ReGala Cariere „Oameni care ne inspiră, valori și tradiții românești”
Peste 250 de invitați au participat în decembrie la cea de-a șaptea ediție a Galei CARIERE, ce a avut ca temă „Oameni care ne inspiră, valori și tradiții românești”. Gala de anul acesta a celebrat oameni de afaceri ce au promovat atât produsele, cât și tradițiile românești, activiști și artiști preocupați de salvarea patrimoniului românesc, dar și medici și oameni din sistemul educațional care au obținut rezultate de excepție de-a lungul carierei. Evenimentul a sărbătorit excelența prin 7 premii, acordate pentru 7 categorii. Primele cinci secțiuni au avut câte 4 nominalizați, din rândul cărora a fost desemnat câte un câștigător, pe baza votului cititorilor Revistei Cariere.
Prima categorie, „Gardienii patrimoniului românesc”, i-a avut drept nominalizați pe: Alexandru Buzatu, arhitectul „main role in Castle Break”, Oana Chirilă, catalizatorul HerculaneProject, violonistul Răzvan Popovici (SoNoRo) și graphic designer-ul Dragoș Andreescu. Câștigătoare a fost desemnată Oana Chirilă.
Nominalizații celei de-a doua categorii, „Antreprenoriat produs în România”, au fost Victor Mateș, patronul companiei Apidava, Alina și Daniel Donici, fondatorii fabricii de lactate Artesana, Dorin Crizbășan, patronul Doripesco și Romanian Business Leaders, pentru inițiativa ”Antreprenorești”. În urma voturilor cititorilor, câștigători au fost desemnați Alina și Daniel Donici, patronii Artesana.
Cea de-a treia categorie, „Salvatorii satului românesc”, i-a avut drept nominalizați pe Anthonia Timmerman – Buzing – promotoarea tradițiilor românești în satul Richiș, Mihai Bîscu – ceramist, Ionela Mihuleac, artista care promovează cultura Cucuteni și Anca Gaidoș – inițiatoarea proiectului GreenIMPACT, câștigătoare fiind desemnată Ionela Mihuleac.
Nominalizații categoriei cu numărul 4, „Leadership în educaţie”, au fost Măriuca Morariu, Director Executiv al Asociației Aspire Teachers, Lajos Kristof, singurul român inclus printre cei 100 de lideri din educație la nivel internațional, în cadrul „Top Education Conference 2019 – Global Forum for Education and Learning”, Marian Staș, cadru didactic asociat la Universitatea București și la Harvard Kennedy School și Andreea Puiu, inițiatoarea proiectului Bupaco. Câștigătoarea categoriei este Andreea Puiu.
Cea de-a 5-a categorie, „Medici pentru România”, i-a avut drept nominalizați pe: prof.dr. Elvira Brătilă, chirurg ginecolog, Bogdan Florea, neurolog, Gheorghe Chiriac Babei, pediatru și Ion Bobaru, farmacist. Prof. dr. Elvira Brătilă a fost desemnată câștigătoare.
În cadrul evenimentului au fost oferite și două premii onorifice, din partea Revistei CARIERE. Premiul pentru „Păstrătorii patrimoniului natural. Arii protejate” a revenit Barbarei și lui Christoph Promberger, iar premiul „Leadership pentru întreaga carieră” a revenit actorului Victor Rebengiuc.
Iată ce au avut de spus câștigătorii:
Oana Chirilă, „Gardienii patrimoniului românesc” – Aflată la Bruxelles pentru o sesiune de lucru în Parlamentul European, Oana Chirilă a transmis invitaților la Gală un mesaj printr-o intervenție video: „Vreau să vă mulțumesc mult pentru votul acordat atât mie, cât și echipei din spatele proiectului, deoarece nu m-ați votat doar pe mine, ci pe toți oamenii care muncesc pentru Băile Herculane. Mă aflu la o sesiune de lucru în Parlamentul European, însă vă transmit toate gândurile bune”. Premiul a fost ridicat de Cristina Apostol, o altă membră a echipei Herculane Project, care a declarat, la rândul său: „Sper să folosim toată energia pe care am căpătat-o în această seară de la public și de la premiul ce ne-a fost acordat pentru a face în așa fel încât pe viitor să se audă tot mai mult de Herculane și HerculaneProject”.
Alina și Daniel Donici, „Antreprenoriat produs în România” – „După 7 ani de activitate, este extrem de important pentru noi că am ajuns pe mesele tot mai multor români. În momentul de față, Artesana este pentru noi un vis împlinit. Am pornit la drum cu gândul de a le oferi românilor produse speciale, iar acum putem spune că am reușit și că se poate face antreprenoriat și în Romania. Vorbind despre povestea Artesana, vă pot spune că a fost una frumoasă, cu multe suișuri și coborâșuri. Am vrut de foarte multe ori să renunțăm, dar important e că am crezut în visul nostru, iar acesta s-a împlinit”, a spus Alina Donici, la primirea trofeului. „Atunci când am pornit la drum ne-am propus să facem lucrurile altfel și, chiar dacă am avut ceva gânduri să plecăm în afara țării, în permanență ne-au încărcat cu energie mesajele venite de la clienți”, a declarat la rândul său Daniel Donici.
