Voluntariatul și sustenabilitatea. Cheia succesului unei organizații
Astăzi, responsabilitatea socială și sustenabilitatea sunt imperative pentru companiile de succes, iar Societe Generale Global Solution Centre a adoptat, în acest sens, o abordare clară și bine definită: „People – Planet – Profit”. Această strategie, cunoscută și sub denumirea de „Triple Bottom Line”, pune în centrul atenției nu doar obiectivele financiare, ci și impactul social și de mediu al activităților sale. Conceptul promovează o viziune holistică asupra dezvoltării sustenabile, îmbinând creșterea economică cu protejarea mediului și susținerea comunităților.
Pentru a înțelege mai bine modul în care această filozofie prinde viață în cadrul Societe Generale Global Solution Centre și în special în România, am discutat cu Roxana Pătrașcu, Head of Communication & Citizenship, și Ioana Botezatu, Head of CSR, despre modul în care acest concept este aplicat în strategia companiei și despre impactul pe care îl are în comunitățile locale.
Cum definește Societe Generale Global Solution Centre conceptul de „People – Planet – Profit” și cum se reflectă acesta în strategia companiei?
Conceptul de „People – Planet – Profit” adesea numit și „Triple Bottom Line”, subliniază importanța echilibrării obiectivelor sociale, de mediu și economice în practicile de business. Pentru noi această balanță este esențială pentru a avea succes pe termen lung. De ce?
Pentru că vrem să obținem o creștere sustenabilă prin promovarea unei imagini pozitive a brandului nostru, asigurarea că respectăm toate reglementările legale și că aplicăm practici importante precum cele de ESG sau economie circulară în toată activitatea noastră.
Această abordare holistică ne ajută să ne respectăm angajamentul nostru față de practicile de CSR și față de obiectivele noastre legate de mediu, dar și îmbunătățește performanța noastră, creând astfel o bază solidă pentru succesul durabil.
Puteți detalia cum aplicați principiile economiei circulare pentru a sprijini comunitățile defavorizate din România, în special în ceea ce privește donarea de mobilier către școli?
În SG GSC, îmbrățișăm practici durabile prin aplicarea conceptului de economie circulară în multe aspecte ale businessului nostru. Unul dintre acestea este donarea de mobilier de birou către ONG-uri care îl folosesc pentru a dota școli din mediul rural.
În fiecare an, milioane de tone de mobilier ajung în gropile de gunoi, contribuind la criza globală a deșeurilor. În același timp, școlile din zonele defavorizate adesea nu dispun de resursele necesare pentru a oferi elevilor un mediu de învățare adecvat. Multe săli de clasă sunt învechite, cu mobilier deteriorat, ceea ce împiedică elevii să se concentreze și să învețe eficient. Combinația acestor probleme – deșeurile și inegalitatea – cere soluții inovatoare care să abordeze atât provocarile de mediu, cât și cele sociale.
Astfel, începând cu anul 2023 am donat peste 2.700 de piese de mobilier către 3 organizații: Aura Ion, Asociația EM.ro și Asociația Ai voință, Ai putere, contribuind astfel la transformarea mediului în care copiii învață întrunul mai vesel, motivațional și mai creativ și, în același timp, având un aport semnificativ la reducerea ratei de abandon școlar în mediile defavorizate.
Bucătării, zone de relaxare, clase de curs și alte spații importante din 27 de școli sunt acum complet mobilate și gata să fie folosite de mulți copii în călătoria lor educațională.
Impactul pe care proiectul nostru l-a avut în reducerea emisiilor de CO2 a fost de 138,000/kg de CO2 reduse/an.
Ce rezultate ați observat până acum din colaborarea cu ONG-urile și cum măsurați impactul acestor proiecte asupra comunităților?
Dotarea cu mobilier a spațiilor principale din cele 27 de școli a avut efecte pozitive nu doar în zona sustenabilității, dar a abordat și zona inegalităților sociale, prin îmbunătățirea mediilor educaționale pentru cei care au cea mai mare nevoie. Studiile arată că sălile de clasă bine proiectate, confortabile și estetic plăcute pot spori moralul elevilor, pot crește rata de participare la ore și chiar pot îmbunătăți performanțele academice.
În afara colaborării pe zona economiei circulare, cu asociațiile, pentru a contribui la îmbunătățirea vieții copiilor și a persoanelor din comunități vulnerabile, susținem proiectele de educație, de incluziune sau de mediu realizate de 14 ONG. Alături de care, pe langa sprijinului financiar oferit, anul acesta ne-am implicat deja, alături de peste 1.000 de colegi, de-a lungul a peste 3.000 de ore, în peste 190 de activități de voluntariat.
Programele educaționale și de incluziune pe care le susținem promovează șanse egale în accesarea cunoștințelor pentru toți beneficiarii (în special copiii, categoria cea mai vulnerabilă) și dezvoltarea competențelor lor, indiferent de mediul lor economic sau social, de reședința lor (din rural sau urban), dacă sunt tipici sau cu dizabilități, băieți sau fete. Scopul final este acela de a-i pregăti pentru locurile de muncă din viitor, astfel încât să aibă șanse mai mari de angajare și o viață mai bună.
