Să ajungi la timp la birou… se pare că e posibil!
Să recunoaştem, de multe ori, trezitul de dimineţă este o povară pentru majoritatea oamenilor. Te zvârcolești în pat, nu poți dormi liniștit, „aşteptând” să sune alarma sau ceasul, pe care oricum le mai amâni cu un snooze push categoric. E un chin. Ba, mai ai şi amintirile unui power point nefinalizat… în vis. Trebuie să fim conștienți însă că totul ține de programul cu care ne obișnuim organismul, dar şi de ritmul propriu circadian.
Cercetătorul în problemele somnului, Leon C. Lack, profesor la Școala de Psihologie de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, susține că elementul cheie se află în interiorul corpului tău. „Un factor important în ideea de a fi capabil să te trezeşti uşor la ora dorită este sincronizarea ritmului circadian sau a «ceasului intern»”.
Să începem cu începutul… De ce te trezești dimineața? Să mergi la serviciu, la facultate (master-ul este, totuşi, cu prezenţă obligatorie), sau să ajungi mai întâi cu juniorul la şcoală şi apoi la birou… Dar nu reuşeşti întotdeauna pentru că e greu să te trezeşti la timp. Iar întârzierea ta, duce la întârzieri consecutive. Şi lucrurile nu mai pot continua aşa, deci trebuie să rezolvi cumva această situaţie.
Odată ce îţi stabileşti bine motivele, treci la pasul următor: spune familiei sau „colegului de apartament” despre schimbarea pe care vrei să o faci. Poate nu ai pus încă la punct strategia, dar responsabilizarea ajută la fel de mult ca şi alarma ceasului.
Un alt sfat, pe care sunt convinsă că îl cunoști și tu, eficientizează dimineţile! De exemplu, stabilește cu o seară înainte hainele cu care te vei îmbrăca a doua zi, pantofii potriviţi și alte lucruri asemănătoare (geanta şi conţinutul ei). Simplifică, dacă este posibil, pregătirea micului dejun – poate că varianta cereale cu iaurt sau lapte (durează 2 minute prepararea) este potrivită în dimineţile în care trebuie să fii mai devreme la birou. Sau…
Sau alege un fruct ca mic dejun energizant. Ca o sinteză: ia în considerare reducerea numărului de activități care consumă timpul dimineața.
Investighează de cât somn are nevoie organismul, în mod natural. Lack explică faptul că, în general „organismul face schimbări în anticiparea momentului în care mergi la somn, cum ar fi reducerea temperaturii interne și a ritmului cardiac, dar și secreția de melatonină din fluxul tău sanguin, cu una-două ore înainte de ora ta normală de somn.” Acest ritual de a merge la somn atinge punctul maxim la 3-4 dimineața, după care organismul începe un proces gradat de trezire până dimineață.
O modalitate prin care îţi poţi da seama ce ar putea funcţiona în cazul tău este aceea de a stabili o oră de somn constantă, care începe cu opt ore înainte ca alarma ta să pornească. Rămâi la acest „sistem” timp de câteva săptămâni (inclusiv în weekend-uri) pentru a înţelege cât de bine răspunde organismul tău la acest proces. Lack subliniază faptul că unele persoane sunt în mod natural „păsări de noapte” şi le va fi foarte greu să meargă la somn mai devreme, chiar dacă trebuie să se trezească la fel de devreme şi a doua zi.
Desigur, trezitul la timp este legat de somnul suficient din noaptea precedentă. Iar pregătirea pentru somn este, de fapt, un adevărat proces de relaxare. De cele mai multe ori ne sabotăm, involuntar, organismul. Faptul că ținem deschis televizorul, calculatorul sau ne jucăm pe telefonul mobil nu face decât să ne îngreuneze somnul şi să ne facă să nu sesizăm începerea acelui proces natural de reducere a „turaţiei motoarelor”.
De exemplu, urmărești un film de groază și în timpul filmului adormi. În mintea ta, cumva, se continuă acel film pentru că percepi zgomotele din fundal și creierul le corelează cu diverse activități, în ton cu ce urmărea înainte ca tu să închizi ochii. Statistica spune că te vei trezi și vei spune că ai visat urât sau că vei tresări, trezi ca ars, stricându-ţi somnul. Este doar „rezultatul” televizorului lăsat deschis. Treci la măsuri raidicale: închide tot înainte cu o oră să adormi și observă rezultatul a doua zi dimineață. Ești odihnit?
Cel mai important factor de trezire este, însă, lumina! Dacă poți lua micul dejun afară, pe o terasă sau balcon, ar fi minunat. Lumina soarelui sau o lumină artificială, dar caldă şi puternică, ajută organismul la acceptarea ideii de trezire. Altă idee: când îţi permite programul (sau ora de trezire şi obligaţiile), o plimbare dimineaţa va fi perfectă atât pentru starea ta de spirit, cât şi pentru un somn mai bun. Fie şi sub forma mersului pe jos cale de o staţie de autobuz sau de la un spaţiu de parcare situată/aleasă puţin mai departe de birou.
Dacă nu mă crezi, încearcă!