Aproape 3000 de persoane din grupuri vulnerabile, implicate într-un program social-educațional
În cadrul programului social-educațional, desfășurat între 1 iunie – 31 decembrie 2015, s-au organizat dezbateri de tip “cafenea publică”, care au avut ca scop identificarea de măsuri eficiente privind atragerea, menţinerea şi implicarea voluntarilor în activităţi specifice, respectiv identificarea unor activităţi atractive pentru voluntari, în vederea multiplicării activităţilor cu impact pozitiv şi asupra altor grupuri defavorizate.
Grupul-țintă a fost implicat și într-un atelier virtual, la care au participat și alte organizații din țară și din străinătate, menit să le ofere ocazia de a face schimb de experiență și de a identifica împreună cele mai bune mijloace de mobilizare a tinerilor de etnie romă din categorii sociale defavorizate să participe la acțiuni de voluntariat și de a le spori șansele, pe viitor, la angajare, datorită experienței profesionale dobândite în cadrul programului social-educațional. Printre altele, voluntarii au fost instruiți în domenii precum Coaching, Fundraising, Scrierea de proiecte și Managementul proiectelor.
“Ideea proiectului a plecat de la oportunitatea pe care ne-o conferă Legea Voluntariatului și care le recunoaște persoanelor, care au activat ca voluntari, experiența profesională. Plecând de la acest context, ne-am am decis că este o șansă foarte bună de a integra grupurile defavorizate în societate, să le oferim o șansă de a câștiga experiență în muncă prin voluntariat, iar această experiență s-o valorice pe viitor într-un loc de muncă plătit.”, declară Costel Neculai, managerul proiectului “Voluntari pentru viitor”.
Grupul ţintă este format din tinerii de etnie romă şi cei seropozitivi, iar beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 820 romi din municipiul Constanţa şi 1.180 romi în aria judeţului Constanţa, 870 persoane seropozitive, angajaţi şi voluntari ai Asociaţiei „Viitorul Romilor” şi ai altor asociaţii implicate (100 persoane).