Responsabilitate civica prin automate PET
Masina de colectat sticle de plastic, doze de aluminiu si sticle care te recompenseaza practic pentru initiativa eco a fost prezentata la expozitia de tehnologii de mediu Romenvirotec, desfasurata in primavara acestui an.
In prezent, firma importatoare de astfel de automate, Ropeco, dezvolta impreuna cu alte firme de colectare si din retail mai multe proiecte pilot. Majoritatea echipamentelor vor fi amplasate in centrele comerciale pentru a fi usor de utilizat de catre populatie.
Despre cat de importante sunt aceste automate, Mircea Raducan, Director Produs, Ropeco Bucuresti, spune ca o astfel de solutie de gestionare a deseurilor de ambalaje este utila in orice tara care are deficiente majore in colectare, cum este si cazul Romaniei.
Principalele avantaje ale acestor automate sunt:
• reducerea cantitatilor de ambalaje dispersate in mediul inconjurator;
• cresterea procentelor de ambalaje colectate si redate circuitului economic prin diverse procese de reciclare;
• extinderea duratei de exploatare a gropilor ecologice de gunoi prin reducerea volumului materialelor depozitate;
• educatie.
Cum functioneaza?
Sticlele trebuie introduse in automat cu eticheta lipita, deoarece masinaria scaneaza codul de bare inscris pe ea. In functie de tipul sticlei, veti primi o suma de bani. Principala destinatie a automatelor PET este de a prelua recipientii eligibili (cei ce sunt inclusi in sistemul-depozit) de la populatie si de a returna contravaloarea sumelor retinute ca un fel de garantie la achizitia produselor. Sistemul-depozit presupune implicarea producatorilor si importatorilor de produse imbuteliate, comercianti, populatie, asociatii de gestionare a sistemului-depozit, firme de colectare si reciclare, furnizori de echipamente si servicii.
Ministerul mediului studiaza sistemul
Desi firma Ropeco nu a facut nici o propunere de colaborare Ministerului Mediului pentru a implementa acest sistem la nivel national, problema este familiara reprezentantilor institutiei. In septembrie 2009, ministrul Mediului de la acea data a declarat public ca se studiaza posibilitatea implementarii sistemului in Romania, dar „niciodata nu s-a mers mai legislativ pentru organizarea si buna functionare a sistemului.
Intrarea Romaniei in UE a adus o serie de obligatii stricte pe partea de mediu. In Tratatul de aderare s-au negociat perioade de tranzitie pentru implementarea Directivei 94/62/CE, modificata prin Directiva 2005/12/CE, privind ambalajele si deseurile de ambalaje. In cazul deseurilor de ambalaje din plastic, pana in 2013, Romania trebuie sa atinga obiectivul global de reciclare de 55% din greutatea introdusa pe piata. Romania s-a angajat sa respecte aceste tinte si sa le aplice etapizat.
In Romania
Potrivit Directiei Generale pentru Politici Industriale si Competitivitate, in intervalul 2005 – 2008 a crescut volumul ambalajelor PET introduse pe piata romaneasca de catre generatori. Conform aceleiasi autoritati, cantitatile de PET reciclate anual sunt cuprinse intre 20% si 30% din totalul cantitatilor puse pe piata. De exemplu, in 2009, din totalul de 140.000 tone de PET-uri doar 42.000 de tone au fost reciclate.
Sistemul Depozit
• Germania nu este prima tara in care sistemul-depozit a fost implementat, nu doar pentru a creste rata de colectare a deseurilor de ambalaje, dar si pentru protejarea recipientilor reutilizabili;
• In lume exista peste 30 de sisteme-depozit diferite
și functionale;
• In 2006, un nou sistem-depozit a fost implementat in Olanda (pentru sticle PET mai mari de 0,5 l) si Croatia. In alte tari implementarea unui astfel de sistem este luata in mod serios in considerare.
In Canada, sistemul-depozit, care previne dispersia in natura a deseurilor de ambalaje de unica folosinta, a fost implementat intre 1970 si 1977, iar in prezent, opt din zece provincii canadiene au un astfel de sistem. Rata de recuperare este mai mare de 75%.
In SUA, 11 din 50 de state au sistem-depozit. Acestea au fost implementate intre 1972 si 1987. In 2003, in Germania, sistemul a fost implementat pentru dozele din aluminiu si pentru PET-uri, iar rata de recuperare ajunge la 90%. Pana in 2002, reducerea dispersiei deseurilor in natura in Germania a fost de 1-2 miliarde de recipienti, adica 20%-25% din totalul deseurilor. Din 2003, dispersia recipientilor in natura a disparut dupa instituirea sistemului-depozit.
In Danemarca, sistemul-depozit a fost implementat in 2002 la nivel national inclusiv pentru bauturile racoritoare si bere.
In 1984, Suedia a implementat prima data sistemul pentru dozele din aluminiu si in 1994 pentru PET-uri. Rata de recuperare este de 80%-90%.