Românul care aduce soluţii de business pentru 28 de ţări
Ce înseamnă exact poziţia dumneavoastră de Solutions Manager? Care este legătura cu conceptul de cloud?
Jobul meu este despre cum reuşeşti să aduci în afacere ceea ce clienţii tăi au nevoie. Este un model de business într-o regiune de pieţe emergente, un animal frumos pe care toată lumea îl defineşte în diferite moduri. Regiunea din care eu fac parte acoperă 27 de ţări din Europa Centrală şi de Est plus Islanda. Nu ne-am propus neapărat să fim numărul unu în ceea ce priveşte un anumit produs, dar mai degrabă să venim către clienţii noştri cu o ofertă care să aibă sens.
Ce înseamnă concret acest lucru?
Un exemplu: în spatele nostru (n.r. suntem la standul Dell de la CIO Council) este un server care funcţionează dar nimeni nu îl aude. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am gândit, desenat şi implementat, produse care să aibă relevanţă pentru clientul nostru. Există însă o fragmentare în această regiune – sunt ţări mai mici, cu o mică putere de cumpărare, descentralizate… E nevoie de o infrastructură de calcul care să îţi permită să o aşezi sub birou. E nevoie de adaptare şi de idei inovatoare. Un sediu de bancă are nevoie de o mai bună comunicare internă, aşa că facem o platformă care înseamnă şi componentă de calcul şi de stocare şi de comunicare, adăugând la aceasta şi componenta de comunicare specific locală, din ţara/zona respectivă.
Vorbim aşadar despre o soluţie complexă, care depăşeşte aria IT.
Nu costă mai puţin externalizarea către un centru de date, de exemplu?
Datele foarte importante trebuie să te asiguri că le stochezi undeva foarte sigur. Nu îţi permiţi să pierzi astfel de informaţii. Să spunem că avem un fabricant, din orice industrie, nu contează. Are un proces de producţie, pe care îl urmăreşte. La un moment dat, se defectează un lot de produs din cauza unui furnizor. Dacă am un serviciu standard, aşa cum spuneţi, externalizat, voi şti doar că ceva s-a defectat. Nu voi şti însă să fac o corelare cu condiţiile climatice din fabrică, de exemplu, sau cu furnizorului meu, care trece printr-o situaţie politică sau geo strategică ce îl afectează, nu voi şti să corelez informaţia cu date care sunt fotografii sau fişiere de sunet sau cu modele matematice referitoare la cum funcţionează un anumit ansamblu. Asamblarea tuturor acestor informaţii mă va ajuta să iau o decizie corectă pentru a rezolva situaţia. Aşadar, aceasta este diferenţa.
Deci acesta este unul dintre aspectele unui job precum Solutions Manager, şi ceea ce aţi spus face probabil şi diferenţa între un job pur de IT şi cel care încorporează şi conceptul de cloud.
Exact. Deşi toată lumea corelează Dell cu produse, laptop-uri, desktop-uri, servere, este mai ales vorba despre soluţii de business.
De ce consideraţi important un eveniment precum CIO Council, unde se întâlnesc anual specialişti şi manageri în IT?
Am fost încântat să particip la discuţii focusate în special pe zona de business, nu pe cea tehnică, în zona în care un IT Manager şi un Chief Information Officer se poziţionează. S-au încercat răspunsuri la întrebarea cum ajut business-ul să funcţioneze şi să meargă mai departe, eu, profesionistul de IT. Cum îmi fac poziţia mea mai puternică, în parteneriat cu ceilalţi oameni cheie din companie, pentru rezultate de business extraordinare. În concluzie, acest eveniment ar trebui, în opinia mea, să se desfăşoare chiar lunar, nu doar anual.
Cum s-au schimbat lucrurile în ultima vreme, odată cu revoluţia tehnologică?
Se schimbă modul în care se face IT, asistăm la o consolidare, o repoziţionare a tuturor vendorilor. Securitatea datelor va rămâne unul dintre subiectele fierbinţi, modul în care accesăm şi gestionăm datele este domeniul ce se naşte acum şi creşte exploziv, modul în care suntem conectaţi oricând şi oriunde, cu orice performanţă tehnologică, toate acestea îşi vor pune amprenta pe viaţa noastră în viitor.
Primul cel mai evident aspect în industria noastră acum este faptul că accentul de pe IT business cade pe business.
Există anumite trăsături specifice ale unui portret reuşit în cazul profesionistului de IT?
Depinde ce vrei să faci. Unoeri glumesc şi spun că am o diplomă de inginer şi îmi doresc să rămân inginer, deşi toată lumea încearcă să mă împingă într-o zonă de management, să devin astfel gestionar de resurse. Nu e nimic rău în asta. Este minunat să fii inginer, la fel cum e minunat să fii economist, medic, jurist, sau orice altă carieră te-ai decis să urmezi. Cred însă cu tărie că trebuie să faci pe dracu în patru să fii cel mai bun în ceea ce faci.
Jurnalul de ştiri aduce de obicei în faţă lucrurile care nu au mers, care nu funcţionează. Cred că cel care reuşeşte astăzi să apară în jurnal remarcându-se cu un lucru bun pe care l-a făcut în meseria lui, este cel care va avea succes.