Nu arunca, recicleaza!
Procesul
O reciclare corecta incepe cu sortarea deseurilor. Ziarele sunt separate de hartiile provenite din activitatile de birou si in nici un caz nu sunt amestecate cu hartiile „contaminate” cu resturi de mancare. Apoi, un amestec format din apa si alte substante chimice transforma deseurile intr-o pasta de lemn. Urmeaza procesele de filtrare si curatire a pastei pentru indepartarea cernelii.
Producatorii de hartie folosesc doua proceduri combinate: apa si curatarea cu vapori. Din acest moment, pasta de lemn este gata pentru a fi transformata in hartie. Amestecului de fibra reciclata i se adauga si un amestec de fibra noua din lemn pentru a da un plus de rezistenta hartiei. Uscarea reprezinta ultimul proces al reciclarii, avand ca produs final hartia reciclata.
„In medie, 19% din hartie nu este reciclabila, aici sunt incluse cartile din biblioteci sau arhivele si hartiile destinate igienei. O reciclare de succes necesita o hartie «curata» care nu a intrat in contact cu alimentele, care nu are urme de adeziv, capse sau agrafe”, spune Alina Penciu, Communications & PR Manager in cadrul Antalis, companie furnizoare de hartie reciclata.
Procesul de reciclare este unul mai lung, cu etape costisitoare, iar toate acestea duc la o crestere a costului de productie care se reflecta in pretul final cu 20-25% mai mare. La nivel european, se incearca o uniformizare a preturilor hartiei reciclate si ale hartiei provenite din pulpa virgina.
Diferente
Exista o diferenta intre hartia reciclata, reciclabila si hartia ecologica. Hartia reciclata provine din deseuri de hartie. Hartia reciclabila este cea care poate fi reciclata, iar hartia ecologica este intreaga cantitate de hartie care provine din paduri gestionate responsabil. Hartia reciclata este mai putin daunatoare mediului, pentru ca procesul de productie utilizeaza deseurile de hartie, care altfel ar fi depozitate in natura si ar genera emisii de gaze toxice pentru mediu.
Eduard Oancea, XSG Manager al Xerox Romania, spune ca hartia reciclata si hartia obisnuita difera foarte putin ca pret, motiv pentru care tot mai multe companii incep sa inlocuiasca hartia normala cu cea reciclata.
O alta diferenta tine de culoare. In functie de gama, compania ofera hartie obtinuta 100% din materiale reciclate, insa acesta are o nuanta mai inchisa, pentru ca nu sunt folositi agenti de albire. Cu toate acestea, sunt companii care prefera sa foloseasca tocmai aceasta hartie in documentele externe, ca sa-si sustina si in acest mod atitudinea eco.
Exista si un alt tip de hartie, la fel de alba ca si cea obisnuita, fabricata in proportie de 80% din hartie deja utilizata si 20% din fibra de lemn pe care o comercializeaza Xerox. Ea reproduce foarte exact culorile si da un aspect clar al imaginilor, atunci cand se tipareste color.
Biblia Verde (scrisa cu cerneala obtinuta din soia si tiparita pe hartie reciclata aparuta la editura Harper Collins din SUA), pixurile, pantofii (realizati din ziare), casele (Universal World Houses – un model de locuinte ecologice din hartie reciclabila realizate de o companie elvetiana) sau revistele sunt cateva dintre lucrurile care se pot realiza folosind hartia reciclata sau reciclabila.
Cine, ce foloseste?
Xerox, care comercializeaza hartie reciclata in Romania din 2007, observa o evolutie in vanzarea produselor de acest tip datorata in special initiativelor eco ale companiilor. „Momentan, cererea de hartie reciclata reprezinta aproximativ 2% din vanzari, dar ea creste de la un an la altul”, spune Eduard Oancea. La nivel global, inca din 1991, compania are in portofoliu o gama completa de hartie reciclata.
