Și pentru succes trebuie să fii pregătit
(Auto)reflecția e întotdeauna o idee bună. E important să te gândești la ce trăiești, să vezi cum și de ce merg lucrurile, cum și de ce nu merg, de unde ai plecat, unde ai ajuns, cum te simți acum și cum ți-a fost pe drum. Și e bine să reflectezi și la reflecțiile celorlalți.
Să vedem ce gândește Moby, care vorbește despre succes, muzică, identitate, valori, omenesc și magie.
„Nu m-am așteptat la nimic din toate astea. Știu că unii muzicieni, atunci când lansează un album nou, se prefac că sunt cu 10 sau 20 de ani mai tineri sau că cariera lor este ce era pe vremuri. Dar eu mă simt eliberat să fiu un muzician de 51 de ani, care scoate albume astăzi, când oamenii nu prea mai dau atenție albumelor.”
Este esențial să fii în acord cu tine. Altfel spus, este funcțional să te simți mai tânăr, dar nu să te prefaci că ești mai tânăr, este funcțional să-ți meargă bine sau să nu-ți meargă bine, dar nu să te prefaci că-ți merge așa cum, de fapt, nu-ți merge.
Funcționează numai ce este autentic și în acord cu sine, pentru că numai atunci când ești autentic poți avea o conștiință de sine reală și poți accesa toate resursele de care dispui. De asemenea, numai ce este în acord cu sine poate fi și în acord cu toate celelalte – vei găsi ce ți se potrivește numai dacă ești tu însuți și dacă acționezi în acord cu tine. Adeseori, ce ți se potrivește este sinonim mai mult cu disconfortul, decât cu confortul – adică va fi mai rău înainte să fie mai bine, cum se spune, pentru că la destinație se poate ajunge numai printr-o călătorie transformatoare.
„Îmi place foarte mult procesul de a face un album, îmi place să mă gândesc la asta, îmi place să înregistrez albumul….Iar când se întâmplă, nu văd lansarea albumului ca fiind un mijloc de a-mi împlini scopuri materiale, nu-mi pasă prea tare dacă muzica îmi aduce bani. Bucuria pe care o trăiesc făcând nuzică nu are nimic de-a face cu asta. Criteriile pe baza cărora evaluez succesul unui album s-au schimbat mult.”
Bucuria și curiozitatea sunt instrumentele cu ajutorul cărora ne manifestăm menirea și conferim sens existenței noastre. Fiecare om este însuflețit și energizat de ceva. Fiecare om are o bucurie specifică, pentru a cărei împlinire este dotat cu abilități înnăscute. Bucuria ta este ceea ce te face să te ridici din pat dimineața, îți aprinde lumina în ochi și îți dă măsura a ceea ce este adevărat și valoros în viața ta. Bucuria este cea mai bună busolă, pentru că este în acord cu talentele și cu valorile tale. Prin urmare, ceea ce îți provoacă bucurie este, în mod implicit, și ceea ce te împlinește, te inspiră și te crește. Iar curiozitatea, prin nevoia de a înțelege și bucuria de a descoperi, este instrumentul care pune în mișcare talentele tale. Mijloacele materiale (care nu se rezumă la bani) sunt o consecință a lucrului făcut bine și cu bucurie.
În cartea sa, Big Magic: Creative Life Beyond Fear, Elizabeth Gilbert povestește chiar că îi place atât de mult să scrie încât, tânără fiind, s-a angajat să nu-și încarce scrisul cu povara responsabilităților materiale. La șaisprezece ani, a hotărât că ea va fi cea care va întreține scrisul pentru a putea scrie liber – nu din obligație, nu din teamă și fără a fi nevoită să renunțe la scris, în cazul în care nu se va putea întreține scriind.
