Leszek Wacirz: Acolo unde există voință, există și o cale
Și-au făcut o misiune din a oferi oamenilor mai multă bucurie, o sănătate mai bună și a le pune la dispoziție alternative nutriționale potrivite pentru fiecare etapă din viață, protejând, în același timp, resursele naturale. Și-au dorit să fie alături de oameni și de comunitățile din care fac parte, să aducă plusvaloare.
Acum, la vreme de bilanț, Nestlé, unul dintre cei mai importanți jucători ai industriei de Food & Beverage din România, constată că, în ciuda provocărilor întâmpinate în contextul pandemiei de coronavirus, și-a demonstrat reziliența chiar și în contextul schimbărilor rapide din industrie.
Rețeta aplicată în contextul crizei Covid-19? Și-a concentrat eforturile nu doar în direcția protejării sănătății propriilor angajați și a familiilor acestora, ci și a comunităților în care activează, continuând, totodată, să producă și să-și livreze în siguranță produsele. Pentru că, este convinsă echipa Nestlé, produsele alimentare reprezintă primul sprijin pentru o sănătate bună și îmbunătățesc calitatea vieții. De aceea, prioritatea companiei a fost aceea de a contribui la asigurarea unei nutriții echilibrate, în special în cazul categoriilor cele mai vulnerabile – copii, bătrâni și cei care sunt afectați de boală.
Responsabilitatea socială a fost o altă direcție importantă pentru companie. Astfel, de la debutul pandemiei, Nestlé a încheiat un parteneriat internațional cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, alocând 10 milioane CHF pentru implementarea măsurilor de sprijin pentru comunitățile afectate din întreaga lume și a donat 1 milion CHF către Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI), pentru a sprijini cercetările în dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19. În România, fondurile alocate însumează 10 milioane RON (fonduri și donații de produse) și au fost destinate suportului oferit comunităților, partenerilor, instituțiilor medicale și angajaților, în perioada martie – iunie. În plus, a lansat programul „Always Open for You”, prin care a oferit partenerilor din sectorul out-of-home resursele necesare pentru repornirea afacerilor. Decizie luată în contextul în care divizia out-of-home a înregistrat o scădere de două cifre în primul trimestru din 2020, generată de măsurile din zona HORECA și de impactul semnificativ asupra consumului în afara casei. Astfel, doar în România, a reușit să ofere partenerilor din acest sector un capital adițional de aproape 4 milioane de lei, care să asigure continuitatea business-urilor în acest context critic. La nivel internațional, a investit aproximativ 500 milioane CHF pentru acest demers.
Totul, pentru că, spune Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România, “într-un context dificil, ce generează presiune socială și ne izolează unii de alții, este poate mai important ca niciodată să înțelegem importanța implicării colective, pentru a susține lupta împotriva COVID – 19”.
La finalul unui an atât de greu și imprevizibil, Leszek Wacirz a acordat un interviu Revistei CARIERE, în care a vorbit despre provocarea maraton căreia a trebuit să îi facă față ca lider, dar și ca om. Pentru că fiecare zi din aceste ultime 10 luni a fost o provocare din care oameni și organizații a trebuit să învățăm, mai înainte de orice, să mergem mai departe.
Ce te ține în picioare atunci când totul pare că se prăbușește în jur?
În primul rând, sunt optimist din fire și nu cred într-un colaps total. Am avut câteva momente de răscruce în viața profesională și personală, ceea ce mă ajută cumva să rămân calm acum. Știu că împrejurările se pot schimba în mod neașteptat și uneori întreaga viață pare rearanjată de o mână necunoscută, dar există întotdeauna o soluție. Lumina e la capătul tunelului, chiar dacă în acest moment e mai greu de văzut.
Ce te motivează să mergi mai departe?
Am jucat baschet profesionist mai mult de 15 ani și în sport îți faci mereu jocul. Nu presupui niciodată că vei pierde și nu te oprești, fiindcă a te opri înseamnă a pierde. Jocul este o luptă continuă și faci parte dintr-o echipă care se bazează pe tine. La fel se întâmplă și în afaceri, există întotdeauna o echipă care contează pe tine.
De unde/de la cine/din ce îți iei puterea, tăria și curajul de a nu capitula?
De la familia mea și echipa mea care, așa cum am spus, se bazează pe mine. În plus, sunt o persoană destul de dinamică. Nu cred că este vorba de curaj, deoarece a merge înainte este ceva firesc. Puterea mea vine din convingerea că acolo unde există voință, există și o cale.
Pe cine te bazezi în clipele de cumpănă? Cui ceri sfat?
Mă bazez pe familia mea și pe echipa mea, așa cum și ei se bazează pe mine. Citesc foarte mult și găsesc inspirație în poveștile altor oameni. Cred că putem învăța multe de la oricine din jurul nostru, dacă ascultăm cu atenție. Învăț în fiecare zi de la oamenii din echipa mea, de la familia mea, de la prietenii mei.
Cum ții controlul atunci când nimic în jur nu e previzibil/planificabil?
Am control asupra a ceea ce pot măsura și influența. Într-o situație cum este COVID-19, mă concentrez pe siguranța familiei și a echipei mele, aceasta fiind prioritatea mea numărul unu.
Ce faci când nu poți anticipa evenimentele zilei de mâine/lunii următoare?
În general, nu suntem capabili să prezicem viitorul, dar putem rămâne vigilenți și ne putem baza pe faptele și perspectivele disponibile, încercând să creăm scenarii posibile și să asigurăm continuitatea activității.
Cine/ce este pentru tine farul care te ghidează printre atâtea necunoscute, îți recalculează coordonatele și reconfigurează calea, arătându-ți că există speranță?
Timpul petrecut cu familia mea mă ajută foarte mult să mă reîncarc și apoi să lucrez cu mai mult spor. În vacanța de vară am petrecut 10 zile călătorind prin frumoasa Românie, o perioadă extraordinară care ne-a adus tuturor mai multă energie și pozitivitate, chiar și în aceste vremuri atât de dificile.
La rândul tău, ești far pentru echipa și organizația ta. Ce te face puternic, de unde îți iei doza de energie care să te ajute să rămâi aprins pentru ceilalți?
Comunic mult cu echipa mea, chiar dacă este o provocare și nu avem atât de multe întâlniri fizice în acest moment, dar particip constant la întâlniri virtuale. Sunt întotdeauna disponibil pentru o „cafea virtuală” pentru toate echipele mele, iar această combinație între NESCAFÉ și interacțiunea cu oameni inteligenți îmi dă multă energie.
Ce lacăte ai ferecat și ce uși ai lăsat larg deschise astfel încât ai putut să spui și să îți spui: WE will survive!
Am oprit într-o oarecare măsură contactele fizice, de fapt ar trebui să spun „limitat” mai degrabă decât „oprit”, și nu a fost ușor pentru că îmi place interacțiunea cu oamenii. Limitarea contactelor fizice este acum cel mai bun lucru pe care îl putem face unul pentru celălalt, cea mai mare protecție. Toate ușile rămân deschise, contactul nu a fost niciodată oprit. Putem opera de la distanță și am dovedit asta. Sigur că există și dezavantaje și nu e deloc natural, dar știm că este ceva temporar.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 269
Pentru abonare, click aici