Responsabilitatea, una dintre definitiile civilizarii
De ce as colecta selectiv deseurile de ambalaje? De ce as face acest efort?
Inainte de toate, gandeste-te daca este intr-adevar un efort. Este un comportament pe care, daca il deprinzi, il vei considera cat se poate de normal.
Trebuie sa colectam selectiv pentru ca:
– Deseurile de ambalaje nu sunt gunoi, ele sunt produse valoroase, care numai depuse separat de gunoiul menajer (deci necontaminate), vor putea fi transformate in alte produse.
Contaminarea presupune impregnarea cu resturi menajere a ambalajului, care poate duce la pierderea proprietatilor respectivului deseu de ambalaj de a fi reciclat
– Cantitatile de deseuri depuse lunar pe gropile de gunoi trebuie sa scada. Aceste gropi trebuie sa fie capabile ca intr-un timp relativ scurt, prin anume tratamente, sa fie redate naturii.
Stiati ca: Descompunerea naturala a plasticului în mediul înconjurator necesita peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcatuiesc? / Sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune în bucatele mici / Anual, un bucurestean genereaza peste 380 kg de gunoi menajer?
– Intr-o lume in care resursele naturale sunt din ce in ce mai putine, preocuparea normala este aceea de a folosi materie prima secundara produsa prin reciclarea deseurilor ; evitam astfel sa poluam si, in acelasi timp, economisim resursele naturale.
Stiati ca: Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor, iar din 50 PET-uri se poate face un pulover? / Un televizor poate functiona 3 ore încontinuu cu energia economisita prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
Ce se intampla cu deseurile de ambalaje odata depuse in containerul colorat?
• sunt ridicate, la un anumit interval de timp, de operatorul de salubritate
• sunt transportate, pe rand – in functie de tipul de material – la statia de sortare
• deseurile sunt sortate pe tip de material dar si pe tip de ambalaj (PET/caserole/folie/doze, carton/maculatura etc), in functie de tipul de deseuri folosite de fiecare fabrica de reciclare
• deseurile astfel sortate sunt balotate si trasportate catre diferiti reciclatori, care le transforma in materie secundara si in alte produse.
E greu sa colectezi selectiv?
Este greu sa nu arunci gunoiul menajer pe geam? Vom raspunde, evident contrariati, ca nu, pentru ca tine de un elementar simt al civilizatiei.
Imaginati-va ca, in alte tari, acelasi raspuns indignat il veti primi si pentru colectarea selectiva. Este parte a evolutiei si a responsabilizarii noastre. Nu este un ”moft” , este un lucru cat se poate de normal si, dealtfel, o necesitate.
Astfel zilnic, prin gesturi mici dar numeroase (ganditi-va de cate ori pe zi aruncati diverse ambalaje la gunoi), veti spune NU ignorantei. Comoditate versus responsabilitate: ce alegeti?
Colectarea selectiva, simt civic sau obligativitate?
Si una, si alta. Probabil nu multi sunt cei care stiu ca, in Romania anului 2011, daca dispui de sistem de colectare si nu il folosesti (arunci deseurile de ambalaje tot la gramada, in gunoiul menajer), esti pasibil de amenda intre 600 si 1000 ron, ca persoana fizica. Amenzile se aplica si pentru agentii economici care nu separa deseurile, cu sume intre 10.000 si 25.000 de lei.
Intr-o societate a secolului XXI, intotdeauna se aplica regula „poluatorul plateste”! Oricine ar fi el – persoana juridica sau persoana fizica.
Pot fi eu considerat un „poluator”? Daca astazi ai generat cel putin un deseu de ambalaj, da. Si este bine sa retinem: sa generezi gunoi costa! Pentru ca gunoiul inseamna poluare!
Te-ai gandit cate lucruri folositoare ai aruncat astazi la gunoi?
Eu nu prea generez deseuri de ambalaje, mi-au spus mai multi prieteni.
Asta inseamna ca ei sustin ca folosesc produse la vrac… ceea ce nu este adevarat. Tot ce cumperi este protejat de cel putin un ambalaj, care, dupa folosire, devine deseu (nu gunoi!) si poate fi reciclat. Colectati deci selectiv deseurile de ambalaje!
Cateva exemple de deseu de ambalaj: cutia de sapun, de la pasta de dinti, cutia de detergent, bidonul de detergent, toate cutiile de medicamente (carton si plastic/sticla), cutia de pantofi, cea de servetele, cea de iaurt sau sticla de plastic de lapte, ambalajul de la biscuiti, cel de la cutia de inghetata etc.