Să fii mai presus de situație. Moromete și stresul corporatist
Timpul nu mai are rabdare, după cum zicea Moromete. Targeturi, avea și el, Moromete, avea și strategii. Targeturi și strategii poate nu așa de “din ce în ce” mai ambiţioase, ori înalte, ori mai pe repede înainte ca în lumea de acum, dar avea.
Camil Petrescu spunea ca titlul de intelectual nu este dat de studii, ci de condiția unui individ. Așa că îl intregrăm pe țăranul filosof Moromete în rândul intelectualilor, atâta vreme cât, în prezent, corporaţii, echipe întregi îşi frământă mintea cu strategii şi tactici. Care să îi ajute să ajungă acolo unde li se cere. În business-urile antreprenoriale, similar, se fac şi se desfac planuri pentru a ajunge acolo unde îşi doresc. Targetul devine, până la până la urmă, un obiectiv de atins, un ţel, un mandat.
Stresul la job e inevitabil, însă se pare că unii resimt acest lucru mai mult decât alţii, mai ales cei din “sistemul corporate”. Un studiu realizat de eJobs în 2017 arăta că peste jumătate dintre salariaţii români apreciază că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare. Cei care lucrează în construcţii, în domeniul bancar sau în transporturi fiind printre cei mai stresaţi angajaţi. De asemenea, aflam că pentru tineri, principala sursă de stres este salariul.
Tot potrivit studiului respectiv, stresul este şi motivul pentru care s-a ajuns la o lipsă de interes a celor sub 40 de ani şi, automat, la îmbătrânirea populaţiei active. Iar estimările la nivel mondial arată că până în anul 2030, angajaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani din ţările europene, inclusiv România, vor reprezenta aproape o treime din totalul forţei de muncă, un procent îngrijorător de mare.
Este esențial
Travis Bradberry, autorul cărţii ”Emotional Intelligence 2.0”, explică pe blogul companiei sale, vizavi de problema stresului, că este esențial ”să fii mai presus de situaţie. Oamenii dificili îţi testează limitele pentru că se comportă iraţional, aşa că de ce să te pui la mintea lor? Cel mai bine ar fi să te distanţezi din punct de vedere emoţional şi să te axezi doar pe fapte”. Nu în ultimul rând, Bradberry, dotat cu un fin simț al umorului marchează: “Alege-ţi bine bătăliile”. Precious.
Așa că, dragii noștri, atunci când aveți de-a face zilnic cu stresul, gândiți-vă că nu sunteți reîncarnarea lui John F.Kennedy (spre exemplu) și că e foarte important să gestionați, stresul, oamenii, pe voi înșivă, cu artă precizie, cu mult umor, dar și cu seriozitate căci, nu-i așa, suntem intelectuali. Starea ta emoţională este în directă legătură cu modul în care îţi concentrezi atenţia. Dacă rămâi fixat doar pe problema cu care te confrunţi, atunci îţi creezi o stare de stres şi emoţii negative. În cazul în care te concentrezi pe a deveni mai bun la ceea ce faci şi să îţi creezi circumastanțe proprice, atunci vei reuşi să generezi emoţii pozitive! Iar acestea sunt pentru toată viața. Mai ales pentru atunci când timpul nu mai are răbdare.
Epilog
La un moment dat, Moromete a intrat într-o lungă stare depresivă din care n-avea să fie scos decât de marile zguduiri care se apropiau. Peste trei ani izbucnea cel de-Al Doilea Război Mondial: timpul nu mai avea răbdare…