Spune-mi cum te organizezi ca să îți spun cine ești!
Se zice că modul în care îți organizezi, îți aranjezi casa îți poate influența subtil, dar substanțial, comportamentul și chiar cursul vieții! Unii și-au făcut o preocupare din a aranja atât casa lor, dar și casele altora, căutând să dea sens nu numai vieții lor, ci și existenței celorlalți. Pe principiul că organizarea „cum trebuie” a lucrurilor îți poate aduce nu numai o stare de bine, ci și mai mult timp liber.
Spre exemplu, autoarea cărții „Magia Ordinii” (titlul original: „The Life Changing Magic of Tidying”), japoneza Marie Kondo (de unde și denumirea metodei japoneze de a-ți elibera și organiza casa – KonMari), preia anumite concepte despre ordine și haos, pe care le trece prin prisma experiențelor dobândite în urma organizării locuințelor clienților săi, aducând soluții influențate de cultura japoneză. Un motto care te poate ajuta la transformarea locuinței prin metoda KonMari: simplifică, organizează și depozitează!
De ce acest preambul în ceea ce privește chestiuni atât de „simple” precum ordinea și curățenia? Fiindcă am stat de vorbă cu Diana Mihăilă, primul blogger-specialist în soluții de organizare, membră a International Association of Professional Organizers (IAPO) și trainer atestat în celebra metodă japoneză KonMari de triere și stocare a lucrurilor.
DE LA JURNALISM LA ANTREPRENORIAT
Diana și-a transformat pasiunile copilăriei în ocupații, astfel încât să nu mai simtă că trebuie să muncească. Totul a venit firesc, pas cu pas. „În adolescență visam să lucrez în presă. Și am lucrat. A fost o școală excelentă pentru mine. Televiziunea te consumă foarte tare, dar te face și riguros. Nu am vrut să las toți acei ani să se piardă, așa că am migrat în zona de blogging antreprenorial. Am avut nevoie de trei ani să îmi dau seama cum pot transforma blogul în jobul meu de zi de zi, dar la un moment dat, acea zi a venit împreună cu realizarea că sunt propriul meu șef și angajat. Deci, am realizat că reușita depinde numai de mine! Sunt zile în care gândul acesta îmi dă o forță teribilă. În altele, mă copleșește…
Atunci când stau, respir și mă gândesc care este următorul pas de făcut. Așa s-a întâmplat și cu atestarea ca specialist în organizare (professional organizer). Am stat, am privit în sinea mea și mi-am dat seama că am lăsat latentă această parte. Eu am fost genul acela de copil care nu putea să învețe dacă nu avea camera în ordine și lucrurile la îndemână. Când am crescut, îmi plăcea să îmi ajut prietenii să își ordoneze lucrurile ori să le repare,” povestește Diana.
O PROFESIE CARE LA NOI NU EXISTĂ
Conceptele de DIY (do it yourself) și de organizare le-a descoperit la Martha Stewart, care reprezintă pentru Diana, dar și pentru alții, un model de business și astăzi. Cum meseria de specialist în soluții de organizare nu există în România, mult timp nici nu și-a pus problema unei certificări. Însă învățământul online a evoluat considerabil în ultimii ani și astfel a putut să urmeze cursurile la distanță și ulterior să și devină membră a International Association of Professional Organizers (IAPO). Ce face Diana din postura de specialist în soluții de organizare?
„În primul rând, scriu pe blogul ce îmi poartă numele articole despre diversele tipuri de organizare. L-am transformat treptat într-o platformă cu informații utile pentru cei interesați de subiect. Mai scriu însă și despre casă și grădină, familie și sustenabilitate, subiecte ce se împletesc tare bine în universul blogului meu. Apoi am creat un grup pe Facebook dedicat subiectului, unde ofer ședințe de organizare virtuală membrilor, alături de tot felul de resurse gratuite. O a treia direcție este cea a workshopurilor, multe dintre ele susținute în corporații, dar și în mall-uri, biblioteci și alte spații publice. În paralel, îmi concentrez energia pentru a scrie o carte cu soluții de organizare. Sunt în etapa găsirii partenerilor pentru publicarea ei,” explică Diana.
SĂ VORBIM DESPRE TIPURILE DE ORGANIZARE
Potrivit Dianei, în linii mari, putem vorbi despre trei tipuri de organizare:
- Organizarea pe plan personal (personal organizing) – axată pe gestionarea eficientă a timpului, banilor și lucrurilor pe care le deținem și le folosim zi de zi.
