Bun venit acasa!
CASE SOCIALE
Habitat for Humanity (HFH) este organizatia non-profit, prezenta in tara noastra din 1996, care construieste si reabiliteaza locuinte pentru familiile defavorizate. Obiectivul sau este sa rezolve problemele de adapost si sa faca din locuirea in conditii decente o problema de constiinta si de actiune continua a comunitatilor afectate de aceasta situatie. Prin urmare, ONG-ul, alaturi de companii mari, construieste si renoveaza locuinte simple si accesibile ca pret pentru familiile nevoiase. Materialele provin din donatii si sponsorizari, iar constructia este realizata de catre voluntari impreuna cu familiile beneficiare. Programul Habitat este orientat spre responsabilizarea familiilor si a comunitatii. De aceea, aceste case nu sunt facute cadou. Odata construite, costurile de constructie sunt achitate de familiile beneficiare in rate lunare, pe o perioada de pana la 20 de ani, fara profit si fara dobanda. Odata ce costurile de constructie sunt achitate, familia intra in proprietatea casei. Sumele incasate se strang in "Fondul pentru umanitate", un fond rotitor, prin care, ulterior, se pot demara alte lucrari si sunt ajutate mai multe familii. Pana acum, peste 1.500 de familii din Romania, beneficiaza de case construite prin programul Habitat. In Romania costul mediu al caselor se situeaza intre 15.000 si 25.000 de euro.
SUSTINERE FINANCIARA SI VOLUNTARIAT
Un partener de nadejde al programului Habitat este Fundatia Vodafone care a sustinut atat financiar, cat si prin voluntariat constructia de case sociale. Astfel, la inceputul primaverii, fundatia, impreuna cu HFH, a inaugurat la Timisoara un proiect amplu de voluntariat pentru constructia de case destinate persoanelor cu dizabilitati mentale severe, ingrijite in cadrul Fundatiei "Pentru Voi". In aceeasi perioada, fundatia s-a implicat voluntar si in sustinerea unui proiect pentru constructia de case destinate familiilor defavorizate.
Vodafone a mai sprijinit proiectul "Kids Build 2009" si a participat la ridicarea unui etaj care include patru apartamente intr-unul dintre cele cinci blocuri din Oarja, Pitesti, destinate copiilor si familiilor acestora. In perioada martie-noiembrie, in opt judete, 43 de familii defavorizate se vor muta in case noi. Fundatia a participat la acest proiect cu suma de 300.000 de euro. La inceputul verii, cele doua organizatii au construit locuinte pentru comunitatea din Bechet, judetul Dolj si Cluj.
Pe urmele celor de la Vodafone au calcat si 50 de angajati ai companiei Daimler din Romania, Ungaria si Germania care au lucrat ca voluntari pe un santier al HFH, la amenajarea unui bloc de locuinte din Oarja. Pe langa munca voluntara prestata de angajati, compania a donat 25.000 de euro pentru alte proiecte de constructie de locuinte pentru familiile dezavantajate. In cadrul proiectului, trei blocuri parasite au fost reconstruite. In total, 35 de apartamente au fost reconditionate.
Un alt partener important al programului Habitat este Lafarge Romania. Cele doua organizatii construiesc case sociale inca din 2003, iar pana in 2012, Lafarge estimeaza ca va investi 300.000 de euro in acest parteneriat. In cadrul acestuia, compania pune la dispozitie materialele de constructie necesare: ciment, agregate, placi de gips-carton si ipsosuri. De asemenea, contribuie la construirea locuintelor si prin echipe de voluntari. Potrivit intelegerii, in urmatorii cinci ani, aproximativ 130 de angajati ai companiei vor lucra ca voluntari pe santierele Habitat.
"Anual, se organizeaza si sunt implicate in santierele de constructie Habitat, cate doua echipe de voluntari. Se tinteste, astfel, o participare minima de 15% din randul propriilor colaboratori, obiectiv care va ridica la peste 250 de participanti numarul total al voluntarilor nostri in primii 10 ani de parteneriat", spune Directorul de Comunicare al Lafarge Romania, Camelia Savoiu.
Un partener de cursa lunga al programului este Petrom. Din dorinta de a ajuta familiile nevoiase sa traiasca decent, compania s-a implicat intr-un proiect de voluntariat, realizat la Radauti de HFH, unde 650 de voluntari europeni au construit 27 de locuinte pentru familiile nevoiase. Fiecare camin construit reprezinta simbolic o tara membra a UE. Petrom a sprijinit financiar constructia "Casa Romania".
