UE a creat o aplicatie 3D pe Facebook dedicata biodiversitatii
In etapa a doua a campaniei Biodiversitatea 2011, cetatenii Europei pot castiga o excursie pentru doua persoane in Romania, in regiunea Transilvania. Castigatorul competitiei va petrece o saptamana in mijlocul naturii, bucurandu-se de raritatile naturii precum observarea ursilor, alaturi de un ghid personal pe toata durata excursiei. De asemenea, castigatorul va avea asigurat transportul si cazarea.
Mecanismul competitiei
Pentru a participa la competitie, utilizatorii de Facebook trebuie sa viziteze pagina de Facebook a campaniei Biodiversitatea si sa utilizeze aplicatia Biodiversifica-ti Prietenii (Biodiversify Your Friends) – http://apps.facebook.com/biodiversity/. Astfel, pozele tuturor prietenilor se vor transforma in mascota aleasa. Dupa finalizarea acestui proces, utilizatorii trebuie sa isi demonstreze angajamentul de implicare in protejarea biodiversitatii prin actiuni concrete. Acest angajament poate fi exprimat prin cuvinte, filme sau poze. In urma unui vot a utilizatorilor de Facebook, cele mai de impact 10 actiuni vor fi jurizate de catre Comisia Europeana care va decide castigatorul final. Concursul se va desfasura in perioada 20 mai – 31 iulie 2011.
Ce inseamna si de ce este importanta biodiversitatea?
Biodiversitatea – o varietate imensa de ecosisteme, specii si gene care ne inconjoara – reprezinta asigurarea noastra de viata, oferindu-ne mancare, apa, aer proaspat, tratamente si adapost, ne fereste de dezastre naturale si de boli si contribuie la echilibrarea climei. De asemenea, biodiversitatea reprezinta capitalul nostru natural, oferindu-ne servicii in cadrul unui ecosistem care ne sustine economia. Deteriorarea sau diminuarea biodiversitatii pun in pericol aceste servicii: vom pierde specii si habitate, bogatiile si beneficiile pe care ni le ofera natura si ne punem astfel in pericol bunastarea.
Citeste cover-story Manifest de ecologie urbana!
In prezent, numarul speciilor pe cale de disparitie se afla la un nivel ingrijorator. Avand ca principala cauza activitatile oamenilor, speciile sunt in prezent distruse de pana la 1000 de ori mai repede decat in mod natural: conform datelor FAO, 60% dintre ecositemele lumii sunt degradate sau folosite nesustenabil; 75% dintre speciile de pesti sunt supra-exploatate sau degradate, iar 75% din diversitatea genetica a recoltei agricole a fost pierduta la nivel global incepand cu 1990.
Aproximativ 13 milioane de hectare de paduri tropicale sunt taiate in fiecare an, iar 20% dintre recifurile de corali tropicali au disparut. In UE, doar 17% dintre habitate si specii si 11% dintre ecosistemele cheie protejate de legislatia europeana sunt in stare buna. Toate acestea se intampla in pofida actiunilor intreprinse pentru a combate pierderea biodiversitatii, actiuni care au venit ca urmare a stabilirii obiectivului UE pentru biodiversitate pentru 2010, stabilit in anul 2001. Beneficiile acestor actiuni au fost contrabalansate de presiunea continua si in crestere asupra biodiversitatii si componentelor acesteia, inmultirea speciilor straine, poluarea si schimbarile climatice. Alte cauze indirecte, cum ar fi cresterea populatiei, lipsa de informare cu privire la importanta biodiversitatii si faptul ca valoarea economica a biodiversitatii nu este reflectata in deciziile luate pentru protejarea acesteia, au un impact important asupra biodiversitatii.
Strategia Uniunii Europene pentru Biodiversitate
In data de 3 mai 2011, Comisia Europeana a adoptat o noua strategie pentru a stopa diminuarea biodiversitatii si a ecosistemelor in cadrul Uniunii Europene, pana in anul 2020 – Asigurarea noastra de viata, capitalul nostru natural: strategia UE pentru biodiversitate pentru anul 2020. Noua strategie se aliniaza cu doua angajamente pe care liderii UE si le-au luat in luna martie 2010. Primul angajament este si obiectivul mentionat in slogan: „Oprirea pierderii biodiversitatii si degradarii serviciilor oferite de ecosisteme in UE pana in 2020 si refacerea acestora pe cat posibil, sporind in acelasi timp contributia UE pentru evitarea pierderii biodiversitatii la nivel global”.
Cel de-al doilea angajament este reprezentat de viziunea pentru anul 2050: „Pana in anul 2050, biodiversitatea Uniunii Europene si serviciile oferite de ecosisteme – capitalul natural – sunt protejate, valorificate si restaurate corespunzator pentru valoarea intrinseca a biodiversitatii si pentru contributia esentiala a acestora la bunastarea oamenilor si la prosperitatea economica si pentru ca schimbarile majore cauzate de pierderea biodiversitatii sa fie evitate.”
