Centura Verde București-Ilfov va fi inclusă în noul Cod Silvic. Ministerul Mediului susține demersul. Proiectul este sprijinit și de mai mulți parlamentari
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a anunțat recent că proiectul privind protejarea pădurilor din Ilfov, implementarea soluțiilor pentru poluarea din București și înființarea Centurii Verzi a fost înscris, prin amendamente, la noul cod silvic. Acest demers vine ca un răspuns la blocajul întâmpinat de proiectul de lege în Camera Deputaților, mai ales la comisia pentru agricultură.
O inițiativă îndelung așteptată
Proiectul Centurii Verzi București-Ilfov a fost înaintat către Parlament acum aproximativ un an și a primit avize favorabile din partea tuturor comisiilor din Camera Deputaților. Totuși, blocajul apărut la comisia pentru agricultură a împiedicat progresul său. Cu toate acestea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde și-a adaptat strategia și a pivotat către noul cod silvic, găsind sprijin în Ministerul Mediului și într-o serie de parlamentari din diverse partide.
Cine susține demersul?
Amendamentele au fost depuse de către deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (REPER). Ele au fost asumate în calitate de autori de mai mulți parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Președintele Senatului, Nicolae Ciucă (președinte și senator PNL), Kelemen Hunor (președinte și deputat UDMR), ministrul justiției, Alina Gorghiu (vicepreședintă și senatoare 1 PNL), Aurel Oprinoiu (președintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (președintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiției), Cristian Țâgarlaș (președintele Comisiei juridice, senator), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoș Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) și Adrian Giurgiu (deputat USR), conform Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.
„De asemenea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Național și asigurarea conservării lor. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată și va crea astfel un gol imposibil de suplinit. Al treilea și ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civică l-a susținut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere”,au transmis reprezentanții Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.
Cofondatorii Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, Alex Găvan și Florin Stoican, sunt optimiști în privința adoptării rapide a noului cod silvic. Cu toate acestea, ei subliniază necesitatea continuării eforturilor pentru a obține susținerea tuturor factorilor de decizie relevanți.
Ce este Centura Verde București-Ilfov?
Centura Verde București-Ilfov este mult mai mult decât un proiect de infrastructură. Este o inițiativă de sănătate publică cu impact social și ecologic semnificativ. Protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului și Ilfovului, accesul liber în natură pentru recreere și conservarea arborilor remarcabili sunt doar câteva dintre obiectivele sale. Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde îndeamnă cetățenii să se implice și să susțină măsurile pentru un aer mai curat și un mediu mai sănătos.
sursa foto: Alex Găvan