Efectele diversităţii culturale asupra societăţii, pe agenda Forumului Diversității Culturale
Prima zi a Forumului a inclus prezentări interdisciplinare susținute de specialiști români și internaționali, care au abordat teme precum diversitatea culturală europeană şi diversitatea culturală a Bucureștiului – (re)sursă pentru dezvoltare. Printre vorbitori primei zile s-au numărat Aledin Amet, Cătălin Grosu, Liviu Jicman, Irina Sanda Marin-Cajal, Mircea Mocanu, Virgil-Eugen Nițulescu și antropologul Vintilă Mihăilescu.
În cea de-a doua zi a evenimentului, dedicată atelierelor de lucru, au fost abordate discuţii privind efectele diferitelor culturi asupra dezvoltării capitalei, dar și provocările privind integrarea migranților și a refugiaților.
Victoria Cojocariu, Iris Alexe, Bogdan Preda și Luciana Lăzărescu au dezbătut politicile publice din domeniul integrării, resursele de care dispun cetățenii străini în vederea integrării, precum și piedicile în vederea integrării.
În același timp, Ramazan Yalmaz, Ian Tilling, Patrick Ouriaghli și Angelica Marinescu au prezentat efectele integrării cetățenilor străini în București. Ultimul workshop al zilei a fost dedicat educației pentru diversitate, fiind prezentate metodele educative propuse de asociația Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană.
Forumul Diversității Culturale a fost realizat în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” (www.newminorities.com), implementat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Telemark din Norvegia.