De asemenea, noua strategie este aliniata cu angajamentele globale facute la Nagoya, in luna octombrie 2010, in cadrul Conventiei pentru Diversitate Biologica, cand liderii mondiali au adoptat un pachet de masuri pentru a aborda pierderea biodiversitatii in urmatoarea decada.
Exista sase obiective mari si 20 de actiuni pentru a ajuta Europa sa-si atinga obiectivul. Cele sase obiective se refera la: implementarea legislatiei UE cu privire la mediu pentru protejarea biodiversitatii; o mai buna protectie a ecosistemelor si folosirea infrastructurilor verzi; folosirea agriculturii si activitatilor forestiere sustenabile; administrarea corecta a stocurilor de peste; control sporit a speciilor straine; contributie sporita a UE pentru evitarea pierderii biodiversitatii.
Personalitati publice si activisti ecologici din Romania:
“Diversitatea lumii vii este cea mai importanta resursa de care dispune omenirea. Exploatata incorect, cu precadere in ultima suta de ani, aceasta resursa saraceste si, odata cu ea, si sansa continuitatii existentei noastre pe Terra. Speciile de plante si animalele din natura detin raspunsuri la intrebari cheie privind tratamente ale unor boli, solutii pentru hrana si pentru mentinerea unui climat propice vietii oamenilor. Istoria Terrei ne invata ca toate speciile care la un moment dat au fost dominante sub aspectul consumului de resurse, au disparut. Spre deosebire de predecesori, omul are un plus : intelepciunea. Nu trebuie decat sa o foloseasca!” – Razvan Popescu – Mirceni – Director ONG “Societatea de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin Oceanic Club”
“Biodiversitate. Sunt innebunita dupa cuvantul asta! Si, mai ales, dupa semnificatia lui. Pentru ca e normalitate. Omenirea a fugit, a gonit atat de speriata de ea. S-a contorsionat si s-a uscat si acum se intoarce la firesc. La a primi darul si atat. E ceva atat de linistitor. Si-au dat seama si altii ca suntem diferiti, ca nu trebuie sa ne incorsetam in sabloane, ca nu trebuie sa incapem in matrite si, in general, ca nu trebuie nimic. Sa ne luam asa cum suntem. Diversi. Naturali. Respectand celelalte feluri de a fi. Fiecare cu formula sa de viata. Padurea cu formula ei, animalele cu randuiala lor, aerul asa cum trebuie ca sa celebreze viata, asa totul capata talc. Si, daca avem talc, e vorba de o poveste din care am invatat ceva. De noi depinde happy-end-ul.” – Gianina Corondan – Prezentator si realizator TV
"V-ati gandit vreodata cum ar fi sa existe doar oameni albi pe pamant, care sa fie numai barbati si toti jucatori de fotbal? Cam trist, nu? Asa cum omenirea are nevoie de barbati si de femei, de albi si de negri, de catolici si budisti, de medici, profesori, artisti etc., asa are nevoie si planeta de diversitate. Sustin biodeversitatea si in gluma si in serios." – Zoli Toth – Ambasador Earth Hour in Romania, artist
”Oamenii par a se plasa in momentul de fata in afara ecosistemului planetar, intr-un soi de confruntare cu acesta: pentru fiecare treapta – economica, sociala, tehnologica – pe care noi o urcam, natura face cate un pas inapoi. Padurile lasa loc oraselor sau terenurilor agricole, muntii devin mine, apele, canale colectoare, vietatile din apa, aer si de pe uscat, simple surse de hrana, articole de vestimentatie sau pur si simplu victime. Valoarea biodiversitatii e greu de cuprins in cifre si totusi sunt studii care arata ca daca socotim numai exploatarea sustenabila – prin eco turism, de exemplu – cifra la nivel mondial este de ordinul sutelor de miliarde. Nu ramane decat sa invatam cum sa traim in armonie cu natura, nu impotriva ei, iar asa cum intr-un ecosistem fiecare specie are rolul ei, tot asa trebuie sa avem si fiecare dintre noi, oamenii, contributia noastra la conservarea biodiversitatii.” – Doru Mitrana – Director Executiv ONG “MaiMultVerde”
"Diversitatea biologica pe care o celebram pe 22 mai reprezinta pentru fiecare dintre noi intreaga lume care ne inconjoara independent de cat de aproape sau departe suntem de natura. Facem parte din aceasta diversitate si prin activitatile noastre actionam asupra ei. 22 Mai este doar o zi din cele multe in care ar trebui sa reflectam asupra felului in care actiunile noastre pot schimba in bine sau nu aceasta lume. Diversitatea biologica este cea care face ca Pamantul sa fie un suport atat de frumos si de atractiv pentru oameni." – Mihaela Candea – Director ONG „Mare Nostrum”
