Asociatia React si Vodafone dezvoltă programe destinate salvării de vieţi omeneşti
Campania „O viata poate depinde de tine!” promoveaza importanta masurilor de prim ajutor atat in ceea ce priveste accesul rapid la asistenta de specialitate, prin apelarea numarului de urgenta 112, cat si in ceea ce priveste corectitudinea realizarii manevrelor de prim ajutor pana la sosirea ambulantei.
„Derulam sub platforma Parteneriat pentru viata mai multe programe destinate salvarii de vieti omenesti. Am ales sa sustinem aceasta campanie intrucat 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgente. Campania „O viata poate depinde tine!” vine in sprijinul comunitatii pentru a responsabiliza publicul privind folosirea corecta a numarului de urgenta 112 si acordarea primului ajutor in situatii de urgenta”, a spus Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.
„A fi capabil sa acorzi primul ajutor in mod corect, dar si sa dai sansa celui care are nevoie de ajutor sa ajunga urgent la acesta, este o datorie morala a fiecaruia dintre noi. Cred ca putine persoane cunosc faptul ca resuscitarea facuta in primele 10 minute sporeste enorm sansele de supravietuire ale pacientului. „O viata poate depinde de tine!” transmite un mesaj puternic – fiecare dintre noi are dreptul sa primeasca ajutorul corect si la timp, atunci cand se afla intr-o situatie critica. De aceea incurajam populatia sa invete manevrele de prim ajutor, iar pe cei care folosesc numarul de urgenta 112, sa il utilizeze cu responsabilitate. O viata poate depinde de fiecare dintre noi, la un moment dat”, a spus dr. Anca Stefan, Presedintele Asociatiei React.
Campania pentru promovarea masurilor de prim ajutor este sustinuta prin filme demonstrative, care prezinta principalele manevre de prim ajutor, explicate si ilustrate de medici specialisti din cadrul SMURD. Filmele demonstrative sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.salvez.ro. De exemplu, stopul cardiac afecteaza anual aproximativ 70.000 de persoane, fiind considerat principala cauza de deces in Europa, conform EuroStat. Cunoasterea masurilor de prim ajutor este vitala, in acest caz resuscitarea corecta facuta in primele zece minute sporeste considerabil sansele de supravietuire.
Tot pe www.salvez.ro persoanele interesate sa invete masurile de prim ajutor in situatii de urgenta se pot inscrie pentru a participa gratuit la cursurile sustinute de catre paramedici SMURD in orasele Bucuresti, Craiova, Targu Mures, Targoviste, Piatra Neamt si Sibiu. De asemenea, in orasele mentionate, se vor desfasura mai mult de 50 de cursuri de prim ajutor special concepute pentru publicul tanar – elevi si studenti. In situatii de urgenta manevrele de prim ajutor, executate corect, fac diferenta intre viata si moarte.
"Cu totii trebuie sa stim sa acordam primul ajutor, cu atat mai mult cu cat majoritatea accidentelor se petrec in locuri publice (pe strada, la birou), in care victima este inconjurata de potentiali salvatori. Ministerul Sanatatii si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta – SMURD, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor sustin si incurajeaza astfel de initiative care determina schimbari pozitive de comportament in randul populatiei", declara Dr Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii.
Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a fost lansat in aprilie 2005 si este administrat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale. La acest numar se inregistreaza zilnic aproximativ 85.000 de apeluri la nivel national. Cele mai frecvente urgente pentru care este apelat 112 sunt urgentele medicale, tulburarea ordinii si linistii publice. In primele 8 luni ale acestui ani, la nivel national, 73% dintre apelurile receptionate de serviciul 112 au fost apeluri care anuntau urgente false. In Bucuresti, in perioada ianuarie-august 2011 au fost inregistrate 1,5 milioane de apeluri, dintre care 55,6% au fost false urgente.
Campania „O viata poate depinde de tine!” este organizata de catre Asociatia React si Vodafone Romania in parteneriat cu Serviciul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Sanatatii.