Cultura leadershipului se poate învăța în stradă? Ce trebuie să stiți când mergeți cu copiii la proteste
Proteste copii. Prezența copiilor la protestele de stradă din România a fost îndelung dezbătută pe toate canalele media. Au fost voci care au susținut că părinții au încălcat legea venind însoțiți de copii la manifestațiile de stradă, altele că totul a fost perfect legal. Vișinel Bălan susține că participarea minorilor la proteste este un act de democrație participativă și că marea problemă este că, în România, mii de copii sunt abuzați de propriii părinți.
”Întrebarea mea este câţi părinţi au fost sancţionaţi pentru că şi-au bătut copii? Câţi părinţi au fost sancţionaţi pentru că şi-au trimis copii la cerşit? Câţi părinţi au fost sancţionaţi pentru că şi-au abuzat sexual copii? Sunt probleme reale în România!”, a spus Vișinel Bălan pentru cariereonline.ro.
Impactul emoțional pe care protestele îl au asupra copiilor
Vișinel Bălan s-a referit și la impactul emoțional pe care mișcările de stradă l-au avut asupra copiilor care au fost la proteste. Abandonat la vârstă de două luni într-un centru de plasament, activistul a spus impactul asupra psihicului diferă în funcția de pătura socială. ”Dacă vorbim de un copil abandonat, el dezvoltă un spirit de supravieţuire. O luptă cu sinele şi o luptă cu cei din jur pentru supravieţuire. Dacă vorbim despre un copil obligat sau forţat să cerşească pot spune că el dezvoltă un model de viaţă prin exerciţiul părinţilor săi”, a mai spus Vișinel Bălan.
Acesta a continuat: ”Strada ne influenţează pe fiecare din noi. Depinde contextul pentru care ne aflăm în stradă. Depinde de fiecare adult cum transmite mesajul participării copilului în stradă. Adultul este vinovat de eşecul copilului la nivel personal şi social”, a mai spus ONG-istul.
La rândul ei, psihoterapeutul integrativ Raina Saguna a spus că prezența la proteste a copiilor poate reprezenta un context de învățare foarte bun.
”Dacă ne referim la adunări paşnice, atunci putem vorbi despre un context de învăţare, în care, mă repet, este foarte importantă percepţia pe care şi-o formează copilul asupra evenimentului respectiv. De aceea, devine esenţială contribuţia părintelui, care să îi explice ce se întâmplă acolo, în aşa fel încât copilul să înţeleagă şi să folosească această înţelegere mai departe în viaţă lui, în alegerile pe care le va face. Atâta timp cât părintele vorbeşte, cu copilul său, despre faptul că nu e bine furi, să înjuri, să loveşti, să nedreptăţeşti o persoană, dar că e bine să spui ce crezi într-o manieră cinstită, corectă, civilizată, copilul poate fi îmbogăţit cu această experienţă
Mesajul UNICEF pentru părinții care și-au luat copiii la proteste
Proteste copii. UNICEF a reacționat după ce au apărut voci care susțin că minorii nu au ce căuta la protestele de stradă . ”UNICEF a citat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și, în particular, articolul 12 (dreptul de a-și exprima liber opiniile), articolul 13 (dreptul la libertate de exprimare) și articolul 15 (drepturile copilului la libertatea de asociere și de participare la manifestații pașnice): participarea este un drept dacă demonstrațiile sunt pașnice, nu afectează educația copiilor, iar aceștia nu sunt expuși la riscuri. În toate țările, UNICEF colaborează cu parteneri pentru a facilita accesul la informații, activități și platforme relevante și potrivite vârstei care îi încurajează pe adolescenți să contribuie cu opiniile lor la procesul de luare a deciziilor de la nivel local și național”, se precizează în mesajul remis de organizație.
Reacția UNICEF a venit după ce Protecția Copilului a susținut, în două comunicate publice, că părinții nu ar trebui să-și expună copiii pericolelor pe care ei și le asumă în numele libertății de exprimare.