Sfaturi pentru tinerii care vor să se angajeze în industria jocurilor video
În prezent, în România activează peste 100 de studiouri ce dezvoltă jocuri video, unde lucrează aproximativ 6.000 de profesioniști. Care sunt însă calitățile de care au nevoie tinerii care doresc să devină angajații unei firmei de gaming? Bandai Namco, una dintre companiile locale din acest domeniu, oferă câteva sfaturi celor ce sunt la început de drum.
Astfel, cea mai frecventa și sigură metodă în vederea obținerii unui job în industria de gaming o reprezintă aplicarea la pozițiile disponibile. „Studiourile își publică rolurile pe site-urile proprii, pe platformele de joburi și pe rețelele de social media. Așadar, urmăriți și aplicați. Procesul de recrutare constă în câteva interviuri (variază în funcție de companie) și, de regulă, în promovarea unor teste în cadrul cărora este important să stârniți interesul angajatorilor, în special dacă nu aveți experiență în domeniu”, recomandă specialiștii firmei citate.
Potrivit acestora, „prima regulă în recrutare o reprezintă pasiunea candidaților pentru jocuri, fie că sunt board games, jocuri pe mobil, PC sau console. Dacă nu ești foarte pasionat, dacă nu te poți pune în locul unui jucător, va fi foarte greu să creezi un produs căruia i se adresează”.
Totodată, nu trebuie pierdut din vedere că, pentru specializări diferite e nevoie de competențe diferite. „De exemplu, pentru a lucra în departamentul de Quality Assurance (QA) al unui studio, este nevoie să cunoști bine limba engleză, să fii organizat și pasionat de jocuri. Pentru a deveni Concept Artist îți recomandăm să realizezi concepte ale unui caracter dintr-un joc. Unui artist UI/UX îi sugerăm să realizeze un portofoliu cu redesignul interfețelor mai multor jocuri”, explică specialiștii citați.
Cele mai căutate roluri din industria jocurilor sunt cele de programare, design, artă și QA. Proporția lor variază de la companie la companie, însă, de regulă, cele mai frecvente poziții sunt cele de programare. Totodată, în funcție de structură, roluri și responsabilăți, angajatorii caută candidați specializați în mai multe limbaje de programare, cu sau fără experiență în industrie, vorbitori foarte buni de limbă engleză, persoane creative, cărora le place să lucreze în echipă.
Anul trecut, industria de gaming a raportat o cifră de afaceri de peste 188 milioane de dolari, în creștere cu 19,2% față de anul precedent, iar previziunile pentru 2019 sunt și mai optimiste, potrivit celui mai recent raport publicat în noiembrie 2019 de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).