O poveste de succes a naturii: Primul parc urban din România
Parcul s-a format pe locul unui fost proiect comunist, un lac de acumulare, abandonat ulterior. O altă particularitate este dată de varietatea de specii și habitate, toate prezente în Parcul Văcărești în mod natural. Pe locul fostului proiect s-a format, în ultimii 20 ani, un ecosistem umed cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdele de trestie și stuf, care constituie habitatul a numeroase specii de păsări de apă, dar și al multor specii de reptile, insecte, broaște și chiar mamifere.
„Parcul Natural Văcărești este o poveste de succes a naturii, care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, chiar dacă este secundar, prezentând toate elementele lanțului trofic”, evidenția Asociația Parcul Natural Văcărești, într-o prezentare pe Facebook.
La jumătatea anilor ‘70, regimul comunist a demarat acțiuni ample de sistematizare a Capitalei, iar zona a fost vizată pentru realizarea unui lac de acumulare. Acesta urma să asigure apă pentru locuitorii Bucureștiului, dar ar fi avut și utilități de agrement. De asemenea, echipa națională de canotaj urma să își desfășoare antrenamentele pe lacul Văcărești. Proiectul a început la jumătatea anilor ‘80.
„Exista pe timpuri un cartier, cartierul Văcărești. A fost demolat. Oamenii au fost mutați în blocuri, iar pe acele terenuri, situate foarte aproape de Mănăstirea Văcărești –monument de arhitectură care a fost demolat cu această ocazie –, a început construcția lacului, care a fost realizat în proporție de 95%. Însă evenimentele din 1989 au împiedicat finalizarea proiectului, astfel că, odată cu 1990, aici a rămas cuva goală a ceea ce trebuia să se numească lacul Văcărești. Existând pânza freatică foarte sus, lacurile de aici au fost alimentate permanent de izvoare. Astfel, datorită protecției asigurate de către digul care împrejmuiește zona, s-a dezvoltat un ecosistem viabil, foarte bine reprezentat, de la cele mai mici microorganisme, până la specii deosebit de interesante din punctul de vedere biologic”, precizează Dan Bărbulescu, director executiv al APNV.
În 2012 s-a format un grup de inițiativă care a solicitat autorităților protejarea zonei și care a elaborat documentația necesară înființării Parcului Natural Văcărești. Ulterior, grupul de inițiativă s-a constituit sub numele de Asociația Parcul Natural Văcărești. Urmare a demersurilor asociației și ale partenerilor acesteia, în anul 2016 acumularea Văcărești a fost declarată, prin hotărâre de guvern, parc natural, devenind astfel primul parc natural urban din România.
Articol preluat din numărul 244/februarie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.