80.000 de copii îşi aşteaptă părinţii
„Cireşe amare” este numele cărţii apărute în decembrie 2014 la Editura Humanitas, semnate de Liliana Nechita. O mărturie cutremurătoare din perspectiva mamei care şi-a lăsat cei doi copii în ţară pentru că nu găsea nimic de lucru aici şi a fost nevoită să plece. Acolo, a-nceput greul cumplit. Statutul de străin nu se poate depăşi cu aproape nimic.
Povesteşte Liliana la un moment dat cum, pe o ploaie torenţială, a dat să se adăpostească, deşi nu prea avea unde. Cineva, o femeie, i-a-ntins umbrela, s-o acopere măcar în parte. Amândouă sub acelaşi fragil adăpost, au început să vorbească, românca fiind mirată că o localnică i-a întins o mână. „Sunt albaneză”, a venit prompt răspunsul.
Acasă, copiii şi bătrânii trăiesc durerea rămaşilor fără sprijin. Copiii nu se pot descurca singuri, sunt în momentul vieţii lor în care nevoia de părinţi nu se poate cuantifica. Bătrânii nu se mai pot descurca. Ar avea nevoie de ajutorul celor pe care i-au făcut mari şi cărora le-au deschis drum în viaţă, le-au fost alături în perioada de formare.
Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 10:00, la Hotelul Răzvan, Calea Călăraşilor nr. 159, sectorul 3, Bucureşti, va avea loc un seminar de conştientizare a efectelor pe care migraţiei pentru muncă în străinătate le are asupra copiilor şi bătrânilor rămaşi acasă. Evenimentul este organizat cu prilejul lansării „Ghidului de conştientizare pentru promovarea sănătăţii şi prevenirea riscurilor de îmbolnăvire a copiilor şi bătrânilor lăsaţi acasă în urma migraţiei pentru muncă”.
Acest ghid se adresează în primul rând persoanelor care muncesc sau care urmează să plece la muncă în străinătate şi care lasă acasă copii sau persoane în vârstă de care trebuie să se îngrijească. În acelasi timp, ghidul poate fi un suport informational util atât specialistilor care lucrează în servicii sociale de suport adresate copiilor sau persoanelor vârstnice, cât şi tuturor acelora care doresc să abordeze fenomenul migraţiei pentru muncă şi consecinţele pe care acesta le are asupra persoanelor vulnerabile din familie (copii şi vârstnici).
Conţinutul se bazează, în mare măsură, pe discuţii şi interviuri cu persoane care au trăit direct şi nemijlocit experienţa muncii în străinătate, fie că sunt migranţi, copii sau vârstnici. Ghidul ajută la înţelegerea cât mai bună a implicaţiilor muncii în străinătate pentru toti membrii familiei şi cuprinde o serie de recomandări şi sugestii care să îi ajute pe cei ce aleg să muncească în străinătate să construiască relaţii funcţionale cu cei rămaşi acasă.