Povești de părinte în modul fast-forward
Există povești minunate despre starea de bine. Cu toții tânjim după acea stare de bine din interior. După sentimentul de împlinire și mulțumire că ne ies lucrurile în viața de familie (și cea profesională).
Tot ceea ce înțelegem prin “viața de familie” nu e ceva atât de simplu precum pare. Mai ales pentru cei care sunt părinți. Mai ales pentru cei care sunt părinți adolescenți – iar aici sensul poveștilor se schimbă.
Un proiect aduce în lumină versiunea mamelor minore. Și e despre cum este să devii părinte în modul fast-forward. Reflectându-se astfel complexitatea fenomenului maternității timpurii în România. Platforma Mameadolescente.ro e un documentar-web care reunește poveștile a șapte femei.
Complexitatea fenomenului
Care au devenit mame în adolescență. Poveștile sunt “făcute“ prin intermediul interviurilor audio însoțite de fotografii și ilustrații. Conform datelor furnizate de Institutului Național de Statistică în 2016, în România, peste 22 000 de nașteri provin, anual, de la mame minore, aceasta însemnând 10% din totalul nașterilor dintr-un an și un nedorit prim-loc în UE. Pornind de la acest trist adevăr, regizoarea Ozana Nicolau, fotografii Alexandra Dincă și Vlad Bîrdu, alături de ilustratoarele Alexandra Burda si Georgiana Chițac, au documentat timp de un an. Poveștile a 30 de mame adolescente din Urziceni, Ploiești, Vaslui și București.
Proiectul aduce în lumină versiunea mamelor minore despre cum este să devii părinte în modul fast-forward și reflectă complexitatea fenomenului maternității timpurii în România. În fapt, documentarul web face parte dintr-un proiect trans-media, care aduce în lumină cauzele profunde (și puțin cunoscute) ale maternității timpurii. Absența emoțională a părinților, prin plecarea la lucru în străinătate. Sau strictețea excesivă în modul de creștere a copiilor și traumele (precum divorțul).
Metoda “fly on the wall”
Proiectul are ca punct de plecare materialul prezentat și dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul workshop-ului “I-doc” din cadrul Festivalului de film documentar„Visions du Reel”, de la Nyon – Elveția. Și conține o puternică componentă de activare socială, prin implicarea publicului și a școlilor în găsirea de soluții “la firul ierbii”.
Metodele de documentare au inclus: discuții libere, interviuri (care se regăsesc și în documentar) și observația directă (metoda ‘fly on the wall’, utilizată în documentarul observațional de cinema și în antropologie – practic, inițiatoarea proiectului și fotografii au petrecut mai multe zile cu mamele adolescente, participând alături de ele la viața lor de zi cu zi).
Graphics credit: Alexandra Burda