Anul trecut, spre exemplu, peste 140.000 de beneficiari, copii defavorizați, adulți, persoane cu handicap, în principal din zonele rurale și urbane mici, au fost ajutați să rămână la școală, să învețe mai multe despre cum să aibă un comportament durabil și să aibă grijă de mediu și au fost sprijiniți în dobândirea de noi abilități soft sau digitale/ de programare ori de viață, esențiale pentru un trai independent.
Pentru a transforma în realitate activitățile planificate în fiecare proiect alături de ONGurile cu care colaborăm, peste 1.700 de colegi s-au implicat activ ca voluntari devenind mentori în sesiuni de predare special concepute, împreună cu ONG-urile, pentru beneficiarii din fiecare program susținut.
Alături de partenerii noștri lucrăm permanent pentru optimizarea și maximizarea impactului avut pe termen mediu și lung, pentru menținerea în școală și creșterea competențelor copiilor sau adulților din comunități sau categorii vulnerabile, din aceste proiecte, astfel încât să dobândească instrumentele și informațiile necesare integrării sociale, economice și creșterii șanselor de angajare și la o viață mai bună pentru ei și pentru familiile lor.
Cum selectați școlile și comunitățile beneficiare pentru proiectele de donare de mobilier și voluntariat?
Pentru identificarea celor care au cel mai mult nevoie de susținere, persoane din comunități sau categorii dezavantajate, aflate în risc de excluziune economică sau socială, colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri care au o cunoaștere profundă a zonelor vulnerabile și profesioniști specializați în ariile de intervenție pe care colaborăm.
În ce mod își pot aduce contribuția colegii dumneavoastră în cadrul proiectelor de voluntariat pentru educația copiilor? Există exemple specifice de abilități pe care aceștia le predau?
Cum menționam anterior, sustinem proiecte nu doar prin acordarea unui sprijin financiar, ci și prin implicarea activă a colegilor noștri în activitățile acestor programe. Zonele de intervenție sunt, de altfel, foarte variate – de la zona de mentorat, la predarea de sesiuni dedicate dezvoltării abilităților sociale sau „soft skills” (precum vorbitul în public, lucrul în echipă, comunicarea asertivă, project și time management, presentation skills sau personal branding), la dezvoltarea abilităților financiare, digitale (navigarea în siguranță pe Internet, predarea de noțiuni de cybersecurity, gestionarea situațiilor de bullying și cyberbullying) ori de programare (bazele programării în Scratch, Python, Machine Learning și AI etc.) pentru a menționa câteva din activitățile la care colegii noștri contribuie.
Cum se aliniază aceste inițiative de sustenabilitate și sprijin comunitar cu obiectivele globale ale Grupului Societe Generale în domeniul responsabilității sociale corporative?
Grupul Societe Generale este un mare susținător al practicilor de sustenabilitate și al implicării în comunitățile defavorizate, printr-o varietate de inițiative și parteneriate pe termen lung. Astfel, toate entitățile Grupului sunt aliniate la acest angajament șirespectă cu strictețe regulile și bunele practici stabilite de către Societe Generale.
În acest context, evident că și noi, SG GSC, ne implicăm activ în comunități și aplicăm cele mai bune practici de sustenabilitate în activitatea noastră de zi cu zi.
De asemenea, angajamentul nostru față de o economie circulară se extinde dincolo de practicile durabile „la modă” – este vorba despre crearea de valori durabile pentru comunitățile noastre. Prin inițiativele de voluntariat și prin donațiile de mobilier către școli din zonele dezavantajate, ne propunem să dăm putere următoarei generații, reducând în același timp risipa. Împreună, nu construim doar medii mai bune pentru învățare, ci construim un viitor mai bun.
Care sunt planurile viitoare ale SG GSC pentru a extinde aceste inițiative de economie circulară și suport comunitar în România și în alte regiuni?
Ca și până acum, ne dorim să continuăm parteneriatele strategice pe care le avem deja, de ani de zile, să fim alături de aceste comunități pentru a putea susține dezvoltarea lor pe termen lung. De asemenea, încurajăm colegii să se implice cât mai mult în oportunitățile de voluntariat pe care le oferim, dar îi și ajutăm să înțeleagă impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător. Prin traininguri, workshopuri și alte tipuri de activități, suntem alături de colegii noștri pentru ca, împreună, să putem contribui la un viitor mai bun.
Angajamentul nostru este pe termen lung și dorim să folosim orice oportunitate pentru a ne implica activ în dezvoltarea comunităților defavorizate, în educația generației tinere și în protejarea mediului înconjurător.
Tocmai ce dăm startul unui nou call de proiecte, de data aceasta pe zona de mediu. Continuând angajamentul nostru de a avea un impact pozitiv asupra societății și asupra mediului, am lansat o nouă ediție a programului de finanțare „We Care Together”, cu obiectivul de a sprijini inițiativele create de ONG-uri pentru protecția mediului și sustenabilitate. Direcțiile pentru acest proiect sunt aliniate cu strategia Grupului Societe Generale, menită să contribuie la conservarea naturii, în special biodiversitatea și oceanele, și să crească gradul de conștientizare cu privire la aceste subiecte.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 292