Muzica de camera pentru biserici de lemn
Toate sunt monumente istorice clasate. Toate sunt aproape necunoscute. Ele adapostesc elemente semnificative de arhitectura si pictura de secol 17-19 si sunt raspandite pe o arie larga in regiunea Gorj, Valcea, Hunedoara si Sibiu. Proiectul, initiat de Ordinul Arhitectilor, Fundatia Dala si Fundatia Pro Patrimonio in 2009, isi propune sa contribuie la salvarea acestor biserici care sunt in prezent amenintate de disparitie prin prabusire.Bisericile din lemn sunt de dimensiuni mici si, impreuna cu cimitirul in care se afla, formeaza de cele mai multe ori un ansamblu peisagistic foarte reprezentativ pentru comunitate, dar si valoros din punct de vedere cultural. Deseori ele sunt pictate in interior, cateodata si in exterior, iar scenele religioase cuprind informatii despre viata locala, uneltele folosite, costumele de epoca sau ierarhii sociale.
Bisericile dispar din motive multiple: slujbele de inmormantare deseori se fac in exterior si nu mai folosesc spatiul bisericii. De asemenea, materialul din care sunt facute bisericutele – lemnul – devine perisabil atunci cand e neingrijit si se naruie incepand cu acoperisul din sita sau sindrila. Aparent disparitia unei biserici e un fapt neinsemnat, insa o privire de ansamblu pe suprafete intinse din mediul rural modifica impresia: de fapt disparitia se produce de fiecare data cu pierderea unor informatii asupra memoriei si culturii romanesti.
In ritmul actual, peste 10 ani aceste biserici vor fi disparut cu totul.
Exista trei operatii de interventie urgenta, de tip SMURD, care pot salva bisericile de lemn:
• protectie la acoperisuri si sprijiniri,
• indepartarea apelor de ploaie de la talpa fundatiei si, eventual,
• consolidarea picturii desprinse de pe perete.
Aceste operatii de urgenta nu sunt costisitoare – intre 3.000 – 6.000 EUR pentru o biserica – dar necesita viteza de reactie, organizare si solidaritate intre comunitate si arhitecti, pictori, restauratori si constructori.
Dupa ce biserica a fost asigurata impotriva colapsului, urmeaza faza de studii, in care se fac masuratorile, expertiza, bugetul de cheltuieli si proiectul de restaurare, dupa care se poate trece la consolidarea si restaurarea bisericii.
Strangere de fonduri
Pentru a reusi sa consolidam si sa restauram bisericile de lemn trebuie mai intai sa le salvam de la disparitie. Initiem acum o actiune de strangere de fonduri pentru interventia de urgenta prin realizarea unei serii de concerte de muzica de camera sustinute de muzicienii bursieri ai Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo, in parteneriat cu ambasade, centre culturale si institutii de prestigiu din Romania.
Actiunea, daca va fi sprijinita, se va inscrie in eforturile comune pentru salvarea patrimoniului national. (Arh. Serban Sturdza, Fundatia Pro Patrimonio).
Primul concert are loc vineri, 28 ianuarie, la Palatul Cercului Militar National, Sala Bizantina, incepand cu ora 19:30. Taxa de intrare/donatie este in valoare de 200 de lei.
Program:
Franz Schubert (1797-1828) – Trio in B-Major, D471
Zoltán Kodály (1882-1967) – Duo pentru Vioara si Violoncel, Op.7
Cocktail
George Enescu (1881-1955) – Aubade pentru trio de coarde
Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Trio de coarde in G-Major, Op.9 Nr.1
Pentru salvarea bisericilor, donatii se pot face si in urmatoarele conturi:
FUNDATIA PRO PATRIMONIO
C.U.I. 13212145
LEI : RO87 BPOS 7070 2802 395 ROL01
EURO: RO54 BPOS 7070 2802 395 EUR01
BANC POST – GRIVITA