Ambalajul eco, provocarea anului 2013
„Eco-designul este un concept extrem de complex care cuprinde elementele calitative, cantitative, dar și relaționarea dintre ele. Utilizarea unor ambalaje ușor reciclabile sau din materiale reciclate, concomitent cu îndeplinirea exigențelor consumatorilor, ar trebui să reprezinte dezideratul fiecărui producător de ambalaje sau produse ambalate”, spune Marius Brînzea, Director de Marketing Eco-Rom Ambalaje.
Creșterea gradului de conștientizare în rândul companiilor a importanței eco-designului ambalajului reprezintă una dintre provocările anului 2013 pentru Eco-Rom Ambalaje – organizație care are la bază un sistem ce vizează îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.
Dar proiectarea optimă a ambalajelor este doar un prim pas în utilizarea corectă a resurselor. Realizarea unor programe de prevenire a generării de deșeuri este o altă provocare.
Începând cu anul 2012, conform legislației naționale, realizarea unor asemenea programe a devenit o obligație legală pentru toate companiile care introduc pe piața națională produse ambalate sau ambalaje de desfacere. Astfel, din 2012, Eco-Rom Ambalaje oferă clienților servicii în realizarea programelor de prevenire a generării de deșeuri.
În prezent, portofoliul Eco-Rom Ambalaje cuprinde peste 2.500 de companii care activează pe piața națională. Prin prisma cantităților de ambalaje, portofoliul este reprezentat în proporție de peste 60% de companii care activează pe piața FMCG, restul fiind din domeniul materialelor de construcții, industria chimică, electrice și electrocasnice, industria farmaceutică, industria ambalajelor de desfacere etc.
Chiar dacă abia din 2012 a devenit obligatorie în România realizarea de programe de prevenire a generării de deşeuri, Eco-Rom Ambalaje este o organizație ancorată în realitățile europene încă din anul 2004, când a devenit membru acționar al organizației PRO Europe, organizație ce reunește expertiza internaționala în managementul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje a peste 130.000 de companii.
Din anul 2010, Eco-Rom Ambalaje este membră a Asociației Internaționale a Deșeurilor solide (ISWA), reprezentând interesele industriei românești în managementul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje la nivel internațional.
8,8 milioane de români au acces la sistemul de colectare selectivă
Eco-Rom Ambalaje nu se ocupă numai de problema gestiunii deşeurilor de ambalaje generate de circuitul industrial-comercial, ci şi de gospodării, de populaţie.
Dacă în 2005-2006 populaţia din localităţile unde au fost iniţiate primele servicii de colectare separată nu auzise despre aceasta, astăzi peste 80% din localnici ştiu ce este colectarea selectivă şi aproximativ 30% din aceştia separă efectiv deşeurile de ambalaje de restul deşeurilor. În prezent, aproximativ 41% din populaţia României – circa 8,8 milioane de români – are acces la sistemul de colectare separată pus la dispoziţie de companie. Organizaţia investeşte în sistemul de colectare separată din 39 de judeţe, cărora li se adaugă Bucureştiul (sectorul 1, 2, 3 şi 6). Dintre acestea, în anumite regiuni, prin parteneriatele cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate, acoperirea cu servicii de colectare separată este de 100%, în timp ce în alte regiuni sistemul încă se extinde.
„Atât pentru clienţii-producători, cât şi pentru partenerii-operatori de gestiunea deşeurilor dezvoltăm continuu servicii şi instrumente utile, precum servicii de consultanţă tehnică şi legislativă în managementul ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, servicii suport în elaborarea programelor de prevenire a generării deşeurilor de ambalaje; training-uri şi analize privind modalitatea de gestionare a ambalajelor, realizarea de campanii de informare şi educare pentru populaţie sau programe educaţionale pentru elevi”, spune Marius Brînzea.
Programe de reciclare pentru copii şi adulţi
Informarea şi educarea cetăţenilor au un rol esenţial pentru formarea unui comportament corect: ce trebuie să colecteze separat, cum se colectează separat corect şi care este importanţa reciclării. Anual, Eco-Rom Ambalaje desfăşoară o serie de iniţiative în acest sens în vederea dezvoltării unui sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje. Ultima campanie, cea din 2012, s-a numit „Ai colectat, Ai câştigat!”. De asemenea, pentru copii au fost realizate Laboratorului Verde al Reciclării şi competiţia ECOlimpiada elevilor, unde peste 30.000 de copii au fost învăţaţi despre reciclarea deşeurilor de ambalaje.
Articol preluat din Revista Cariere de aprilie. Pentru detalii legate de abonare, click aici