„Tânăr fiind, credeam că succesul înseamnă să am un contract bun cu o casă de discuri, să am iubita potrivită, să am un apartament bun, să am locul meu pe scena muzicală și suficientă atenție din partea publicului. Credeam că viața mea avea să fie perfectă dacă aș fi avut aceste lucruri. Și apoi, Universul, care are un foarte provocator simț al umorului, mi-a dat tot ce am vrut, dar de o mie de ori mai mult. Și am fost total nefericit. Cel mai nefericit, ca om și ca muzician, am fost atunci când am avut cel mai mare succes comercial. Credeam că aveam să-mi petrec majoritatea vieții făcând muzică care n-avea să atragă atenția prea mult.”
Adeseori, ca să știm ce sunt lucrurile, trebuie să înțelegem ce nu sunt. Și dacă tot are universul așa un bun simț al umorului, bine ar fi să facem și noi haz de necaz: să trăim ce avem de trăit, să învățăm ce avem de învățat, să fim mai puțin exasperați și înfricoșați. Știind că toate au un sens, nu va fi mai fi nevoie să disperăm și ne vom putea concentra mai mult pe ce trebuie să înțelegem, să trăim și să învățăm.
Pe de altă parte, scriitorul Neil Gaiman semnalează faptul că și succesul vine cu problemele și capcanele sale, despre care, însă, se vorbește mai puțin și în legătură cu care ne facem mai puține probleme. Așadar, suntem mai puțin conștienți de faptul că și pentru succes trebuie să fii pregătit – pentru a-l înțelege corect, pentru a nu-i deveni sclav și pentru a-l transforma într-o reală reușită, care să te crească și să te împlinească.
„După succesul de la Top of the Pops, părea în neregulă că ajunsesem să fac parte din această lume. Dar am continuat să mă străduiesc, cu oarecare disperare, să rămân în ea. Anii 2003 și 2004 mi i-am petrecut în turnee, am produs muzică pentru alți oameni, am avut agenți de presă în fiecare țară, am fost la toate ceremoniile de premiere, am căutat să am iubite celebre…Până la urmă, cu cât mă vedeam mai mult ca muzician profesionist, cu atât eram mai nefericit.”
Degeaba faci ce trebuie, dacă ce faci nu e bine și în acord cu tine. Adeseori, regulile generale nu se potrivesc situațiilor individuale sau, dacă se potrivesc situațiilor, nu se potrivesc oamenilor. E important să acționezi cu bună măsură – care nu trebuie să fie doar mare sau mică, ci mai ales potrivită. Elefantul și perla nu se cântăresc cu același instrument, iar drumul se măsoară în kilometri, nu în litri.
„Nu regret nimic, poate doar că lucrurile au devenit stânjenitoare, uneori, și că, până la urmă, nu au funcționat. Dar mă bucur că am trecut prin toate astea, pentru că poți înțelege bine ce funcționează și ce nu doar trăind, doar prin experiență proprie. Așa că mă bucur că am trecut printr-o perioadă de superficialitate, de narcisism, de aroganță, de diverse dependențe – pentru că acum știu că aceste lucruri nu funcționează.”
Multe ne sunt date tocmai pentru a fi înțelese, conștientizate, cântărite, măsurate. Ca să înțelegem e nevoie să privim din perspective diferite (prin contraste, prin asemănări, de aproape și de departe) și e nevoie să trăim și să (re)simțim.
„Nu știu dacă toate astea m-au făcut un muzician mai bun, dar cu siguranță m-au făcut un muzician mai cinstit. Eu nu vreau nimic de la muzică, iar asta face ca experiența muzicii să fie cu atât mai pură și mai prețioasă. Cred că am o relație mult directă și mai nealterată cu muzica, acum. Nu e nimic în neregulă cu succesul comercial, dar mie mi-a tulburat apele. M-a făcut să capăt o conștiință a creativității pe care n-o aveam când eram tânăr și făceam muzică fără să mă aștept la un public.”
