25 septembrie: zi de curatenie nationala
„Let’s do it, Romania! ” este un proiect amplu, cum nu s-a mai realizat pana acum, de curațare a tarii de pet-uri, hartii si pungi lasate de altii, care se va desfasura intr-o singura zi, pe 25 septembrie.
Locatiile vanate: zonele naturale de pe uscat si de pe apa. „Proiectul vizeaza curatarea arealelor naturale si nu curatarea oraselor, intrucat cetatenii platesc servicii de salubritate.
In arealele naturale insa, nimeni nu isi asuma raspunderea pentru deseurile care sunt aruncate. De aceea, acolo este nevoie de interventie. Vorbim si despre parcuri naturale nationale, arii protejate si rezervatii naturale”, spune Anamaria Hancu, coordonator al echipei de comunicare din cadrul proiectului.
Criza afecteaza bugetul proiectului
Proiectul, initiat de presedintele organizatiei de mediu EcoAssist, Liana Buzea, in septembrie 2009, a atras, la scurt timp, mai multe persoane fizice si ONG-uri, formandu-se astfel echipa din Bucuresti. Ulterior, in fiecare judet din Romania s-a format o echipa care se ocupa de bunul mers al actiunii de anul acesta, de la finele lui septembrie.
Liana Buzea povesteste ca a fost foarte greu sa convinga organizatiile sa sustina financiar proiectul, mai ales acum in criza. Inainte sa se implice companiile, voluntarii au contribuit ei inșiși cu sume in valoare totala de 25.800 de euro (organizare, cartare, curatenie). „Abia ulterior, dupa ce am reusit sa spargem un mare zid al exclusivitatii media, companiile au inceput sa ne contacteze. Insa, fata de bugetele care s-au strans in strainatate, suntem inca departe”.
Suma de bani stransa pana in prezent este de aprox. 8.500 de euro. Initiatoarea proiectului nu crede ca va strange „nici macar un sfert din bugetul pe care l-a adunat Estonia”, insa acest lucru nu o descurajeaza.
„Dupa ce am reusit sa spargem un mare zid al exclusivitatii media, au inceput sa ne contacteze companiile. Insa fata de bugetele care s-au strans in strainatate, suntem inca departe. Dar stiti ce? Ne vom descurca!” – Liana Buzea, initiatoarea proiectului Let’s do it, Romania!
Problema deseurilor, uitata de autoritati
De ce nu a venit aceasta initiativa din partea autoritatilor? Initiatorii proiectului sunt de parere ca problema deseurilor a fost lasata pe plan secund si ca nu s-a aplicat legislatia de mediu asa cum ar fi trebuit, fiind considerata o problema apartinand societatii romanesti. Responsabilii cu infrastructura pentru gestiunea deseurilor (pe toate nivelurile – central, regional si judetean) au lasat lucrurile pe mai tarziu. „Nu am ajuns fara suficiente rampe pentru depozitarea deseurilor de ieri-alaltaieri. Este evident ca s-a omis subiectul de mai multi ani”, spune Anamaria Hancu.
Proiectul a atras mii de sustinatori din mediul privat. Madalina Uceanu, Senior HR Advisor la Career Advisor, este unul dintre ei. Implicarea sa in proiect este mai degraba din pozitia de admirator al ideii si al proiectului in sine, ceea ce o determina sa povesteasca despre existenta lui si sa solicite sprijin din partea tuturor celor cu care se intalneste in activitatea ei de zi cu zi.
„Este cel mai mare proiect social din acest moment, initiat de tineri care isi doresc sa traiasca intr-un mediu diferit, si care sunt dispusi sa faca ceva pentru asta”, spune ea.
Pana acum, s-a realizat cartarea gunoaielor, pe biciclete, cu voluntari si asta cu ajutorul unei alte actiuni – „Let’s Bike It”. Orange este un alt sustinator al proiectului. Implicarea companiei consta in oferirea de cartele PrePay si telefoane mobile pentru a fi folosite de catre membrii echipei care gestioneaza proiectul. De asemenea, initiativa a fost promovata pe Intranetul companiei pentru ca angajatii sa se implice voluntar in proiect.
Si Roland Gareis Consulting (RGC) s-a implicat in acest proiect. Investitia lor s-a concretizat in formarea coordonatorilor acestui proiect, pregatindu-i nu doar pentru proiectul „Let’s do it, Romania!”, dar si pentru viitoarele proiecte in care se vor implica.
Concret, compania a organizat si sustinut instruirea in managementul proiectelor a 24 de persoane, membre in echipa de coordonare a proiectului. In ceea ce priveste participarea la actiunea din 25 septembrie, consultantii RGC s-au inscris deja pe listele de voluntari, fiecare in zona preferata, identificata de echipele de cartare.
