Studiu: 500.000 de noi joburi ar putea fi create in Europa daca s-ar recicla mai mult
322.000 de locuri de munca ar putea fi create direct prin reciclarea unei cantitati suplimentare de 115 milioane tone de sticla, hartie, plastic, metale feroase si neferoase, lemn, materiale textile si bio-deseuri, arata studiul „More Jobs, Less Waste” (Mai multe slujbe, mai putine deseuri), lansat de organizatia Friends of the Earth. Potrivit cercetarii, aceste noi locuri de munca directe ar putea determina la randul lor aparitia, in diverse sectoare ale economiei, a alte noi 240.000 de joburi.
In Marea Britanie, numarul noilor locuri de munca, directe si indirecte, ce ar putea fi create ar putea ajunge la 51.400, daca s-ar stabili si atinge tinta de reciclare a 70% din deseurile din mediul urban.
Sectoarele cu cel mai mare potential pentru aparitia de noi joburi sunt cele de reciclare a hartiei, fierului si otelului (datorita volumului mare de deseuri) si a plasticului, bio-deseurilor si lemnului (datorita ratei mici de reciclare de la care se porneste).
Autorii raportului atentioneaza, insa, ca, daca ratele mari de reciclare se obtin prin exportarea materialelor reciclabile, multe dintre oportunitatile de procesare si reprelucrare ar putea fi in afara Europei, iar numarul de joburi noi ar fi mai mic in UE.
„Cercetarea noastra arata ca o tinta de reciclare de 70% ar crea peste o jumatate de milion de noi locuri de munca pana in 2020, o contributie semnificativa in directia celor trei milioane de joburi verzi pe care le doreste presedintele Comisie Europene José Manuel Barroso pana in 2020”, a afirmat reprezentantul Friends of the Earth Europe, Dr Michael Warhurst.
Cele 27 de tari ale Uniunii Europene au generat 260 de milioane tone de deseuri in 2008, din care au fost reciclate 107 milioane tone (41%).