Readable a ajuns şi la urechile celor de la Evernote, care au decis să achiziţioneze produsul în 2011 şi l-a redenumit Clearly. Veştile bune au continuat pentru Gabriel, care a fost numit Clearly Architect şi se ocupă în continuare de dezvoltarea aplicaţiei pe care a creat-o în urmă cu aproape patru ani. „De când am început să lucrez la Evernote, sunt plătit să fac ceea ce mă chinuiam să fac înainte gratis. E destul de mişto, e ceea ce vreau”, precizează acesta, care adaugă că pasiunea este crucială pentru a avea succes. „Dacă mâine câştig la loto, planurile mele se schimbă extrem de puţin. Ce voiam să fac de mult, ceea ce fac şi acum şi ce vreau să fac în continuare este programare. Eu o consider artă. E acelaşi lucru. E o pânză albă, pe care unii scriu cuvinte, alţii o acoperă cu desene, eu folosesc coduri pentru a umple această pânză. Îmi place să desenez şi să mă gândesc la experienţa userului.”
Crezi întotdeauna în ceea ce faci!
Ce îi sfătuieşte Gabriel pe tinerii care vor să îi calce pe urme? „Să creadă foarte mult în ceea ce fac, să aibă 100% focus pe ceea ce fac. Ce văd din ce în ce mai mult la oameni este că nu se opresc din idei. Au o idee, e bună, o discută cu anumite persoane şi primesc feedback pozitiv, iar la o săptămână distanţă au o altă idee, care este şi ea bună, dar nu poţi să faci ca toate ideile tale să devină un succes. Poţi face un număr limitat de lucruri la orice moment. Aşa că dedică-ţi energia pentru o perioadă de timp pe un singur lucru şi crezi întotdeauna în ceea ce faci!”
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici