Case pentru familiile nevoiaşe din Preajba
„Ne bucurăm să fim pentru a doua oară în acest an pe şantier, pentru a ajuta alte familii să se bucure de o casa nouă. Astăzi, 300 dintre colegii mei din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Slobozia şi Timişoara vor începe construcţia celor patru case, iar la sfârşitul săptămânii familiile se pot muta. Până în prezent, peste 1.500 de angajaţi au construit 150 de case pe şantiere din diferite zone ale ţării, Fundaţia Vodafone investind 1.400.000 de euro în astfel de proiecte”, a spus Florina Tănase, Senior Director Regulatory, Legal and Corporate Affairs al Vodafone România.
„Lipsa locuinţei duce la disperare”
Beneficiarii celor patru case sunt familii care locuiesc în condiţii inadecvate pentru copiii lor. Iulian (41 de ani) şi Daniela, împreunăcu fiul lor Alexandru (12 ani), locuiesc cu chirie într-un apartament modest din Craiova. Din cauza cheltuielilor ridicate, familia a fost nevoita să se mute mereu. Din doi în doi ani aceştia trebuiau să-şi schimbe locuinţa. În ultimul loc au reuşit să stea patru ani. Aici s-au mutat pentru că locuinţa era situată în apropiere de şcoala copilului. “Ne mutăm precum nomazii cu cortul. Nu mai ştiu ce înseamnă acasă. Asta duce la disperare”, mărturiseşte tatăl familiei.
În ciuda condiţiilor modeste în care trăiesc, bucuria şi mândria familiei este Alex. Acesta merge la şcoală şi este premiant, are medii de 10 la toate materiile şi un talent deosebit la pictură. La 10 ani avea deja expoziţii personale şi 70 de tablouri. Băiatul are o anomalie vasculară de la patru ani, acum însă se simte mai bine.
Familia a auzit de proiectul „Big Build” pe Internet. “Casa pe care voluntarii o construiesc reprezintă pentru noi un vis, este ultima speranţă. Vrem să avem unde să punem tablourile copilului”, spune cu sinceritate mama. Alex promite că dacă va avea o casă, va sta toata ziuă afară şi va picta.
Costinel (38 de ani) şi Ioana (35 de ani), alături de cele două fiice: Alisa (10 ani) şi Raluca (8 ani), locuiesc cu chirie într-un apartament cu două camere. Datorită venitului foarte mic, familia a fost nevoită să se mute deseori. Până acum au mutat copiii la patru şcoli, fapt care a afectat situaţia şcolară a fetelor. Acum şapte ani au depus dosarul la ANL, însă între timp li s-a spus cănu mai au vârsta cerută. Costinel a aflat de proiectul „Big Build” de la serviciu. “Această casă înseamnă pentru noi stabilitatea. Când vom avea casa noastră vor fi mai puţine probleme. Mie îmi place o casă simplă, fetele îşi doresc camera lor. Când copiii încep să ceară şi nu ai ce să le dai, este foarte greu”, povesteşte tatăl.
De şase ani pe drumuri
Gianina şi Nicolae, împreună cu fiul lor Daniel, în vârstă de patru ani, locuiesc cu chirie într-o garsonieră în Craiova. Familia s-a mutat des dintr-un apartament în altul, iar o parte din lucrurile lor s-au pierdut.
“De şase ani, de când ne cunoaştem, stăm numai pe drumuri, cred că ne-am mutat de zece ori. Nici nu ne-am căsătorit legal, am scos doar un livret de familie când s-a născut Daniel, am avut numai necazuri”, povesteşte Nicolae. Nicolae lucreazăca gestionar la un operator de benzinării. Gianina este casnică şi până acum s-a ocupat de creşterea copilului. În curând trebuie să îşi găsească un loc de muncă, întrucât Daniel va merge la grădiniţă.
Viorel (26 de ani) şi Ramona (27 de ani) s-au căsătorit anul trecut şi locuiesc împreună cu părinţii Ramonei, într-un apartament cu o suprafaţă de 34 mp, de două camere, confort doi. Locuinţa este într-un bloc vechi şi necesită multe reparaţii fiind probleme la rezistenţa blocului, tâmplăria, care e din lemn vechi, şi pereţii, care nu sunt izolaţi corespunzător. Viorel lucrează ca măcelar la un hypermarket din Craiova, iar Ramona lucrează ca operator calculator la o firmă din oraş.
Casele sunt construite din cărămidăporotherm şi vor avea o suprafaţăde 67.5 mp, constând în douădormitoare, o baie şi un spaţiucomun format din bucătărieşi living.
Proiectul „Big Build” este evenimentul prin care Habitat for Humanity România sărbătoreşte„Ziua Mondialăa Locuirii”, construind împreună cu voluntarii locuinţe pentru familii defavorizate din punct de vedere economic şi social din România. În acest an, evenimentul are loc în perioada 1-5 octombrie, simultan în două localităţi: Preajba (Dolj) şi Oradea (Bihor).