Solidaritatea între generaţii este posibilă
Înseamnă să ne păstrăm starea de sănătate şi statutul de membri activi, independenţi şi implicaţi ai societăţii, pe măsură ce îmbătrânim. Esenţial este să reuşim să ne valorificăm potenţialul. Anul european 2012 vizează promovarea îmbătrânirii active în trei domenii: ocuparea forţei de muncă, participarea la viaţa societăţii şi traiul independent. De aceea Anul european îşi propune să promoveze orice măsuri care să ne permită să trăim cât mai mult fără să fim dependenţi de altcineva.
Unul dinte ONG-urile care vine în sprijinul vârsticilor este Fundaţia Principesa Margareta a României. Filosofia care a ghidat acţiunile asociaţiei de-a lungul anilor şi care se află şi astăzi la baza programelor sale este aceea că oamenii trebuie încurajaţi să se ajute singuri, ca membri ai unei comunităţi. De asemenea, copii, tineri şi vârstnici trebuie aduşi laolaltă într-un schimb de cunoştinţe şi trăiri, de pe urma căruia toţi au de câştigat. Această viziune se concretizeză prin caracteristica şi unicitatea programelor Fundaţiei – abordarea intergeneraţională şi voluntariatul, premise ale unui cadru comunitar solid. Încă de la înfiinţarea sa, Fundaţia a fost atentă la nevoile vârstnicilor, una dintre categoriile sociale cele mai neglijate de către societatea civilă din România, pe care i-a considerat o resursă pentru comunitate şi îi sprijină. Atât pe cei în situaţii de risc – care se confruntă cu probleme precum sărăcia şi boala –, precum şi pe vârstnicii singuri, care au energie şi dorinţă de implicare în comunitate.
În cadrul programelor sunt aduse împreună mai multe generaţii, fiecare dintre acestea beneficiind de resursele şi caracteristicile specifice fiecărei vârste: energia şi entuziasmul copiilor se reunesc cu experienţa şi înţelepciunea vârsnicilor. De exemplu, în programul „Niciodată Singur”, dedicat vârstnicilor, se pune accent pe solidaritatea între generaţii. Pe de altă parte, componenta de mentorat a programul „Tinere Talente”, prin latura ei intergeneraţională, face posibil transferul de cunoştinţe şi experienţa de înaltă valoare de la o generaţie de artişti către alta, tinerii având astfel atât modele, cât şi îndrumători.
30 dintre voluntarii fundaţiei sunt persoane vârstnice
La Centrul Comunitar Generaţii, voluntari de toate vârstele sunt implicaţi activ alături de echipa specializată a centrului în ameliorarea situaţiei sociale a beneficiarilor. Dintre voluntarii Fundaţiei, peste 30 sunt persoane vârstnice. Acest centru este un model de bună practică pentru aplicarea conceptului de îmbătrânire activă şi solidaritate integeneraţională. Acesta îşi propune rezolvarea nevoilor copiilor, tinerilor şi vârstnicilor din sectorul 6 din Bucureşti într-o abordare intergeneraţională, unică în România. Centrul aduce laolaltă persoane aparţinând mai multor generaţii şi creează cadrul în care învaţă unii de la alţii şi se sprijină reciproc. Implicându-se în activitatea Centrului Generaţii ca voluntari, persoanele vârstnice reuşesc să uite de singurătate, să ţină pasul cu noua generaţie, dar să şi împărtăşească din cunoştinţele şi experienţa lor.
Zilnic, copiii şi vârstnicii la un loc pictează tablouri, icoane pe sticlă, confecţionează obiecte decorative din origami şi quilling. De asemenea, participă laolaltă la cursuri de engleză sau franceză, pregătesc piese de teatru şi cântă la cor.
”Prin programele derulate, Fundaţia Principesa Margareta a României luptă împotriva singurătăţii şi marginalizării teribile care îi copleşesc pe bătrâni. În activităţile noastre, folosim experienţa de viaţă a seniorilor şi le oferim un rol important şi statut de resursă în sprijinul tinerilor şi copiilor”, spune Mugurel Mărgărit Enescu, Director Executiv, Fundaţia Principesa Margareta a României.
„Bunicii mei sunt cool!”
Centrul de Politici pentru Diversitate şi Securitate (CRPDS), o asociaţie nonprofit, îşi desfăşoară activitatea în domeniul conservării patrimoniului cultural românesc şi al împărtăşirii valorilor comune. În acest context, CRPDS îşi propune să promoveze Anul European al Îmbătrânirii Active 2012 organizând o campanie publică de evidenţiere a valorilor împărtăşirii experienţelor între generaţii. De asemenea, asociaţia va iniţia numeroase proiecte prin care să lupte împotriva marginalizării persoanelor în vârstă şi să încurajeze dialogul între generaţii.