Din ianuarie 2009, marile magazine au introdus pe langa pungile de plastic ecologice si alte tipuri de pungi reciclabile. Carrefour, de exemplu, are in magazine sacosele Natura pe care reprezentantii companiei le considera ca fiind cea mai buna varianta, atat in privinta raportului costuri si timp de utilizare, cat si in ceea ce priveste protectia mediului. In plus, odata deteriorate, sacosele pot fi schimbate gratuit cu altele noi. Pungile din hartie reciclata au fost la mare cautare in momentul aparitiei lor, insa interesul clientilor a scazut. In timp, acestia s-au orientat spre punga Natura.
„Intr-o lume multimedia, a Internetului, hartia este cel mai sustenabil mod de a comunica. Un e-mail cu un atasament de 40k trimis la 20 de persoane echivaleaza cu arderea unui bec de 100 wati pentru o jumatate de ora” – Alina Penciu, Communications & PR Manager in cadrul Antalis
Mai nou, si campaniile de comunicare se fac pe hartie reciclata, incepand de la plicurile personalizate si cartile de vizita pana la informarile catre clienti sau diversele proiecte speciale.
In cadrul poligrafiei Codex, de exemplu, exista cerere din partea agentiilor de publicitate, de PR sau a brokerilor de print. In special „clientii din domeniile petrol, automotive si telecom vin cu astfel de cereri, pentru proiectele de CSR. ONG-urile sau cei din domeniul artistic isi doresc proiecte realizate pe hartie din fibre reciclate, insa de cele mai multe ori nu au buget”, spune Ioana Isopescu, Managing Partner, poligrafia Codex.
Tetra Pak nu foloseste ambalaje din carton reciclat. Organizatia colaboreaza insa numai cu furnizori certificati in domeniul managementului forestier. Astfel, materia prima folosita provine dintr-o sursa regenerabila, prin replantarea periodica a copacilor, taierea lor in mod controlat si respectarea principiilor biodiversitatii. Ambalajele se strang la centrele de reciclare, unde dupa ce fibrele de celuloza sunt separate de alte elemente din aluminiu si polietilena, rezulta alte produse de hartie. Statistic, in Europa, peste 300.000 de tone de ambalaj Tetra Pak sunt reciclate anual.
Europa, campioana
Europa se situeaza pe primul loc in lume in reciclarea hartiei, cu un procent de 64,5%. Industria europeana a hartiei este un reciclator de baza care are sisteme de colectare locale mai ales in tarile nordice unde oamenii sunt mai responsabili.
Industria hartiei
In ultimii 50 de ani, suprafata forestiera a Europei a crescut cu peste 30% si creste anual cu o suprafata de patru ori mai mare decat Londra, spune Alina Penciu reprezentantul Antalis. Industria hartiei este una dintre cele mai mici utilizatoare de lemn, 53% este folosit pentru producerea de energie, 28% pentru mobilier si constructii si doar 11% este folosit direct pentru producerea hartiei.
„Hartia reciclata este un produs mai scump decat hartia dublu cretata. Pe de alta parte, chiar daca ar exista bani, nu exista inca o cultura a refolosirii, Romania este inca o piata «glossy». Proiectele pe care le realizam pe hartie reciclata reprezinta probabil 2-3% din totalul tipariturilor noastre” – Ioana Isopescu, Managing Partner, Poligrafia Codex
Industria hartiei detine mai multe scheme de certificare forestiera prin care se asigura ca hartia pe care o produce provine dintr-o sursa controlata. Cele mai importante certificate de mediu, pe care si Antalis Romania le detine, sunt Forest Stewardship Council (FSC) si Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).
Hartia este in totalitate refolosibila si o resursa sustenabila, iar pentru fiecare copac taiat dintr-o padure administrata FSC sau PEFC sunt replantati alti trei-patru copaci.
Companiile vor fi cu adevarat responsabile social si nu doar la nivel declarativ, in momentul in care facturile, cataloagele de prezentare, promotiile vor avea ca suport hartia reciclata.