Lipsa de informare a autorităţilor, obstacol în integrarea migranţilor în România
Proiectul, pornit de la obiectivul de a analiza şi combate discriminarea imigranţilor în România, a identificat că accesul dificil la informaţii este unul dintre principalele obstacole în integrarea acestora în societate.
Până în prezent, ţara noastră a primit un număr mic de imigranţi, însă, chiar şi aşa instiţiile statului s-au dovedit ineficiente în integrarea acestora pentru că nu există un set de politici public. Acest set de politici publice sunt preluate de organizaţii ale societăţii civile.
ONG-urile care lucrează cu migranţii au realizat un set de recomandări pentru ca străinii să fie cât mai uşor de intregat în societatea românească:
– Conştientizarea şi informarea românilor cu privire la migranţii din ţară;
– Existenţa info kiosk-urilor (prevăzute cu opţiunea de a accesa mai multe limbi străine) care să reprezinte o interfaţă între autorităţi/funcţionari şi migranţi;
– Sectorul educaţiei – cursuri de limbi străine pentru persoanele care lucrează direct cu studenţii străini din universităţi (secretare şi profesori);
– Programe de mentorat în regim de practică, beneficiari fiind studenţii străini. Mai exact, studenţii români care îi ajută pe cei străini să se acomodeze primesc o adeverinţă de practică;
– Echivalarea studiilor – Ministerul Educaţiei şi cel al Muncii ar trebui să evalueze studiile şi competenţele şi să le echivaleze pentru migranţii care nu mai deţin diplome de studii la venirea în România;
– Munca domestică – Existenţa unui contract într-o limbă de circulaţie internaţională şi nu doar în limba română.
Totuşi, o veste bună vine din partea Primăriei Capitalei, care din februarie a dezvoltat Direcţia Integrare Străini şi Diversitate, un punct de lucru cu cetăţenii străini. Practic, direcţia, aflată în subordinea Primarului general, va desfăşura activitatea prin două servicii, respectiv Serviciul pentru integrarea locala a străinilor şi Serviciul pentru dialog multicultural şi diversitate.
Practic, este un hub care conectează diferite instituţii ale statului să soluţioneze cerinţele străinilor.
Noua structura are 18 posturi, iar angajaţii acesteia, care cunosc mai multe limbi străine, au beneficiat de traininguri despre multiculturalitate.
Proiectul, Discriminarea Imigranţilor în Domeniul Drepturilor Civile, a fost iniţiat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, împreună cu Societatea Academică din România și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE 2009–2014 în cadrul Fondului ONG în România.