La Göteborg: Respect, toleranță și căutătoarea de povești
Se spune că diversitatea ne face bine. În ea rezidă energia, creativitatea, inovația, provocarea. Implică, de asemenea, respect și toleranță.
Două “teme” îndeajuns de actuale pentru a fi subiectul unor evenimente importante.
Iată că ediția din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg (27-30 septembrie), la care va fi prezentă și România (România a fost țară invitată a Târgului de Carte de la Göteborg în 2013) are ca teme principale respectul și toleranța. Care vor fi reflectate în cadrul unor evenimente culturale, literare și vizuale.
La această ediție a târgului sunt invitați scriitori, editori, profesori, jurnaliști printre care se numără Rebecka Bülow, Ylva Gripfelt, Bogdan Hrib, Khashayar Naderehvandi, Victoria Pătrașcu, Mårten Sandén, Stelian Țurlea, Arina Stoenescu, Felix-Narcis Nicolau, Ingmar Söhrman.
România: 12 evenimente, ce includ zece seminarii
Anul acesta, Institutul Cultural Român, prin reprezentanța de la Stockholm și Direcția Centrul Cărții, organizează 12 evenimente, ce includ zece seminarii (atât în cadrul programului oficial al târgului, cât și la standul EUNIC) și lecturi dedicate traducerii. Literatura română este reprezentată şi în cadrul standului EUNIC Stockholm, reţeaua institutelor culturale din Suedia. Printre temele abordate, în timpul dezbaterilor de la Târgul de la Göteborg, se află „Dinamica imaginii și creativitatea în literatura pentru copii“ – studii de caz România/Suedia, „Limba română și istoria predării sale în Suedia“ (program în cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri), lansarea ediției speciale a revistei „Kritiker“ dedicată literaturii române (program în cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri), „Show me your story:The art of visual storytelling“, „Arta ilustrației“, „European crime: Shaping the perfect crime novel“, „Criminal minds“, „Între mări calde și reci: Crime Fiction în România și Țările Nordice“, „Între mări calde și reci: Crime Fiction în România și Țările Nordice“. Standul cu numele Café Europa, la care vor fi invitați, pe parcursul târgului, scriitori din numeroase ţări europene, este rezultatul colaborării dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Olandei, Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Polonez, Institutul Suedez şi Asociația „Judisk Kultur“ din Suedia.
Căutătoarea de povești
Le-a întâlnit prima dată în copilarie, în biblioteca părinților, la Râmnicu Vâlcea. Le-a urmărit pe un drum care a dus-o până la Facultatea de Litere din Bucuresti. Aici a descoperit în câte forme se pot așeza poveștile și a vrut să încerce să le modeleze…
Acest mic…portret reprezintă o referire la unul dintre seminariile, toate interesante, ale vastului program al participării româneşti la Târgul de Carte de la Göteborg. Asrfel, vineri, 28 septembrie, seminarul “Portret de autor – Victoria Pătrașcu. În cadrul căruia scriitoarea și ilustratoarea va avea prilejul să prezinte publicului participant periplul său literar către transformarea într-o adevărată căutătoare de povești. Totodată, autoarea își va prezenta publicațiile, moment însoțit de o lectură publică.
Ca un corolar al acestui eveniment cultural marcant de la Göteborg notăm deviza dramaturgul suedez August Strindberg (cel care a lăsat în urmă 60 de piese de teatru, 10 romane, 10 colecții de povestiri scurte și 8.000 de scrisori): „Visez, deci exist“.