Initiatorii spun ca proiectul se bucura de succes: 2.500 de voluntari s-au inscris pana in prezent, iar numarul lor este in crestere. La curateniile-pilot din Cluj, Arges si Timis din mai-iunie 2010 au participat 5.000 de voluntari. Pe langa acestia, exista in jur de 2.000 de voluntari inscrisi pentru echipele judetene si peste 41.000 de sustinatori pe Facebook. Pentru 25 septembrie, organizatorii isi doresc alaturi cel putin 200.000 de voluntari care sa curete Romania de aproximativ 20.000 de tone de deseuri.
Amenzi doar pe hartie
Desi exista panouri de avertisment in care se specifica amenzile pentru depozitarea aleatorie a gunoiului, acestea nu se aplica. Cine e de vina? „Toata lumea”, raspund initiatorii proiectului. Numarul romanilor care arunca gunoi oriunde este mare, problema e ca e greu sa-i prinzi asupra faptului. „Autoritatile locale, la randul lor, se feresc sa amendeze localnicii pentru a nu-si pierde voturile. Si cand se intocmesc procese verbale, exista intotdeauna posibilitatea contestarii. Asa ca sistemul judecatoresc scapa multi cetateni de plata amenzilor.
„Vina este impartita”, crede Madalina Uceanu. In plus, „important este ce poate face fiecare dintre noi pentru a ajuta lucrurile sa se intample asa cum ne-am dori”. De fapt, „multe dintre constrangerile facute public nu sunt eficiente pentru ca amenzile mentionate nu se aplica decat rar si nimeni nu sta sa urmareasca. Ne putem baza mai degraba pe dorinta fiecaruia de a trai intr-un mediu mai civilizat si de a ne respecta pe noi insine”.
„Nu suntem adeptii impunerii unor reguli prin masuri coercitive. Regulile se respecta daca sunt intelese si acceptate”, spune Simona Bonghez, partener, trainer si consultant in cadrul Roland Gareis, vorbind in numele echipei sale. RGC vede respectarea regulilor prin educare, prin prezentarea beneficiilor obtinute in urma respectarii lor.
„Cu siguranta exista multe critici la adresa proiectului, am avut parte si eu de toate tipurile de comentarii mai putin constructive la adresa lui, insa cred ca orice rotita de acest gen pusa in miscare poate ajuta la formarea unei mase critice de oameni care sa exercite o presiune sociala pentru o abordare diferita. Acest proiect ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru noi toti. Ne vom gandi de doua ori inainte de a arunca gunoaiele in locurile de unde fratele, sora, unchiul, matusa, prietenul apropiat s-au chinuit sa le stranga” – Madalina Uceanu, Senior HR Advisor la Career Advisor
„Ne pasa!”
Este mesajul pe care il transmite o campanie de o asemenea amploare. Asa ca, putina atitudine nu strica. „Putem sa facem lucrurile sa se intample, nu trebuie sa ne limitam la a ne deplange soarta”, e de parere Madalina Uceanu, care a primit numeroase critici la adresa proiectului, insa orice rotita de acest gen pusa in miscare poate ajuta la formarea unei mase critice de oameni care sa exercite o presiune sociala pentru o abordare diferita. „Ganditi-va la numarul de oameni implicati in proiect, fiecare dintre ei are cercul propriu de prieteni, cunostinte, familie. Deja influenta este realizata la un nivel mai mare decat este cel reprezentat de numarul de oameni implicati direct in el”.
Nu este nici un secret: proiectul va avea succes numai daca mass-media sustin pe termen lung aceste demersuri prin urmarirea constanta a implicarii autoritatilor dupa actiunile de curatenie, daca autoritatile aplica sanctiuni si daca cetatenii devin mai responsabili cand vine vorba despre atitudinea fata de mediu.
In 2008, Estonia a fost prima tara in care acest proiect amplu de curatare a zonelor cu deseuri a fost initiat. Apoi, „planul de curatenie” a fost preluat in 2009 de Letonia si Lituania si, in 2010, in Slovenia si Portugalia. Romania este cea mai mare tara care realizeaza acest proiect pana in prezent. Si alte tari il vor implementa: Italia, Ucraina, Brazilia si India. Exista o comunitate in continua crestere Let’s Do It, World! (www.letsdoitworld.org). Potrivit initiatorilor proiectului autohton, in Letonia si Lituania se face curatenie in fiecare an, iar in Slovenia urmeaza sa se modifice legislatia de mediu.