Respiram poluare
Nici Romania nu a fost ocolita de problema poluarii. Potrivit unui studiu al Asociatiei Eco Europa, Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, depasind Sofia, Atena sau Roma. Din datele oferite de Ministerul Mediului, reiese ca bucurestenii inhaleaza lunar 166.000 de tone de substante nocive, 273 de tone de praf si au spatii verzi de 30 de ori mai mici decat cetatenii din alte capitale europene.
Bucurestiul respira, iar Bicazul este salvat
Compania Carpatcement Holding a investit deja 200.000 de euro in programul "Bucurestiul respira", aflat anul acesta la a patra editie. In urma cu doua luni, organizatia a plantat 800 de copaci chiar pe terenul companiei de la balastiera Carpat Agregate din comuna Cornetu, judetul Ilfov. In plus, Carpatcement s-a implicat si in "Salvati lacul Bicaz", proiect de ecologizare a lacului Bicaz, ce a fost initiat in urma cu doi ani. Actiunea a constat in adunarea gunoaielor si a peturilor de pe lacul Bicaz si in amplasarea europubelelor pentru colectare selectiva in cele 11 sate din comuna Poiana Teiului. Ulterior, compania a ajutat comunitatile sa stranga deseurile din plastic, sa le compacteze si sa le co-proceseze la fabrica de la Bicaz. Co-procesarea deseurilor consta in substituirea partiala a materiilor prime si a combustibililor fosili traditionali cu deseuri care sunt valorificate – atat material, cat si energetic – in procesul de fabricatie a cimentului. In plus, utilizarea co-procesarii deseurilor ca metoda viabila din punct de vedere al protectiei mediului si sanatatii oamenilor reprezinta un avantaj important si in actiunile derulate pentru prevenirea schimbarilor climatice. Acest procedeu conduce la reducerea indirecta a gazelor cu efect de sera (CO2, CH4) generate de depozitarea deseurilor. Pana in acest moment, Carpatcement a investit 200.000 de euro in proiectul de educatie ecologica de la Bicaz.
Adopta un rau
Si Romtelecom este un sustinator activ al proiectelor de protectia mediului. Astfel, in 2008, a demarat campania "Adopta un rau", in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta si cu sustinerea Administratiei Nationale a Apelor Romane. "A fost ales raul Olt, unul dintre cele mai mari, dar si cele mai poluate cursuri de apa din Romania, pentru a trage un semnal de alarma asupra distrugerii naturii", spune Cristina Popescu, Director Relatii Publice in cadrul Romtelecom.
Actiunile de ecologizare au vizat patru dintre cele mai poluate tronsoane ale raului Olt, din judetele Covasna, Sibiu, Valcea si Olt. Fiecare actiune de ecologizare din locatiile alese a fost precedata de o sesiune de pregatire a voluntarilor implicati in proiect – elevi din scolile de pe cursul raului, voluntari ai companiei Romtelecom, personalitati locale, precum si reprezentanti ai organizatorilor si ai autoritatilor locale. La actiuni, au participat peste 400 de voluntari si s-au colectat peste 25 de tone de deseuri.
Politia verde a copiilor
De mai multi ani, Dunarea se confrunta cu probleme semnificative de poluare. Deversarea apelor industriale sau depozitarea gunoiului menajer pe diguri au efecte dezastruoase asupra ecosistemelor dunarene si calitatii apei. Din pacate, actiunile de ecologizare si colectare selectiva a deseurilor rezolva doar temporar problema poluarii.
Pentru a ajuta la combaterea poluarii in zonele dunarene, Henkel si Asociatia MaiMultVerde au derulat, in 2008, proiectul anual "Politia verde a copiilor". Proiectul este parte a campaniei "Impreuna pentru o Delta curata", inceputa de Henkel in 2004. Obiectivul Politiei verzi a fost formarea unei comunitati de mici prieteni ai Dunarii, care sa se implice in actiuni de ecologizare si de educare a populatiei si a turistilor de pe intregul curs al fluviului. La editia din 2008 au participat 22 de scoli dunarene, 2.230 de elevi si aproximativ 100 de cadre didactice.
Tot in cadrul proiectului a fost lansata o competitie de campanii ecologice, concepute si implementate de politistii verzi. Indrumati de profesorii lor, micii politisti au dezvoltat pe tot parcursul anului activitati prin care au promovat un comportament prietenos si responsabil fata de Dunare si mediul inconjurator. Henkel Romania a investit 25.000 de euro in editia 2008 a proiectului Politia Verde a Copiilor.
Cartea Dunarii albastre
Pentru a proteja resursele naturale de apa si pentru a salva Dunarea de la a deveni un fluviu foarte poluat, Coca-Cola Hellenic a sprijinit programul "cartea Dunarii albastre". Prin activitatile acestuia, compania si-a propus sa educe populatia dunareana si sa o invete sa respecte bogatiile naturale ale Dunarii. "Cartea Dunarii albastre" este varianta romaneasca a programului international Danube box. Acesta a aparut ca urmare a unui parteneriat incheiat in 2006 intre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea si Sistemul Coca-Cola.
In Romania, "cartea Dunarii albastre" a debutat in primavara lui 2007 prin selectarea unei organizatii neguvernamentale care sa asigure implementarea proiectului la nivel national. A fost aleasa Asociatia Salvati Dunarea si Delta, un partener traditional al Coca-Cola HBC Romania la acea data. Ulterior, implementarea programului a fost preluata de Asociatia MaiMultVerde.
Litoral curat
Vodafone Romania isi manifesta interesul pentru litoralul romanesc prin proiectul "Litoral curat". Prin acest program, compania isi propune sa intensifice desfasurarea actiunilor de constientizare si de educare a publicului cu privire la reciclarea materialelor recuperabile, in paralel cu extinderea activitatilor de colectare selectiva si reciclare a deseurilor pe intreg litoralul romanesc. "Litoral Curat" se desfasoara pe perioada sezonului estival, sub sloganul "Recicleaza. Fiecare aruncare reusita conteaza", pe plajele din orasul Constanta si in statiunile Mamaia, Eforie Nord, Navodari, Neptun, Olimp, Venus, Jupiter, Mangalia si Vama Veche.
Vodafone Romania sustine acest program atat logistic, cat si financiar. Contributia financiara pentru cele cinci editii ale programului, in perioada 2005-2008, totalizeaza peste 200.000 de euro, suma din care s-au realizat constructia punctelor de colectare si reparatii, sustinerea activitatilor echipei de proiect a ONG-ului Mare Nostrum, campanii de informare si educare prin concursuri radio, materiale promotionale si informative prin afise, flyere si prezenta online.
Recycle, raft&race
Voluntarii asociatiei MaiMultVerde si angajatii Heineken au organizat tabara "Recycle, raft&race" cu scopul formarii a 100 de tineri lideri, care sa mobilizeze voluntari de mediu in comunitatile lor si sa organizeze propriile actiuni de ecologizare si plantare. Procesul de formare a avut loc in cadrul unei tabere de o luna la Busteni, pe Valea Prahovei, in perioada 4-31 mai.
La finalul trainingului, voluntarii au invatat cum sa faca pluta. Pluta de peturi. Timp de aproape o luna, voluntarii au strans din zonele de pe Valea Prahovei 880 de saci de deseuri.
Pentru combaterea efectelor mentionate anterior, la nivel national se implementeaza politici pentru protectia mediului. Dar pentru ca ele sa aiba efect, trebuie ca romanii sa fie "inarmati" cu o constiinta ecologica. Iar implicarea companiilor are efecte pozitive asupra comportamentului. In timp…