Cafenea socială cu iz terapeutic
Cafeneaua Therapy este un vis implinit al echipei ALIAT care a avut această idee de a face un spaţiu relaxat în care oamenii se pot întâlni, socializa dar, pe de altă parte, pot găsi răspunsul la rezolvarea unor probleme legate de dependenţa de alcool sau droguri. „În fiecare joi, cu un program stabilit şi anunţat vom invita un psiholog care se va ocupa de oamenii cu probleme legate de alcool. Avem deja oameni care au cerut ajutorul, oameni care intră, întreabă şi sunt plăcut surprinşi.
Sunt deja programate cursurile "Native Speaker", care vor avea loc miecuri, de două ori pe lună”, spune Andreea Grigore, managerul cafenelei Therapy. Din septembrie până în luna mai a anului viitor cafeneaua găzduieşte cursurile de Analiză Tranzacţională cu doi traineri, iar din ianuarie 2016, vor avea loc workshopuri de terapie prin desen, pictură, muzică, realizarea parfumului 100% din plante, concert de jazz si flaut.
11 locuri de muncă
Deschiderea cafenelei a creat din start 11 locuri de muncă, 10 dintre ele aparţinând grupurilor vulnerabile. Sunt în majoritate tineri. Barmanii şi ospatării, de exemplu, au în jur de 23 de ani, bucătăreasa are 45 de ani, iar cei doi manageri au 38 ani. Fiind o întreprindere socială, angajaţii nu au vreo experienţă, însă au beneficiat în ultimele luni de cursuri de formare profesională, cu training specializat, iar acum fiecare stăpâneşte bine meseria pentru care s-a pregătit. Sunt persoane care vor să înveţe şi să ajute la rândul lor.
Dacă până de curând toți cei care treceau pragul cafenelei se puteau bucura de cafea proaspătă, sucuri și prăjituri ca la mama acasă, bistro-ul a deschis recent și bucătăria, unde oameni pricepuți și foarte pasionați gătesc folosind ingrediente de calitate, legume românești, crescute cu grijă, brânzeturi de la stână, pâine cu maia și plăcinte calde cu fructe românești.
Toate produsele sunt proaspete, pâinea, gemurile, dulciurile, gustările, care sunt făcute în casă, produsele sunt româneşti şi de sezon. “Mirodeniile şi plantele aromatice le creştem noi, vrem chiar să facem o seră pentru ele, în spatele curţii, iar ceea ce nu putem produce luăm de la alte întreprinderi sociale. Therapy are în plan să ofere şi un serviciu de livrare la domiciliu apropiat.
Şi unde se pot mânca aceste bunătăţi dacă nu într-un spaţiu prietenos, aerisit, luminos, populat cu plante şi, cu muzică în surdină, perfect pentru petreceri, întâlniri oficiale, conferinţe, ateliere, proiecâii, chiar şi concerte live.
Therapy este o întreprindere socială deschisă într-un proiect mai amplu – SES THERAPY, implementat de ALIAT, proiect cofinanțat din POSDRU care are trei structuri de economie socială pentru grupurile vulnerabile – Therapy Café, Atelierul publicitar Aliat Print din Mănești și Centrul rezidențial pentru tratamentul adicțiilor din Viforâta, ambele în Dâmbovița.
ALIAT este o asociație de profesioniști care desfășoară activități în domeniul prevenirii și tratamentului problemelor legate de consumul de substanțe (alcool și droguri).