Spitalele ostile pot deveni amintire
Dreptul la un spital mai bun
Fundatia Vodafone Romania a renovat departamentele de oncologie si ecografie din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucuresti. Pentru dotarea si renovarea acestora, fundatia a alocat 86.000 de euro. Departamentele, parte a Centrului National de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul institutului, sunt in prezent apte sa raspunda nevoilor de ingrijire ale celor aproximativ 300 de pacienti cu afectiuni oncologice care sunt tratati aici lunar.
Fundatia a mai donat Spitalului "Victor Babes" din Timisoara patru echipamente medicale de ultima generatie, in valoare de 112.000 euro. Actiunea face parte din campania "Dreptul la spital", pe care Vodafone o sprijina din 2007. Ea urmareste cresterea calitatii serviciilor medicale in spitalele locale. Compania nu i-a uitat nici pe cei mici, asa ca s-a implicat in renovarea sectiei de pediatrie-oncologie a spitalului pentru copii "Marie Curie", contribuind cu 345.000 de euro. Proiectul face parte din campania "Stop cancer", initiata de Fundatia Scheherazade in 2008.
Trebuie mentionat faptul ca Vodafone a alocat, in ultimii doi ani, fonduri de peste 1.000.000 de euro pentru sustinerea programelor de asistenta medicala care au inclus si investitii in aparatura medicala pentru spitale din Bucuresti si din tara.
Coloreaza un zambet
Un copil internat in spital simte suferinta fizica mai acut decat cel care este tratat acasa. Mai mult, copiii sunt afectati de atmosfera rece, impersonala si apasatoare din institutiile medicale. Pornind de la aceste lucruri, Praktiker s-a gandit sa "invioreze" atmosfera din spitalele si sectiile de copii ale institutiilor medicale. Proiectul s-a desfasurat in perioada iulie – noiembrie 2008 si s-a materializat in decorarea a 19 institutii medicale care ingrijesc copiii din 17 orase ale tarii. Pentru amenajarea institutiilor medicale cu scopul de a-i inveseli pe micii pacienti, s-au creat jucarii, piese de mobilier, masti, jocuri sau imprimeuri.
In fiecare oras s-a alcatuit cate o echipa de proiect. Din aceste echipe au facut parte profesori de arte plastice, elevi, studenti sau alti membri ai comunitatii.
Praktiker a vrut sa infrumuseteze spatiile anoste ale spitalelor cu panouri murale. Pentru asta, compania a apelat la ajutorul artistului plastic Adrian Socaciu, care a propus crearea unor astfel de picturi dupa un contur predefinit. El a asigurat pe durata proiectului partea de asistenta si de consiliere tehnica pentru pictarea si montarea panourilor. Praktiker a investit in acest proiect peste 165.000 de euro.
"Raza de speranta" pentru copiii cu boli incurabile
16 centre din Romania au fost pregatite timp de trei ani, pana in 2008, sa acorde ingrijiri paliative copiilor cu boli incurabile, acesta fiind doar unul dintre rezultatele proiectului "Raza de speranta", desfasurat de Hospice "Casa Sperantei", cu sprijinul companiei GlaxoSmithKline (GSK). Proiectul a permis extinderea in Romania si in alte tari din regiune a serviciilor specializate de ingrijiri paliative pentru copiii aflati in stadii avansate ale unor boli incurabile.
Potrivit statisticilor oficiale, in 2005 erau inregistrati 4467 de copii suferinzi de cancer si aproape de trei ori mai multi cu alte boli incurabile progresive, ne-oncologice. Peste jumatate dintre acesti copii au nevoie de ingrijiri paliative specializate, iar familiile lor de suport si consiliere pentru a face fata ingrijirii de lunga durata.
In cadrul unitatii hospice de la Brasov a fost dezvoltat centrul de excelenta pentru ingrijirea paliativa pediatrica, iar experienta de la Brasov a fost extinsa prin infiintarea unei echipe mobile in colaborare cu spitale din Bucuresti.
Pe durata proiectului, numarul pacientilor-copii asistati de fundatie a crescut de la 90 la peste 150 de pacienti curenti in Brasov si de la zero la 45 in Bucuresti.
In perioada 2005-2008, fundatia a devenit centru regional de instruire, organizand diferite ateliere si cursuri de specialitate pentru personalul clinic din peste 10 centre din tara, precum si pentru medici si asistenti medicali din Albania, Bosnia, Serbia si Republica Moldova.
Donatia facuta de GSK pentru acest proiect a fost de peste 350.000 de euro.
Inima copiilor
Asociatia "Inima copiilor" a initiat din 1 aprilie o campanie de strangere de fonduri pentru infiintarea primului departament de cardiochirurgie pediatrica la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti. Suma minima necesara pentru a putea infiinta acest departament a fost estimata la 500.000 de euro.
Motivul inceperii acestei campanii a pornit de la o statistica care arata ca, in Romania, se nasc zilnic, in medie, trei copii cu malformatii cardiace grave pentru care singura sansa de a supravietui este interventia chirurgicala. In tara, posibilitatile de a face astfel de interventii sunt reduse deoarece exista doar doua centre, la Targu Mures si la Cluj. In plus, capacitatea acestora nu acopera necesarul de interventii chirurgicale. Astfel, pentru multi copii bolnavi de inima exista doua alternative – interventia chirurgicala efectuata in strainatate sau decesul.
Pana in acest moment, campania si-a atins si chiar si-a depasit scopul. Pragul de 500.000 de euro necesari pentru constructia departamentului a fost depasit, iar populatia a fost informata de problema copiilor cu malformatii cardiace congenitale din Romania.
"In plus, acest proiect a devenit proiect prioritar al Ministerului Sanatatii, care va participa la realizarea lui prin contributie financiara, prin aprobarea schemei de personal si includerea noului departament in schema de cheltuieli", spune Alexandru Popa, reprezentantul Asociatiei "Inima Copiilor".
Datorita situatiei favorabile create, a deblocarii mai multor fonduri decat s-a estimat initial si, in special, a implicarii ministerului, proiectul a capatat alte dimensiuni, urmand ca pe langa sala de operatii si salonul de terapie intensiva, incluse initial in proiect, sa se infiinteze si un departament de cardiologie invaziva (laborator de cateterism). Acesta este important pentru tratarea copiilor cu probleme cardiace si permite abordarea mai multor cazuri si creste considerabil calitatea actului medical.
Nici companiile nu au stat deoparte. Mai multe organizatii si-au declarat intentia de a sprijini acest proiect, atat in mod direct, prin sponsorizari sau sprijin logistic, cat si prin organizarea unor actiuni caritabile.