Pasiunea pentru chimie i-a adus aurul olimpic
Câştigător al unei medalii de argint la ediţia precedentă, Vlad Băcăuanu (foto) şi-a depăşit performanţa anterioară şi a obţinut, în acest an, medalia de aur. Pasiunea tânărului pentru chimie a apărut în clasa a VII-a. „Nu am avut porniri speciale de mic, adică nu am fost tentat să fac experimente riscante sau amestecuri speciale. Primul an în care se învaţă chimie este clasa a VII-a. Doamna Mariana Cantoriu, profesoară la Şcoala nr.6 din Botoşani, este cea care, prin felul în care ne-a predat, m-a făcut să mă îndrăgostesc pe loc de această materie“, povesteşte tânărul.
În clasa a IX-a a decis să plece din oraşul natal. A ales Capitala. „Am fost admis la Liceul Internaţional de Informatică. Şi aici, am avut noroc de o profesoară excepţională, foarte devotată – doamna Maria Arnăutu -, şi astfel m-am apropiat foarte mult de chimia organică“ mai spune cel mai bun elev al lumii, în anul 2012, la chimie.
O medalie de aur, două de argint şi una de bronz
Tânărul mărturiseşte că nu este deloc uşor să ajungi pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Să ştiţi că este muncă multă ca să obţii aurul, dar am fost un copil normal. Am avut copilărie, am prieteni, ieşim la distracţii, jucăm jocuri pe internet, în grup sau separat. Duc o viaţă normală“, spune Vlad Băcăuan, care nu exclude posibilitatea de a reveni în România, însă recunoaşte că şansele sunt „foarte mici“ pentru că în România nu prea poate să-şi desfăşoare meseria la un nivel profesionist.
„În America sunt mai multe oportunităţi. Mă văd cercetător în chimie-fizică, pentru că este mai apropiată de matematică decât biochimia. De fapt, universităţile americane dau foarte multă libertate studenţilor în alegerea cursurilor. Nu impun cursuri fixe, ci noi alegem“, explică tânărul una dintre raţiunile pentru care va continua şcoala peste ocean.
În afara lui Vlad Băcăuanu, la Olimpiada de Chimie au mai câştigat medalii pentru România Alexandru Paraschiv, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Bucureşti, şi Andreea Filip, elevă în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Cei doi sunt medaliaţii cu argint ai acestei ediţii de la Washington, iar Silvian Baltac, fost elev al Liceului Teoretic „Neagoe Basarab“ din Olteniţa, este medaliatul cu bronz. Ce înseamnă, în bani, rezultatele lor la Olimpiadă? Pentru aur, statul român oferă un premiu de 8 000-9 000 de lei şi o bursă de 800 de lei pe durata unui an de zile.
Lotul olimpic a efectuat, înainte de concurs, un stagiu de practică în laboratoarele Actavis – o companie care, de 20 de ani, susţine performanţa elevilor români la chimie, după cum a declarat academicianul Marius Andruh, coordonatorul lotului. „Nu ştiu dacă alte companii sunt atât de implicate în susţinerea Învăţământului preuniversitar“, a mai spus academicianul.
Actavis, companie situată în clasamentul liderilor mondiali ai industriei farmaceutice generice, şi unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel local, a fost alături de lotul elevilor olimpici la chimie, răsplătind performanţele extraordinare ale tinerilor medaliaţi la Olimpiada Internaţională de la Washington, din perioada 21–30 iulie. Compania a oferit 2 000 de euro pentru medalia de aur, câte 1 500 de euro pentru cele două medalii de argint şi 1 000 de euro pentru medalia de bronz.
„În cei 20 de ani, am învăţat alături de olimpici ce înseamnă excelenţa, dorinţa de a învinge şi puterea de a-ţi urma visele şi de a le transforma în realitate. Ştim ce înseamnă performanţă într-un astfel de domeniu, câtă muncă presupune şi câte renunţări. Cred că misiunea noastră, dar şi a întregii societăţi româneşti este aceea de a-i sprijini pe aceşti tineri talentaţi. La fel ca sportivii români, care poartă numele ţării noastre pe cele mai înalte culmi la Olimpiada din Londra, şi alături de tinerii olimpici din alte domenii, elevii medaliaţi la Olimpiada de Chimie sunt mândria noastră naţională“, a declarat Alina Culcea, director general adjunct al Actavis.
Lotul de elevi a fost însoţit şi coordonat şi anul acesta de către prof. dr. Marius Andruh, de la Universitatea din Bucureşti şi de prof. Daniela Bogdan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Articol preluat din Revista Cariere de august. Pentru detalii legate de abonare, click aici