Opt metode simple care te transformă într-un şef extraordinar
1. Încurajează diversitatea de perspective şi puncte de vedere
Şefii de valoare medie formează echipe în care toată lumea are opinii similare. Şefii excepţionali se bazează pe o multitudine de puncte de vedere şi opinii. Astfel, ei înţeleg mai bine ce se întâmplă pe piaţă şi profită de avantaje. Nu încurajează formarea unor grupuri în care toţi indivizii au aceleşi opinii, ci promovează metode care să provoace diversitatea de gândire.
2. Sacrifică şi mănâncă „vacile de muls”
Şefii de valoare medie se agaţă întotdeauna de produsele şi serviciile care le-au adus succesul. Şefii excepţionali ştiu că cele mai multe produse şi servicii au o durată viaţă relativ scurtă, înainte de a fi înlocuite de altceva. Aceştia ştiu că „noua generaţie” va folosi, probabil, o tehnologie nouă şi va fi vândută pe piaţă în moduri complet diferite. Prin urmare, şefii excepţionali sunt mult mai dispuşi să sacrifice şi să înlocuiască produsele şi serviciile curente, mai ales când respectivele produse şi servicii se vând foarte bine.
3. Vorbeşte din inimă
Şefii de valoare medie încearcă să fie distanţii şi foarte business, ascunzându-şi emoţiile în spatele jargonului şi ale expresiilor cu două înţelesuri. Prin contrast, şefii excepţionali vorbesc deschis despre obiectivele şi dorinţele lor, îşi recunosc propriile vulnerabilităţi şi cer ajutor şi înţelegere angajaţilor lor. Atunci când echipa lor câştigă, îşi exprimă recunoştinţa. Atunci când echipa lor pierde, mai degrabă îşi exprimă empatia decât critică. Apoi caută modalitatea de a ieşi câştigători data viitoare.
4. Creează un climat de încredere
Succesul în afaceri înseamnă atingerea unor vise împreună, chiar şi atunci când visul pare imposibil de atins. Cu toate acestea, oamenii nu cred în ţelurile imposibile atunci când nu cred în liderii care îi conduc către acele ţeluri. Din instinct, oamenii ştiu atunci când şeful minte şi se simt îndreptăţiţi să mintă şi ei. Prin contrast, construirea unei culturi organizaţionale în care se pune baza numai pe exprimarea adevărului inspiră oamenii şi îi stimulează să-şi pună imaginaţia la treabă.
5. Încurajează înfraţirea
Şefii de valoare medie adoră momentele simandicoase, ca de exemplu cinele în care executivii stau la masă numai între ei, separaţi de restul angajaţilor. Ceilalţi preferă întâlnirile în spaţii mai puţin convenţionale, cum ar fi sala destinată jocurilor, şi promovează interacţiunea socială între manageri şi angajaţi. Scopul este să le laşi spaţiu pentru a construi prietenii, astfel încât toată lumea să înţeleagă că „acei oameni nu vor să profite de mine, pentru că suntem cu toţii în chestia asta.”
6. Promovează legăturile familiale
Şefii mediocrii văd familia ca pe ceva distinct faţă de business şi cred că naşterea unui copil va sta în calea treburilor de la birou. Şefii extraordinari ştiu că există studii care arată că oferirea de pachete pentru îngrijirea copilului şi munca la domiciliu îi fac pe părinţi mai productivi. Prin urmare, şefii extraordinari îşi ajută oamenii să fie mai bine conectaţi cu familiile lor
7. Sprijină voluntariatul
Şefii mediocrii văd caritatea corporatistă exclusiv în termeni de întoarcere a unor câştiguri materiale. Ceilalţi şefi încurajează activităţile de responsabilitate socială, concertele caritabile, programele de mentorat – toate activităţile care duc la interacţiune socială, construind astfel un sentiment mai puternic al comunităţii, atât în cadrul companiei, cât şi al societăţii în general.
8. Simplifică birocraţia dispersând puterea
Şefii de valoare medie acumulează luarea deciziilor exclusiv în top management, care în mod invariabil duce la crearea unei birocraţii stufoase. Gândiţi-vă la Guvern. Şefii extraordinari ştiu că birocraţia şi centralizarea deciziilor duc la fricţiuni şi bătăi de cap, care în cele din urmă încetinesc creşterea. Şefii extraordinari tind să disperseze puterea cât mai mult de sus în jos, ceea ce duce la un climat organizaţional mai prietenos şi mai adaptabil.