Unul dintre aceste proiecte se numeşte „Bunicii mei sunt cool!” şi reuneşte mai multe acţiuni: un site web special care va reuni poveşti, pasiuni comune, obiceiuri şi obiecte cu valoare, atât pentru tineri, cât şi pentru bunicii lor. Pe de altă parte, CRPDS va organiza acţiunea „Livezi pentru viitor” în două sate din sudul României (Borduşani, din judeţul Ialomiţa, şi Caraula, din Dolj), la care vor participa copii şi adolescenţi, precum şi persoane în vârstă. De asemenea, un material video de 24 de minute, intitulat „Bunicii mei sunt cool!”, va fi produs şi difuzat în vederea sensibilizării publicului cu privire la problemele persoanelor în vârstă. Campania îşi propune să arate că dialogul este posibil, să ofere o altă viziune asupra vieţii: întoarcerea către lucrurile simple, nevoia fiecăruia de a fi plăcut, găsirea unor soluţii alternative la inactivitateade la pensie.
În plus, în luna aprilie, peste 100 de bunici, din judeţul Dâmboviţa, împreună cu nepoţii lor au plantat 250 de pomi în cadrul proiectului "Livada bunicilor mei", parte a campaniei "Bunicii mei sunt cool!".
La rândul său, Iolanda Stăniloiu a precizat că, având în vedere că anul 2012 a fost desemnat "Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii", "îmbătrânirea nu trebuie să fie considerată un moment de retragere", ci, mai degrabă, trebuie văzută ca o experienţă ce trebuie să fie împărtăşită tinerilor.
Gala Seniorilor 2012, o recunoaştere adusă vârstnicilor societăţii
Caritas România, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a organizat Gala Seniorilor, luni – 1 octombrie, cu ocazia „Zilei Internaţionale a Persoanelor în Vârstă”, la Teatrul Metropolis din Capitală. Evenimentul, unic în România, a fost iniţiat cu ocazia Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii. Cei mai activi dintre seniori – în domenii ca educaţie, cultură, sport, artă, voluntariat, nominalizaţi pe platfoma web, www.mereutanar.com – au fost premiaţi pentru activităţile extraordinare pe care le desfăşoară la vârste înaintate.
Printre seniorii premiaţi s-a numărat şi doamna Lucia Radu, cea mai activă senioare în domeniul sportului, care la cei 80 de ani ai săi participă anual la competiţii sportive internaţionale pentru seniori, câştigând până în prezent peste 50 de titluri la categoria sa de vârstă. De asemenea, au fost recunoscute şi meritele domnului Gheorghe Chioaru, preşedintele CARP Omenia, care a fost premiat cu titlul de cel mai activ senior în apărarea drepturilor pensionarilor din România. Cel mai vârstnic senior ajuns în finala Gala Seniorilor este domnul Vasile Iosif, în vârstă de 93 de ani, autor a numeroase piese de teatru şi volume de proză şi poezie şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori naţionali în viaţă.
Îmbătrânirea activă
Anul European 2012 vizează promovarea îmbătrânirii active în trei domenii: ocuparea forţei de muncă – speranţa de viaţă creşte, la fel ca şi vârsta de pensionare. Însă rămâne teama că nu ne vom mai putea păstra un post sau nu ne vom mai găsi un altul înainte de a împlini vârsta la care am avea dreptul la o pensie decentă. Europa trebuie să îmbunătăţească perspectivele profesionale ale persoanelor în vârstă. Pe de altă parte, se doreşte participarea la viaţa societăţii – pensionarea nu înseamnă lipsă de activitate. Mulţi dintre noi avem grijă de cei din jur (cel mai adesea, de părinţi, parteneri sau nepoţi) ori lucrăm ca voluntari – eforturi prea puţin vizibile, deseori neglijate. Anul European doreşte să pună în valoare tocmai astfel de contribuţii şi să încurajeze autorităţile şi societatea să le creeze un cadru mai favorabil. Traiul independent – în general, starea de sănătate se înrăutăţeşte odată cu trecerea anilor, dar nu trebuie să depunem armele. Orice mică modificare a mediului de viaţă poate reprezenta un ajutor nepreţuit pentru persoanele afectate de anumite boli şi handicapuri.
Articol preluat din Revista Cariere de octombrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici