Cea mai discriminată categorie pe piaţa muncii din România
Persoanele diagnosticate cu HIV constituie categoria cea mai discriminată din România, având cele mai mici șanse de integrare pe piața muncii. 41,7% dintre cazurile noi din țară sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani conform “Percepții și atitudini privind discriminarea”, raportul de cercetare realizat pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (august 2015), acesta fiind segmentul cel mai expus riscului de îmbolnăvire.
Principala sursă de venituri a persoanelor diagnosticate cu virusul HIV este reprezentată de diferitele tipuri de beneficii sociale (ajutoare sociale, indemnizații sau alocații) pentru 41% dintre subiecți, iar puțin peste un sfert se bazează pe pensii.
De remarcat este faptul că aproximativ 22% au ca principală sursă de venituri salariul și afacerea proprii, sugerând un segment important activ pe piața muncii.
Seropozitivii, stigmatizaţi de societate
Potrivit cercetării, 24,2% dintre seropozitivi au refuzați în cadrul serviciilor medicale, iar 29,2% au primit insulte și injurii, iar cei care sunt stigmatizaţi „au o reţea socială redusă, se autoînvinovăţesc ceea ce duce la o calitate mai slabă a vieţii lor”, a spus Iulian Petre, director executiv UNOPA.
„Prin intermediul activității noastre”, mai spune acesta, „facem eforturi pentru a scoate în evidență necesitatea ca noi toți să fim solidari cu cei infectați cu HIV. Acțiunile noastre, ale tuturor, pot îmbunătăți sau, din contră, agrava starea emoțională a unui pacient și șansele sale de a duce o viață normală. Dorim să extindem aria de sensibilitate a fiecărui om, încurajând la deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV atunci când au ocazia sa le întâlnească sau să vorbească despre ele.”
UNOPA atrage atenția asupra faptului că 72,2% dintre cei care au răspuns la chestionar nu își cunosc valoarea ultimei determinări a încărcăturii virale și 40,9% nu își cunosc numărul de CD4. Încărcătura virală și numărul de CD4 reprezintă indicatori care oferă informații esențiale despre evoluția bolii.
Studiul a fost coordonat de Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr și a fost realizat pe un eșantion de 252 de respondenți, pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA. Media de vârstă a eșantionului este de 33,2 ani. Criteriile de includere în cercetare a subiecților au fost vârsta de cel puțin 18 ani și cunoașterea diagnosticului de cel puțin 6 luni.
Din totalul respondenţilor, 36.9% reprezintă pensionarii care nu sunt activi pe piaţa muncii, urmaţi de angajaţi cu normă întreagă (18.3%) şi cu carte de muncă, şomeri (16.3%), persoane care lucrează la negru (10.3%), studenţi (4.8%), angajaţi care lucrează part-time cu carte de muncă (4.4%) sau elevi (2.8%) arată studiul.