Coprocesarea: soluţie sigură pentru deşeurile sortate
Cele două platforme de pretratare deșeuri industriale şi municipale sortate de la Aleșd și Câmpulung au fost inaugurate în anul 2008, respectiv 2009, odată cu dezvoltarea cererii de servicii de coprocesare.
Coprocesarea deșeurilor în fabricile de ciment reprezintă o soluție ideală pentru rezolvarea problemei unei părți sortate din resturile produse în mod curent, atât din activitatea casnică, cât și din cea industrială, și care au ajuns să sufoce, la propriu, gropile de gunoi. Metoda se dovedește a fi o activitate de tip „win-win”: pentru generatorii de deșeuri coprocesarea oferă garanția unei distrugeri totale a acestora în condiții de deplină siguranță pentru mediul înconjurător, închiderea ciclului de viață a produselor, precum și evitarea problemelor de mediu și a penalizărilor aferente; pentru producătorii de ciment, metoda asigură substituirea parțială a combustibililor și materiilor prime tradiționale.
„Cele mai mari beneficii le au însă societatea și mediul înconjurător, co- procesarea având ca rezultat conservarea resurselor naturale – cărbune, păcură, gaz, gips, calcar, argilă, folosite, în mod tradițional, în producția cimentului și reducerea emisiilor de gaze generate, în cazul în care deșeurile ar ajunge în gropile de gunoi sau ar fi incinerate. De asemenea, co-procesarea asigură diminuarea riscurilor de mediu care apar în cazul depozitărilor necontrolate ale deșeurilor și au ca rezultat poluarea solului, a apei, a mediului înconjurător în general”, spune Daniel Bach, Director General Holcim România. În prezent, principala metodă de tratare a deșeurilor este eliminarea prin depozitare, datele Eurostat indicând faptul că circa 95% din deșeuri ajung în aceste depozite suprasaturate. Cantități reduse de deșeuri (în special periculoase) sunt eliminate și prin arderea lor în incineratoare speciale. O cantitate, din păcate încă foarte mică, este valorificată prin reciclare sau alte metode de valorificare, ca de exemplu prin co- procesare în fabricile de ciment.
Holcim România oferă servicii de co-procesare a deșeurilor în parteneriat cu compania ecovalor, care asigură legătura directă cu generatorii de deșeuri, consultanța de specialitate, precum și colectarea, transportul și pretratarea deșeurilor în vederea optimizării activității de coprocesare.
Compania ecovalor a fost înființată în 2005 și furnizează generatorilor de deşeuri din România soluţii de gestionare a deşeurilor de ultimă generaţie. De asemenea, ecovalor permite Holcim România să îşi reducă consumul de resurse naturale neregenerabile.
Cum se realizează procesul
Pentru coprocesare este nevoie, în primul rând, de deșeuri industriale şi municipale sortate. Odată ce acestea ajung la facilităţile Holcim, specialiștii le analizează, mai întâi, în laboratoare speciale. Deşeurile solide sunt apoi mărunţite la dimensiuni uniforme, pentru a fi introduse mai ușor în cuptoare și a produce o cantitate maximă de energie. Temperatura ridicată din cuptoare (de 1.400-2.000 de grade Celsius) asigură distrugerea termică completă a deșeurilor, recuperând energia şi conţinutul de minerale al acestora. Un beneficiu suplimentar este faptul că nu se mai produc alte deşeuri (cenuși sau zguri) în timpul acestui proces.
Pot fi coprocesate și valorificate drept resurse alternative doar anumite categorii de deșeuri: anvelope uzate, uleiurile uzate, șlamuri petroliere, nămoluri de la epurarea apelor uzate, lemn, hârtie, plastic și resturi similare.
În ceea ce privește valorificarea materială, ca materii prime alternative, în fabricile de ciment se pot coprocesa deșeuri precum zgura de furnal, cenușă de termocentrală, nisipuri uzate de la turnătorii sau cenușă de pirită.
Articol preluat din Revista Cariere de aprilie. Pentru detalii legate de abonare, click aici