1 milion de puieţi vor fi plantați în toată țară astăzi
Puieţii plantaţi sâmbătă vor fi îngrijiţi pe o perioadă mai mulţi ani, până la atingerea maturităţii. Romsilva furnizează asistenţă de specialitate pe plantaţiile oficiale ale proiectului.
Cei care nu au cum să ajungă în niciuna din cele 20 de localităţi se pot înscrie la o plantare pe cont propriu. Ei pot urmări, pe site-ul plantamfaptebune.ro, un material video explicativ cu infograficul etajelor fito-climatice (sau arealul speciilor lemnoase forestiere).
Voluntarii vor face plantările în 19 localităţi din 14 judeţe din ţară: Călăraşi – Ulmu şi Jegălia, Constanţa – Peştera, Giurgiu – Malu, Teleorman – Talpa, Dolj – Rojişte şi Greceşti, Hunedoara – Brad, Vâlcea – Feteni, Dâmboviţa – Bezdead, Buzău – Boboc şi Beceni, Covansa – Belin, Sălaj – Valcău de Jos, Arad – Zerind şi Fântânele, Prahova – Plopu si Valea Călugărească şi Timiş – Utvin.
Membrii asociaţiei s-au adresat autorităţilor locale din toată ţara cerându-le să identifice terenuri pentru plantări, respectiv terenuri neproductive sau chiar degradate sau cu risc de alunecare. Iniţial au fost identificate 460 de hectare de terenuri, ceea ce ar fi implicat plantarea a peste 1,2 milioane de puieţi. Însă ulterior s-a constatat că unele terenuri nu aparţineau primăriei sau că unora nu le putea fi schimbată destinaţia. În plus, era necesară adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru includerea terenului în campania de împădurire, iar unele autorităţi au spus că nu mai este timp pentru pregătirea tuturor documentelor, urmând să participe eventual la campania de împădurire din primăvară.
În cadrul iniţiativei "Plantăm fapte bune", din 2011 şi până în prezent, 12.528 voluntari au plantat şi îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive în următoarele judeţe: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.