Pentru doamne: mentoring, cursuri de dezvoltare, lucrul în echipă
Informații fotografie: Mihaela Ştefan, Alexandra Tureschi, Andreea Axenie, Andreea Poenaru şi Vasilica Ioniţă (de la stânga la dreapta).
„În HP ai libertatea de a fi tu însăți. Îmi place flexibilitatea companiei și accentul pus pe rezultate, lucruri care ne creează un mediu de lucru în care oamenii se simt încurajați să participe, se simt apreciați”, spune Andreea Poenaru, Digital Marketing Operations Manager la HP GeBOC și coordonatoare a unor echipe de câteva zeci de oameni atât local, cât și regional. Poate suna paradoxal, dar a fi independentă în cadrul unei corporații multinaționale nu numai că este posibil, dar este și un spirit cultivat cu atenție. Nu de puține ori, aceasta este baza unor rezultate extraordinare, care definesc succesul companiei. Iar femeile se bucură din plin de acest beneficiu, cu atât mai mult cu cât ele sunt creatoare prin definiție și au nevoie să știe că-și pot contura propriul profil profesional.
Pentru a le încuraja pe femeile manager să-și pună la lucru potențialul foarte mare de creștere profesională și să se pregătească pentru poziții de leadership, HP le pune la dispoziție programe speciale de pregătire și perfecționare. De exemplu, anul acesta este al doilea an în care compania desfășoară “Open Mentoring Program for Women”, un program special de mentoring dedicat celor care vor să-și dezvolte cariera și să beneficieze de ajutorul nemijlocit al unui mentor din cadrul HP. Primul an de program a fost un succes real, 97% dintre femeile mentor declarându-și intenția să contribuie și în acest an, în timp ce 93% dintre beneficiare au menționat că vor recomanda cu căldură programul și altor colege din companie.
La mentorship se adaugă și accesul nelimitat la colecția internă impresionantă de cursuri de dezvoltare a abilităților de relaționare și profesionale pe care compania a creat-o în colaborare cu mari universități de pe glob.
Pregătirii teoretice i se adaugă provocarea fiecărei zile, pentru că, spune Alexandra Tureschi, Manager Recrutare, „corporația îți oferă surprize, îți antrenează modul de gândire și te menține alert” pentru performanță.
Un alt paradox este împletirea perfectă între această independență creatoare și lucrul în echipă. Aproape fără excepție, toate femeile-manager au menționat echipa ca prim lucru preferat în a lucra la HP. Iar „relațiile în echipă nu sunt limitate numai la programul de lucru, ele sunt bazate pe înțelegere, prietenie și respect reciproc”, adaugă Alexandra Tureschi.
Mihaela Ștefan, Director Economic, spune că entuziasmul, coeziunea echipei și faptul că se poate baza oricând pe membrii acesteia sunt lucrurile cele mai importante în succesul de fiecarezi al oamenilor și motivul pentru care lucrează cu atâta plăcere alături de aceștia. Și nu este vorba numai despre a împărți același birou – datorită structurii internaționale a HP GeBOC și a faptului că echipele sunt în foarte multe cazuri alcătuite din oameni care trăiesc în țări diferite, chiar pe continente diferite, tehnologia virtualizată permite managerilor să colaboreze excelent cu colegi de oriunde, iar femeile care ocupă aceste poziții în companie reușesc astfel cu succes să coordoneze echipe și proiecte internaționale de anvergură.
În aceste condiții, satisfacțiile echipelor coordonate de lideri la feminin sunt complete: „Îmi plac energia pozitivă și dorința de a face lucruri bune pentru HP, pentru că ne-au ajutat ca în 2012 să transformăm radical domeniul în care activăm și să facem diferența pentru partenerii noștri de business”, spune Andreea Axenie, EMEA Channel Pricing Manager la HP.
Performanța profesională nu trebuie însă să excludă o viață personală împlinită. „Cred că nu este vorba numai despre o carieră de succes pentru a spune că ai reușit în viață. Cred că trebuie să avem satisfacția muncii la sfârșitul zilei, pentru a fi liniștiți în viața personală și, totodată, că trebuie să avem obiective personale care să ne ajute să ne construim viața pe care ne-o dorim pe toate planurile”, mărturisește Andreea Poenaru.
Programe de reintegrare pentru tinerele mame
Compania derulează în fiecare an programe speciale dedicate păstrării unui echilibru sănătos între familie şi mediul de lucru. De exemplu, tinerele mămici care revin din concediul de maternitate se bucură de sesiuni speciale de inducţie care le pregătesc pentru o reluare cât mai simplă şi mai firească a activităţii după perioada de absenţă. În plus, sunt programe speciale de primire a familiei în mediul de lucru, atât în cadrul evenimentelor tradiţionale de Crăciun, cât şi în întâlniri de tip „uşi deschise”, în care, pentru o zi, femeile îşi pot aduce copiii la birou şi pot petrece timp împreună.
La acestea se adaugă beneficiile de asigurări şi acces la servicii de sănătate, adiacente salariului, pentru care angajaţii au opţiunea de extindere către membrii familiei. Foarte important este şi programul flexibil, pe care îl pot accesa toţi cei care au nevoie de o împărţire a timpului cât mai judicioasă.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici