Şcoala de bani pe roţi: Ateliere de educaţie financiară pentru copii, într-un camion ce va străbate România
Un studiu realizat de agenţia de rating Standard & Poor's în 2015 despre educaţia financiară globală arată că România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia financiară. Mai exact, doar 22% din populaţie are cunoştinţe financiare minime.
Mai mult, principala sursă de educație financiară a tinerilor din România este familia (95%), în timp ce școala deține un procent de 9%, iar băncile – doar 5%. Cel puţin aşa arată o cercetare de piaţă derulată de grupul Erste, din care face parte BCR, instituţia financiară care a lansat astăzi un proiect inedit pe această temă.
E vorba de "Școala de bani pe roți", care îşi propune să creeze un mediu interactiv în cadrul căruia cei mici să acumuleze cunoştinţele financiare esenţiale pentru viitorul lor.
Conceptul este următorul: locul în care vor avea loc atelierele de învăţare prin joacă şi jocuri este un camion, care va merge prin mai multe localităţi din ţară, în următoarea perioadă.
“Școala de bani pe roți a fost concepută pentru a-i ajuta pe cei mici să se bucure de o experiență completă în timpul căreia vor înțelege mai ușor concepte și noțiuni financiare, prin joc, fără să fie nevoiți să asculte definiții sau formule. Ineditul camion ne permite să scoatem educația financiară din clasă, să o facem accesibilă copiilor din întreaga țară și să îi familiarizăm cu noțiuni de bază provocându-i la joacă“, a declarat Sergiu Manea, președintele executiv al BCR.
În grupe de câte 15, timp de o oră și jumătate, copiii vor avea oportunitatea să exploreze lumea banilor și să parcurgă cinci etape ale informării și conștientizării, toate aceste etape având aliați de nădejde: jocurile, interacțiunea și voia bună.
În timpul atelierului, care se va desfășura în camionul inedit, cei mici vor investiga categoriile de cheltuieli și bugetul personal, vor dezbate valoarea banilor și a obiectelor și vor înțelege că aproape toate procesele economice sunt conectate pe plan global.
Pentru a se înscrie în acest program, cei interesați pot accesa pagina pentru înscrieri: https://www.scoaladebani.ro/peroti/.
Cum văd părinţii bugetul personal al copiilor vs cei mici
Cei de la BCR au vrut să ia pulsul unor familii în ceea ce priveşte educaţia financiară, aşa că au întrebat câţiva părinţi din Capitală cum fac cu banii de buzunar pentru copii. Cei mai mulți au declarat că nu le dau bani de buzunar copiilor. De regulă, cei care le dau fac asta săptămânal, oferindu-le celor mici în medie peste cinci lei pe zi.
Însă dacă schimbăm perspectiva, aflăm o altă percepţie. Conform declarațiilor copiilor, cei mai mulți primesc aceste sume începând de la vârsta de șase ani. Majoritatea părinților spun însă că le dau bani celor mici după ce aceștia împlinesc șapte ani.
E destul de târziu, mai ales în contextul în care 95% din educația financiară a românilor provine din familie. La nivel național, avem un grad mic de alfabetizare financiară, de 22%, iar planificarea unui buget este o necunoscută pentru trei români din patru, cifre cu adevărat îngrijorătoare.