Alina GAMAUF: Vom reuși să punem o cărămidă solidă la educarea tinerilor
Ţara noastră se confruntă cu o rată ridicată de supraponderalitate și cu lipsa unei rutine sănătoase, din care sa facă parte și activitățile sportive. Conform unor statistici recente 34,6% din populație este afectată de suprapondere (OMS, 2022), doar 8% dintre români mănâncă sănătos și numai 11% fac sport, conform (INS, 2021).
De aceea, pentru formarea unei generații mai sănătoase și mai echilibrate, Carrefour România și Asociația InspirAction și-au propus să contribuie la educarea viitorilor adulți, în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, printr-un proiect cu structură și conținut unice, „Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase”. Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România ne-a explicat mai multe despre acest proiect, dar și despre ce înseamnă un stil de viață sănătos și ce se poate face pentru a scădea rata de supraponderalitate din țara noastră.
7 școli din 5 orașe au fost selectate în această ediție
Proiectul „Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase” a fost demarat efectiv în școli din luna octombrie 2022. 7 școli din 5 orașe din țară au fost selectate în această ediție: Alba‑Iulia (Liceul cu Program Sportiv Alba-Iulia), București (Școala Gimnazială George Bacovia), Botoșani (Școala Gimnazială Elena Rareș), Craiova (Școala Gimnazială Sf. Dumitru) și Focșani (Școala Gimnazială Nicolae Iorga, Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță și Școala Gimnazială Oana Diana Renea). Programul educațional este susținut de către Inspectoratele Școlare Județene Alba‑Iulia, Botoșani, București, Dolj și Vrancea.
Cum au fost alese școlile participante
Școlile participante au fost alese în urma unui proces de selecție inițiat în luna septembrie 2022, pe baza unor criterii de selecție cantitative, precum numărul de copii înscriși, important pentru maximizarea rezultatelor programului, așezarea geografică sau existența unui spațiu potrivit pentru organizarea de activități practice de grădinărit dar și pe baza unor criterii de selecție calitative, cum sunt motivația cadrelor didactice și dorința acestora de implicare activă sau motivația elevilor și dorința argumentată a acestora de a face parte din proiect. 32 de școli au transmis aplicații pentru înscrierea în proiect și 640 de elevi au participat la chestionarele de motivație.
Lipsește educația alimentară
„Consider ca lipsa educației alimentare este factorul principal pentru problema supraponderalității, iar pentru a crește o generație de adulți responsabili este nevoie să începem încă din adolescență cu învățarea principiilor alimentare de bază, evitarea risipei alimentare și introducerea sportului în activitățile cotidiene”, este de părere Alina Gamauf.
Ea mai spune că un stil de viață sănătos presupune, în primul rând conștientizarea legăturii și apoi construirea echilibrului dintre trup, minte, suflet si natură. „Școlile pe care le-am întâlnit în procesul de selecție ne-au impresionat prin dorința foarte mare de a fi parte din acest proiect. Așa se face că în cea mai mare parte cheia de selecție a fost la elevi, care s-au arătat foarte dornici să fie parte din proiectul Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase”, explică Alina Gamauf.
Etapele proiectului
În prima sa etapă, proiectul pune bazele teoretice ale alimentației sănătoase, deoarece este important ca fiecare participant să înțeleagă, încă de la început, principii alimentare de bază, cum pot fi diversificate alimentele consumate, ce să consume în funcție de activitățile pe care le desfășoară, legătura dintre alimentație și emoții, rolul somnului și al sportului în viața de zi cu zi. Ulterior, în cea de-a doua etapă a proiectului, participanții se bucură și de o componentă practică, care constă în sesiuni de mindfulness, aerobic și sădirea unei grădini.
„Suntem convinși că vom reuși, cu dedicare, răbdare și perseverență, să punem o cărămidă solidă la educarea tinerilor, atât timp cât suntem conștienți că educarea tinerei generații este un proces de durată” este de părere Alina Gamauf.
Sesiunile primei ediții a proiectului „Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase” se desfășoară în perioada octombrie 2022 – iunie 2023, beneficiari fiind 220 de elevi și 600 de părinți și bunici. „Implicarea părinților este absolut necesară, pentru că aceștia îndeplinesc un rol esențial în educația alimentară a adolescenților. De aceea și aceștia vor participa la o serie de webinarii cu specialiști ce le vor prezenta diferite obiceiuri alimentare care să contribuie atât la dezvoltarea sănătoasă a copiilor, cât și a lor”, adaugă reprezentanta Carrefour.
Ce spun elevii implicați în program
Alina Gamauf consideră că atunci când se discută despre efectele proiectului și despre schimbare, reacțiile copiilor implicați în program exprimă cel mai bine rezultatele care deja încep să apară. „Proiectul m-a ajutat să trăiesc o viață mai sănătoasă și să am încredere în mine. În trecut, nu aveam încredere în mine, dar cu fiecare sesiune am început să am mai multă încredere și să nu mai spun ”, ne-a împărtășit Ingrid, elevă în clasa a V-a, în Craiova.
„Mi-am dat seama că nu există sau , ci doar . Proiectul m-a salvat din a deveni o persoană cu un stil de viață nesănătos.”, a spus Adelina, elevă în clasa a VI-a, în București.
„Acest proiect m-a făcut să schimb unele lucruri la mine, cum ar fi să-mi organizez mai bine timpul, să nu mai ascult și să fiu influențată de știrile negative, să-mi încep ziua cu un zâmbet pe față și să o închei cu încă unul. M-a făcut să mă schimb dintr-o persoană mai negativistă și supărăcioasă în una veselă și energică. Abia aștept următoarele sesiuni și abia aștept să văd ce o să se mai întâmple.”, a declarat Larisa, elevă în clasa a VI-a, în București.
Responsabilitatea socială, o parte integrantă a strategiei de business
Responsabilitatea socială este o parte integrantă a strategiei de business Carrefour, care îi ghidează pe angajați în permanență în acțiunile și modul de funcționare. „De aceea, fie că vorbim despre educație, comunitate, mediu sau tranziție alimentară, inițiativele noastre sunt calibrate pentru a avea un impact polivalent, resimțit chiar și dincolo de aceste zone”, mai spune ea.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 283
Pentru abonare, click aici