In 2008-2009, HFH in parteneriat cu Petrom si Guvernul Romaniei a reconstruit dupa inundatii, 110 case pentru tot atatea familii in Doljesti, Neamt. Pe langa suportul financiar de 650.000 de euro acordat de companie, 60 de angajati ai organizatiei si 20 de jurnalisti s-au implicat voluntar in lucrarile de constructie alaturi de familiile beneficiare.
Europharm, distribuitorul de medicamente, parte a grupului GlaxoSmithKline, in parteneriat cu HFH a demarat la sfarsitul lunii iulie proiectul de voluntariat "Construim impreuna pentru o viata sanatoasa". Prin acesta, pana la finalul anului 2010, toti angajatii companiei vor contribui cu aproximativ 6.000 de ore de munca pentru construirea de case in folosul unor familii defavorizate. In plus, compania va acoperi costurile de constructie pentru cateva case ce vor fi ridicate in 10 judete ale tarii, pana in toamna anului viitor.
Si Aviva sare in ajutorul unei familii defavorizate. O echipa de 26 de angajati Aviva din Romania si Marea Britanie au construit in toamna anului trecut, impreuna cu voluntari ai asociatiei HFH, o casa pentru o familie din Cumpana, Constanta. Investitia companiei in acest proiect a fost de peste 14.000 de euro.
HABITAT FOR HUMANITY
Dupa cum spuneam si la inceput, HFH se ocupa de programe de constructii noi, reabilitari si renovari in beneficiul familiilor cu venituri mici. Conform strategiei curente, in 2011 vor fi ajutate 2.000 de familii cu diverse probleme de locuire, urmand ca aceasta cifra sa creasca anual. Din 2006 pana in prezent, la constructia caselor, au lucrat 4.300 de voluntari, romani si internationali.
Dintre proiectele HFH putem aminti de Habitat Romanes, care a inceput in anul 2008 si se ocupa de construirea pentru si alaturi de comunitatile de romi in Oradea. 20 de astfel de familii au lucrat impreuna cu peste 600 de voluntari din tara si strainatate.
Un alt proiect al asociatiei este ,,O casa, un viitor", prin care la Baltesti, Prahova si Vanatori, Neamt, pana in 2011, 48 de familii de romi vor beneficia de o casa in cadrul proiectului de constructie si dezvoltare comunitara.
De asemenea, organizatia s-a implicat in reconstructia caselor dupa inundatii, 2009 fiind al patrulea an in care asociatia deruleaza proiecte de reabilitare. 254 de locuinte au fost reconstruite in 2005-2006 in judetele Bacau si Arges cu sprijinul USAID, 195 de locuinte in Lunca Dunarii (2006-2007) cu finantare UNICEF si 110 locuinte au fost reabilitate la Tecuci (2007-2008) cu contributii de la Camelia Sucu (donator individual) si compania Arcelor Mittal.
"Big Build" va fi proiectul anului 2009 pentru Habitat in Romania. Peste 250 de voluntari vor ridica 10 case la Beius (Bihor). Beneficiarii acestor locuinte sunt orfani care au crescut in casele de copii si care, desi au acum 25-30 de ani, nu au reusit sa-si formeze o familie. Startul evenimentului va fi dat pe 5 octombrie 2009, Ziua Mondiala Habitat declarata de ONU, iar in cinci zile, cele 10 locuinte vor fi finalizate si beneficiarii vor primi cheia casei si incurajarile celor 250 de voluntari sositi din intreaga lume. Habitat doreste ca "Big Build" sa fie mai mult decat un eveniment de constructie cu voluntari, sa fie un indemn de solidaritate catre oricine poate da o mana de ajutor celor in nevoie de locuinta.
Peste 40 de companii romanesti, multinationale cu baza in Romania sau internationale, fara operatiuni in Romania, au contribuit cu bani, materiale donate si voluntari pe santierele Habitat din tara. Principalii parteneri ai Habitat sunt Fundatia Vodafone Romania, Petrom si Lafarge. In prezent, majoritatea sponsorizarilor ce alcatuiesc bugetul anual provin de la donatori individuali si firme romanesti.