Sheryl Sandberg, COO la Facebook, ţine un curs online gratuit despre rezilienţă: Este o abilitate ce poate fi învăţată!
Termenul de reziliență ca abilitate umană a fost introdus de profesorul american Al Siebert. În termeni foarte simpli, aceasta reprezintă capacitatea unei persoane de a-și reveni în urma unor experiențe de viață copleșitoare, scrie psiholoaga Monica David pe blogul ei.
Rezlilienţa sau a fi rezilient înseamnă:
– capacitatea de a face față cu succes unor schimbări continue și majore;
– capacitatea de a-ți păstra sănătatea și energia când te afli sub presiune constantă;
– capacitatea de a-ți reveni rapid după eșecuri;
– capacitatea de a depăși adversitățile;
– capacitatea de a găși un nou mod de a munci și de a trăi când cel vechi nu mai este posibil;
– capacitatea de a face toate acestea fără a acționa într-o manieră distructivă sau disfuncțională.
CURS GRATUIT DESPRE REZILIENŢĂ
Viaţa i-a oferit o lecţie dură despre rezilienţă lui Sheryl Sandberg, care ocupă funcţia de Chief Operating Officer la Facebook, în condiţiile în care soţul său a murit subit, în 2015, în timp ce se aflau într-o vacanţă.
În încercarea de a vedea cum a afectat-o această întâmplare şi ce a învăţat în perioada de după, ea a scris cartea „Option B”, împreună cu profesorul Adam Grant de la Wharton School.
Citeşte şi: Reziliență și tenacitate mentală. Ingredientul cheie pentru un leadership eficient
Acum, cei doi vor să prezinte experienţele lor şi rezultatele studiilor legate de modul în care poţi să reuşeşti să mergi înainte după ce viaţa îţi dă o lovitură dură printr-un curs online gratuit, postat pe LinkedIn.
Acesta constă într-o serie de nouă clipuri, fiecare cu durată de 2-3 minute, în care ei oferă sfaturi despre cum să vorbeşti cu cei care au pierdut persoane dragi din viaţa lor, cum poţi să dezvolţi rezilienţa copiilor tăi, ce poţi să faci ca să te bucuri din nou de viaţă după ce te loveşte o tragedie şi cât de importantă e să fii recunoscător, chiar şi în vremurile grele, informează Inc.com.
Tot cursul e construit în jurul unei idei simple: Rezilienţa nu e ceva cu care te naşti, ci ceva ce poţi dezvolta. E mai degrabă o abilitate pe care o poţi învăţa decât o trăsătură de personalitate.
"Îmi amintesc că, după moartea soţului meu, l-am întrebat pe Adam cum îmi dau seama care e gradul meu de rezilienţă şi cum pot evalua acest lucru în cazul copiilor mei”, mărturiseşte Sheryl Sandberg în debutul primului clip. „El mi-a spus că pun întrebarea greşită, căci rezilienţa nu e ceva cu care te naşti, ci ceva ce poate fi construit”, explică aceasta.
La rândul său, profesorul susţine că e o deprindere ce poate fi învăţată înainte de momentele în care avem de-a face cu tragedii, pentru ca să fim capabili să ne descurcăm în astfel de situaţii-limită sau dureroase.
Cei ce sunt interesaţi de curs îl pot accesa AICI.