“Comisia Europeana o numeste “infrastructura verde” si ii ataseaza o valoare adesea perfect estimabila in euro. Noi o numim “natura” si ne-am bucurat de ea de cand ne stim, de cele mai multe ori fara sa fim constienti ce resurse uriase consumam. La limita, se poate spune ca biodiversitatea este pe terminate, ca orice resursa abuzata. Insa, din fericire, este o resursa regenerabila, daca ne mobilizam la timp. De la lei si pana la fluturi, de la padurile amazoniene si pana la padurile masacrate din Romania, biodiversitatea sufera si asta ne afecteaza pe toti, chiar daca unele efecte sunt discrete sau deocamdata greu descifrabile. Pentru ca natura sa ni se daruiasca la nesfarsit, trebuie sa incepem sa-i daruim si noi grija, atentie si respect.” – Daciana Sarbu – Membru al Parlamentului European, implicata in proiecte de mediu
“Dezechilibrul componentelor dintr-o biosfera cum este Rezervația Delta Dunarii, cea mai importanta zona umeda a Europei din punctul de vedere al biodiversitații, poate duce la un dezastru al lanțului trofic și chiar al societaților umane deltaice. Economicul nu trebuie sa subjuge industrial biodiversitatea, ci trebuie sa armonizeze durabil natura și oamenii. Minunea din patrimoniul UNESCO este in pericol nu numai sa dispara sau sa se intoarca impotriva noastra, ci sa nu poata fi admirata decat in poze de catre copiii noștri. Sa ne gandim doar ca salvarea ei ne va salva, de fapt, pe noi, in cele din urma! Trebuie sa ințelegem ca oricat de mult vom incerca, natura va fi mereu cu un pas inaintea noastra, și de fiecare data cand vom incerca sa o modificam, repercusiunile se vor simți intr-un fel sau altul." – Liviu Mihaiu – Președintele Asociației “Salvați Dunarea și Delta"
“Toata curtea e pavata. E practic asa: se matura, se spala usor, nu <<se face noroi cand ploua. Conditii civilizate, dom’le!>> – asa mi-a spus cu mandrie proprietarul cladirii in care m-am mutat… In urma cu o saptamana am adus cateva bucati de gazon – din acela de se gaseste in magazine – gazon rulouri. Am luat si niste pamant, l-am intins pe pavaj, l-am batatorit usor si am pus gazonul peste. Am udat si am tuns iarba si, in fiecare zi, ma uitam fascinat la pata de culoare verde de pe pavajul meu roz-caramiziu. Cateodata ridicam cate un cola sa vad daca radacinile ierbii au trecut in pamantul de sub rulouri. M-am bucurat cand am descoperit primul gandacel, prima rama, cand vedeam printre firele de iarba miscandu-se tot felul de forme de viata. Undeva, in mintea mea, asta inseamna ca lucrurile merg bine. Dar gazonul nu a tinut cu mine. Mare parte din el s-a uscat in timp. Azi e mai mult o pata galbena cu cateva zone verzi. Mi-am spus – asta e! Nu creste iarba unde vreau eu. Acum vreo doua-trei zile, de dimineata, aud galagie si ciripituri in curte. Ma uit pe geam si vad 10-15 vrabii care alegeau fire de iarba uscata pentru cuiburile lor. Aha – am zis din nou – uite, si iarba uscata e buna la ceva! Speranta moare ultima, nu-i asa?… Ma tot gandesc la o planeta frumos cimentata, curata si cu unghiuri drepte. O lume de pavaje, trotuare si drumuri asfaltate. O lume in care proprietarii ne vor spune cu mandrie: “E practic asa: se matura, se spala usor, nu <<se face noroi cand ploua>>. O lume in care eu sper sa nu ajung sa traiesc, dar in care altii ca mine sper sa reuseasca sa reinventeze viata.” – Corneliu Belciug – Director ONG „Green Revolution”
"Initiativa Uniunii Europene de a revizui strategia de combatere a pierderii biodiversitatii reprezinta inca un pas in fata. Desi acest subiect nu a fost abordat cu seriozitatea cuvenita de catre media romaneasca, el acorda o sansa in plus speciilor amenintate cu extinctia, si propune o strategie punctuala pana in 2020. Biodiversitatea in Romania se afla in pericol din cauza interventiilor umane, a restrangerii habitatelor, a supraexploatarii si a turismului vanatoresc. In momentul de fata ne dam examenul seriozitatii fata de generatiile ce vor urma." – Serban Copot, Director ONG „Generatia Verde”