- Organizarea casei (home organizing) – implică crearea de sisteme adaptate nevoilor clientului pentru diferite tipuri de spații (dulapuri, cămări, frigidere etc.) și încăperi (living, baie, camera copilului etc.). La o scară mai mare, se poate vorbi de colaborarea dintre specialistul în organizare și arhitect pentru a găsi fluxul firesc și funcțional al înșiruirii camerelor și dependințelor casei în funcție de stilul de viață al locatarilor.
Organizarea biroului și afacerii (office & business organizing) – rolul specialistului în soluții de organizare pe segmentul corporate este acela de a crea un sistem care să ajute la eficientizarea fluxului de lucru și, prin urmare, la creșterea productivității.
MODELUL AMERICAN, MODELUL JAPONEZ, MODELUL DANEZ = PROPRIUL MODEL
Una dintre descoperirile recente ale Dianei Mihăilă este #hygge – filosofia de viață care îi face pe danezi sa fie unii dintre cei mai fericiți oameni de pe planetă. „Pentru că #hygge are mare legătură cu casa și pune preț pe obiectele de design și pe povestea din spatele lor. Studiez scheme de organizare din diferite părți ale lumii. Astăzi mă mândresc că sunt absolventa unei școli cu rădăcini pe continentul nord-american și că am certificări în KonMari, celebra metodă japoneză de sortare, împăturire și depozitare a lucrurilor, dar și în Hygge, filosofia daneză pentru o viață fericită și echilibrată. Totodată mă uit la modul în care noi, ca popor, am fost învățați să facem lucrurile. Iată câteva constatări: cei mai mulți ne depozităm hainele în stive, avem mobilier cu rafturi și folosim regula doimilor pentru pliere. Așa am dezvoltat regula lui U, regula lui L și raftul dezordinii. Am scris despre toate pe blog”.
EXEMPLE GENERALE DESPRE CUM SA TE ORGANIZEZI
Sunt multe principii după care îți poți ordona spațiul și lucrurile. „Trebuie să începi însă prin a atribui locuri-casă pentru fiecare obiect deținut. Cele 5 tipuri de organizare de mai jos sunt cele mai comune și pot fi folosite și acasă, și la birou.
- Organizarea alfabetică
- Organizarea tematică
- Numerotarea
- Organizarea în funcție de culoare
- Organizarea în funcție de mărime
Fiecare om și fiecare casă au modelul propriu de organizare. Nu există soluții universal valabile. Există însă metode din care putem alege ce ne servește mai bine”, conchide Diana.
CE NE ÎNVAȚĂ MARIE KONDO
Marie ne învață că trebuie să avem în vedere 5 mari categorii când facem curățenie și că este esențial să păstrăm această succesiune:
- haine
- cărți
- hârtii
- obiecte diverse
- amintiri (scrisori, suvenire, poze etc.)
Primul pas este să aduni pe podea tot ce aparține primei categorii și să începi sortarea. Adică să iei la rând fiecare piesă vestimentară, să o analizezi și să te întrebi: „Îmi aduce bucurie?” Dacă nu trezește nici o emoție, o arunci în „grămada care va merge la gunoi” sau în „grămada pentru donații”. E greu la început, dar odată ce ați pornit, pe parcurs va fi foarte ușor și vă veți simți eliberați la sfârșitul acestui proces. Și, după cum evidențiază și Diana, „eliberați și reinventați!”.
„CAZUL” JULIE MORGENSTERN
Julie Morgenstern a renunțat la artă ca să se dedice unei astfel de pasiuni – ordinea și curățenia. Mai precis, Julie era actriță în America și a renunțat la actorie. A dat nume propriei sale metode de a face dintr-o ocupație banală o artă, a scris cărți despre asta și curățenia i-a adus celebritatea pe care actoria nu a reușit să i-o aducă! Autoare a două best-selluri – „Tehnica organizării lucrurilor” și „Tehnica organizării timpului”, Julie promovează metoda organizării dinspre interior spre exterior. Dar Julie nu a acționat doar la nivel teoretic, scriind lucrări despre cum trebuie făcut, ci și-a format o echipă cu care merge la clienți – persoane sau companii, reorganizând locuințe sau birouri, astfel încât spațiile respective să ofere condițiile optime și în special confortul psihic necesar desfășurării activității. La serviciile ei au apelat pentru reorganizarea spațiilor companii precum American Express, FedEx, Microsoft, Sony Music, NBC News și multe altele.
Acest material a fost preluat din numărul 249 al Revistei CARIERE, ediția din iulie-august 2018.
Pentru mai multe detalii legate de punctele de difuzare, dar şi de abonare, click AICI.