Ionela Mihuleac, „Salvatorii satului românesc” – „Înainte să vin în București le-am spus părinților că trebuie să vin în Capitală și m-au întrebat ce anume voi face aici. Le-am spus că sunt nominalizată în cadrul unei gale organizate de o revistă, iar tatăl meu a replicat: «mă bucur că, în sfârșit, îți recunoaște cineva meritele»”, a spus Ionela Mihuleac, ridicând premiul ce i-a fost acordat pentru promovarea artei românești. Aceasta a vorbit și despre pasiunea sa pentru cultura Cucuteni: „De când sunt copil m-a fascinat această cultură. Studiind istoria artelor, a început să mi se pară chiar extraordinară, mai ales că ține de identitatea poporului român. Cred că alte civilizații își valorizează mult mai bine elementele de cultură, chiar dacă e vorba de mai puțin”.
Andreea Puiu, „Leadership în educație”– „Fericirea e premiul vieţii pentru fiecare dintre noi. Exerciţiile de fericire înlătură colbul de pe ceea ce ne înconjoară – de la lucruri, la pulsul relaţiilor în care ne transformăm. Dacă ești atent la fericirea din detalii, poți dărui şi poți fi receptiv la imensitatea ce se ascunde în minuscul. Când vom onora tihna timpului şi nu vom mai goni pe drumurile încâlcite din noi, când vom discuta despre «corpul fericit» şi nu despre «corpul perfect», când ne vom oglindi puterea în izvoarele create de emoţiile noastre şi când vom construi în şcoli încrederea în copii şi profesori, atunci fericirea va fi un proces firesc, nu artificial. Premiul Leadership în educaţie îi aparţine, în aceeaşi măsură, fiecărui copil şi fiecărui părinte cu care am făcut paşi spre o şcoală în care fiecare să se simtă văzut, ascultat, încurajat și surprins de armonia pe care o creăm atunci când suntem alături”, a spus Andreea Puiu.
Elvira Brătilă, „Medici pentru România” – În sistemul medical din România există specialiști foarte buni, la fel de buni ca oriunde în lume, a remarcat Elvira Brătilă, în debutul discursului său. „În raport cu specialiștii de afară, specialiștilor de aici le este însă mult mai greu să își urmeze cariera și visul, atât din cauza lipsurilor materiale, cât și din cauza obstacolelor ridicate de sistem sau chiar de persoanele din jurul lor. Vreau să mulțumesc celor care m-au votat și sunt sigură că între aceștia au fost și pacientele mele, dar și colegii mei. A fost chiar o mare satisfacție să aflu de la colegi din afara țării, din Austria și Germania, că m-au susținut. În felul ăsta, știu că le este dor să revină în țară. De altfel și eu, atunci când am terminat facultatea, am fost tentată să părăsesc țara, dar în cele din urmă am decis să nu o fac, deoarece aici am învățat tot ceea ce știu. Și o să dau înapoi țării tot ce mi-a oferit în anii de educație. Sper ca în dulba calitate pe care o am, atât de medic, cât și de profesor, exemplul meu să fie util și tinerilor. În final, aș vrea să mă adresez tinerilor care învață medicină și să le spun să stea aici, pentru că au posibilitatea să își dezvolte toate aptitudinile”, a mai spus aceasta.
Barbara și Christoph Promberger, „Păstrătorii patrimoniului natural. Arii protejate” – „Premiul oferit este o surpriză foarte plăcută și suntem foarte onorați, mai ales pentru că această distincție ne arată că valorile naturale ale României încep să fie recunoscute pentru importanța lor”, a declarat Barbara Promberger, la ridicarea trofelului. „Eu cred că România are comori neprețuite, ceva unic în Europa. Aceste comori merită să fie prezervate, așa încât să se poată bucura de ele toți românii, întreaga societate. Merită să luptăm pentru protejarea lor. Vreau să folosesc acest moment ca să mulțumesc tuturor celor care se implică în conservarea naturii, tuturor celor care ne sunt parteneri și în mod special echipei cu care lucrăm, la fel de motivată și pasionată de natură ca și noi. În urmă cu mai bine de zece ani, atunci când am pornit în această misiune, mulți au considerat că este ceva imposibil. Acum am ajuns deja foarte departe. Cu toate astea, suntem conștienți că în continuare au rămas foarte mulți pași de făcut. Deși în față ni se așterne un drum lung, sunt convinsă că vom reuși să salvăm și să conservăm acești munți frumoși”.
Victor Rebengiuc, „Leadership pentru întreaga carieră” – Omagiat pentru întreaga carieră pusă în slujba teatrului și filmului românesc, Victor Rebengiuc a mulțumit pentru premiul oferit. Într-un interviu acordat recent Revistei CARIERE, acesta declara: „îmi vine foarte greu să vorbesc despre mine când sunt invitat undeva, nu mă pot lăuda, să mă urc pe un piedestal. Profesia mea este publică, dacă vreți să știți ce fel de actor sunt, veniți la teatru, să mă vedeți. Nu pe mine, ci rolurile pe care le joc. Îmi place când am libertate într-un rol, când te gândești la acesta și în tramvai, și în subsol – cum să fac, cum să îl exprim mai bine. După ce îl implementezi mai bine, îți trebuie libertate, care vine jucând rolul. Înainte jucam un spectacol după premieră de 4-5 ori pe lună, acum se joacă un spectacol la 3-4 luni. E o distanță prea mare, nu mai ești cu personajul tău, «calci pe ouă» până reintri în starea personajului. Înainte de revoluție, aveam și 2-3 spectacole pe zi, sâmbăta, duminica. Deși era un maraton, era plăcerea mea, bucuria mea să joc. Asta era frumusețea și nebunia acelor vremuri. Acum nu, nu mai e la fel. Îmi lipsește ritmul și fluiditatea de atunci”.