O familie, două cariere
Familiile în care ambii soți au o carieră, cu planuri și cu obiective profesionale de îndeplinit, se confruntă cu provocări specifice și multiple. Este nevoie de echilibru între viața personală și viața profesională și între cele două planuri de carieră. Nevoia de creștere și dezvoltare a celor doi parteneri devine un proiect comun, care are nevoie de o viziune de echipă.
CE FACEM DIN INIMĂ E BINE FĂCUT
„Viața o clădim pe ceea ce iubim”,spune Ray Bradbury. Ne iubim familia și ne iubim vocația.
În ierarhia nevoilor, realizată de Maslow, după nevoile fiziologice și de siguranță urmează nevoia de iubire și apartenență, nevoia de stimă de sine și recunoaștere și nevoia de creștere și dezvoltare (auto-actualizare). Prin urmare, familia și vocația au o importanță fundamentală în schema unei vieți împlinite. Nevoile fundamentale nu se exclud. Așadar, familia și vocația sunt făcute să funcționeze bine împreună, dacă facem lucrurile bine.
Ce faci din inimă e bine făcut, pentru că inima e cinstită – îți spune ce e adevărat, îți arată direcția corectă și semnalează când mergi prea departe. Cu inima știi ce iubești. Indicatorii iubirii sunt bucuria și dăruirea. Nemulțumirea și nevoia de a lua și de a acumula sunt semne că nu suntem pe drumul cel bun. Ceea ce facem din inimă funcționează și ne asigură cele necesare (atât pentru noi, cât și pentru ceilalți), chiar dacă pentru asta uneori e necesar ca lucrurile să se întâmple diferit de cum am plănuit.
Dacă sunt făcute din iubire, familia va fi unită, iar vocația va deveni carieră.
UN PROIECT COMUN ARE NEVOIE DE O VIZIUNE DE ECHIPĂ
În familie, nevoia de creștere și dezvoltare a celor doi parteneri devine un proiect comun, care are nevoie de o viziune de echipă și de un sistem comun de valori. Pentru a face un plan de îndeplinire a viselor și obiectivelor fiecăruia, cei doi își vor descoperi compatibilitățile, punctele forte, punctele slabe, vor identifica oportunități și vor gestiona riscuri. Construirea unei filosofii a vieții de familie care să susțină acest proiect complex este un proces de cunoaștere și apropiere care crește intimitatea partenerilor și le consolidează relația.
Și cum fiecare cuplu este o combinație unică de vise și valori, cei doi vor trebui să construiască un model de viață specific lor, pe care să-l implementeze cu bucurie și încredere.
Dacă una dintre cariere are un rol mai mare pentru îndeplinirea viselor comune ale celor doi, atunci aceasta va fi cariera dominantă în familie și va determina locul și modul de viață al familiei, iar cei doi vor trebui să găsească modalități flexibile și inovatoare pentru ca și celălalt partener să-și îndeplinească visul.
Dacă ambele cariere sunt la fel de relevante în planul de viață al familiei, atunci amândouă vor avea, alternativ, rolul dominant. Fiecăruia dintre parteneri îi va veni rândul să beneficieze de susținerea necondiționată a familiei pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale. La anumite perioade de timp, deciziile mari vor fi subordonate uneia sau alteia dintre cariere (unde ne mutăm, când mergem în concediu), iar cei doi parteneri își pot asuma, pe rând, responsabilitatea pentru treburile casnice (pentru o anumită perioadă de timp unul dintre ei se va ocupa mai mult de casă și familie, pentru ca celălalt să se poată concentra pe munca sa).
Există cariere complementare, care se consolidează reciproc – cei doi soți pot colabora sau pot stabili parteneriate de afaceri care să susțină dezvoltarea fiecăruia. Există cariere atât de diferite încât criteriile de succes și ciclurile de carieră nu se suprapun, ceea ce scade riscul de competitivitate și asigură cuplului o flexibilitate mai mare la îndeplinirea obiectivelor de familie.
Pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale este posibil ca soții să călătorească mult sau chiar să locuiască departe de casă pentru o perioadă de timp, dar se spune că absența însuflețește iubirea, iar prezența o consolidează. Dacă ambele cariere se desfășoară în același domeniu, atunci suprapunerea dintre ciclurile de carieră și rețeaua de cunoștințe poate fi o provocare în plus pentru cei doi.
BUCURAȚI-VĂ DE VIAȚA PE CARE O AVEȚI ÎMPREUNĂ
Este eficient ca cei doi soți să clarifice rolurile și așteptările pe care le au unul de la celălalt, să aibă aceeași autoritate în luarea deciziilor, să-și respecte reciproc visele și aspirațiile și să rămână dedicați dezvoltării echitabile și reciproc avantajoase a fiecăruia dintre ei. Ar fi practic să nu concureze pentru compromisuri pe termen scurt, ci să coopereze pentru beneficii pe termen lung.
Sunt de evitat concurența și comparația – atât între ei doi, cât și între familia lor și alte familii. Pentru împlinirea noastră sunt relevante visele noastre, nu ale ale altora. Iarba din curtea altora pare mereu mai verde – pentru că nu cunoaștem toate detaliile din viața lor și pentru că de obicei comparăm ce e mai bine în viața lor cu ce e mai rău în viața noastră, exagerând ambele situații. Astfel, diferența pe care o constatăm este nerealistă și descurajantă.
E eficient ca cei doi să găsească modalități prietenoase de a-și cere ajutorul, în loc „să țină scorul”.
Însă, indiferent de modelul de viață pe care îl aleg, este important ca cei doi parteneri să nu uite să se bucure de viața lor împreună și să rămână apropiați. Este binevenit un ritual de alimentare și împrospătare a legăturii sufletești dintre ei. Cei doi trebuie să continue să se cunoască (atât pe sine, cât și unul pe celălalt), pentru că oamenii evoluează, iar visele se actualizează.
De asemenea, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Ambele aspecte ale vieții – atât familia, cât și cariera – trebuie să primească atenție și să fie alimentate cu energia care li se cuvine. Nu e funcțional să alimentăm familia cu energie din carieră și nici cariera cu energie din familie.
În piramida lui Maslow, nevoia de iubire este mai aproape de bază decât nevoia de dezvoltare. Prioritățile sunt clare și e nevoie să fie gestionate cu înțelegere și răbdare.
Când marea e liniștită, oricine poate fi cârmaci. Familia și cariera ne vor da toate oportunitățile necesare pentru a deveni cârmaci buni. Pe vreme rea și vânt puternic, se poate întâmpla ca flacăra iubirii sau a visului să ne pară mică și în pericol de a se stinge. Atunci e important să ne amintim că, după cum spune Simon van Booy, „nu contează cât de mică e flacăra, important este să ardă din inimă.”
Ce facem din inimă e bine făcut.