Autenticitatea funcționează pentru că am fost construiți într-un mod care să funcționeze. Iar autenticitatea produce reacție, mai mult decât originalitatea. Suntem activați de ceea ce este adevărat pentru că avem intuiția vieții și a funcționalității. Autenticul reacționează la autentic. Ce este autentic activează propria noastră autenticitate.
Conștiența și intenția au rolul lor, dar multe lucruri funcționează mai bine atunci când funcționează de la sine. Mintea și controlul excesiv adeseori ne scot din flux. Inima este mai intuitivă și atoatecuprinzătoare. Și e mai deschisă, mai înțeleaptă, mai generoasă și mai primitoare.
„Cu trecerea timpului, cred că nu mai resimțim aceeași presiune de a le ști pe toate, de a avea răspunsuri la toate întrebările. Tânăr fiind, credeam că ceilalți oameni știu exact ce fac, credeam că unele locuri din lume erau cu adevărat magice, cultural. Dar, în timp, mi-am dat seama că condiția umană, oriunde s-ar afla, e destul de nepricepută și de neîndemânatică. Nu există pe lume vreun loc magic, unde oamenii să fie atrăgători, atoateștiutori și unde se dau cele mai tari petreceri. Cu toții ne poticnim prin viață. Iar asta nu mi se pare pesimist, ci înduioșător! Am înțeles că există magie pe lume, dar că magia nu este neapărat produsul oamenilor sau al culturii.”
În timp, înțelegem că suntem aici pentru a învăța, nu pentru a ști; nu pentru a evalua, ci pentru a iubi; nu atât pentru a lua, cât pentru a dărui; nu pentru a ne întrece, ci pentru a colabora; nu pentru a ne condiționa, ci pentru a fi.
Iar conștiința de sine este un act de iubire, nu de autocritică. A fi conștient de tine însuți înseamnă a te privi pentru a te înțelege – iar pentru asta ai nevoie să te privești cu curiozitate, cu bucurie, cu generozitate, cu bunătate, cu drag. Iubirea nu e oarbă, ci clarificatoare – pentru că ne dezvăluie aspecte, raporturi de cauzalitate și soluții la care, altfel, am rămâne orbi. Iubirea este sursa a toate, deci e sursă de funcționalitate. Bunătatea este instrumentul cel mai potrivit de înțelegere a oamenilor și de soluționare a situațiilor.
„Magia constă în complexitatea naturii și în felul în care divinul se manifestă prin toate și atât de diversele aspecte ale existenței. Este forța creatoare a universului. Iar muzica este una dintre cele mai sănătoase forme de transcendență și de magie.”
Faptul că sensul și obiectivele Creației le depășesc pe ale noastre e lucru știut. Faptul că viața și lumea sunt mult mai complexe decât reușim noi să înțelegem și să proiectăm ar trebui să fie cunoscut. Astfel, e important să știm că nu le știm pe toate, pentru a putea descoperi neștiutul și a-l lăsa să se întâmple – ca să ne îmbogățească, să ne nuanțeze și să ne crească.
Iar nevoia de transcendență este o nevoie vitală, după cum bine semnalează și Solomon Marcus. Să avem grijă să nu ne-o limităm. În cartea aceeași carte, Big Magic: Creative Life Beyond Fear, Elizabeth Gilbert vorbește despre cum adeseori evităm să ne trăim bucuriile pentru că le condiționăm de evaluările oamenilor. Așa că dacă îți place să patinezi, patinează; dacă vrei să cânți, cântă; dacă vrei să scrii, scrie – chiar dacă nu vei face performanță. Trăiește-ți bucuria care ți-a fost dată pentru că ea îți luminează sufletul, îți deschide mintea, te ajută să fii tu însuți și să te conectezi la lume și la viață, la ceea ce este mai mult și mai mare decât tine. Așa explorezi și capeți putere, așa știi cine ești, așa te împlinești.
Așadar, atenție la succes, pentru că fiecare medalie are și un revers. Care adeseori merită privit, trăit și înțeles.
Sursă foto: Wikipedia, Pixabay, Felicia Luca