Succesul la vârstă înaintată
„Nimeni nu poate gusta fructele toamnei în timp ce se delectează cu parfumul florilor de primăvară”, scrie Samuel Johnson.
În societatea noastră susținuți sunt mai ales tinerii, iar aclamate sunt mai ales reușitele timpurii. Suntem foarte sensibili la succesul fulminant și la succesul peste noapte.
Așteptările noastre sunt pe măsură. Ne așteptăm ca tinerii să știe exact, de la vârste foarte mici, ce vor să facă pentru tot restul vieții lor. Ne așteptăm ca oamenii maturi și oamenii în vârstă să nu mai trăiască începuturi. Punem preț pe stabilitate și perseverență până la a blama reinventarea, răzgândirea, renunțarea, schimbarea de direcție. Punem preț pe integritate, dar ne așteptăm ca omul să renunțe la multe dintre aspirațiile și abilitățile sale și la multe dintre componentele identității sale, pentru a se integra în schema de succes definită și acceptată de cultură și de societate.
Uităm că omul se află într-un continuu proces de devenire. Nu putem renunța la niciuna dintre etapele acestui proces – pentru că fiecare dintre ele servește unui alt scop și aduce aportul de înțelegere și înțelepciune pe care se clădește următoarea.
Despre fenomenul îmbătrânirii populației și implicațiile acestuia scriem și în numărul curent al Revistei CARIERE.
AUTENTICITATEA ESTE O CONDIȚIE A SUCCESULUI
La orice vârstă ai dreptul la autenticitate, pentru că numai atunci când ești tu însuți ai acces la toate resursele și abilitățile tale și îți poți urma chemarea, îți poți îndeplini menirea, poți contribui în mod unic și valoros la lume și la viață.
La orice vârstă ai dreptul și este eficient să trăiești în acord cu tine, conform identității și valorilor tale. În orice direcție corectă se poate merge prea departe. Astfel, te poți reinventa, îți poți schimba direcția, te poți răzgândi, poți renunța atunci când o etapă de viață și-a încheiat rolul. Este un act de înțelepciune și de prezență de spirit să știi să recunoști sfârșitul și să fii deschis unui nou început.
În plus, identitatea și împlinirea ta nu ar trebui să depindă de performanțele pe care societatea știe să le recunoască. În cartea sa, Big Magic, Elizabeth Gilbert semnalează cât de important este să practicăm activitățile care ne bucură, nu numai pe cele în care excelăm și cu ajutorul cărora putem face performanță. Fiecăruia dintre noi îi sunt date una sau mai multe bucurii, una sau mai multe activități care să-l conecteze la ceva mai înalt, să-i provoace extaz și bucurie și să-i refacă resursele de energie și inspirație.
Este important să fii interesat de cât mai multe lucruri – la care poți excela sau nu, dar nu să excelezi este important. Ce este important este că interesele și hobby-urile tale îți vor hrăni energia creatoare pentru că îți vor aduce bucurie, îți vor da o stare bună, te vor informa, îți vor diversifica gândirea, te vor odihni, te vor inspira. Ca să-și împlinească rostul, bucuria se trăiește, nu se stăpânește. Așadar n-o ține la distanță, nu o strânge prea tare. Nu o ține sub control și nu te ține sub control. Bucuria este naturală și liberă, cum liber ești și tu să o trăiești.
BENEFICIILE VÂRSTEI ÎNAINTATE
În cartea sa, Late Bloomers: The Power of Patience in a World Obsessed with Early Achievement, Rich Karlgaard prezintă câteva dintre caracteristicile care sunt propice reușitei la vârstă înaintată.
Curiozitatea. La vârstă înaintată curiozitatea se poate manifesta mai eficient, pentru că acum îi poți pune la dispoziție o mult mai mare capacitate de execuție. Ai o experiență de viață care te ajută să acționezi optim, ai învățat multe despre ce funcționează și ce nu, știi să-ți pui curiozitatea în aplicare.
Compasiunea. Timpul și experiența te ajută să înțelegi emoțiile și rolul lor, în timp înveți să gestionezi mai bine emoțiile dificile și ajungi să empatizezi mai ușor. Ești mai puțin egoist, ești mai înclinat către reflecție, înțelegi mai bine viața și complexitățile ei și accepți mai ușor contradicțiile, imperfecțiunile și aspectele negative ale oamenilor. Știi să ierți. Compasiunea este o sursă de înțelepciune.
Reziliența. Reziliența nu se referă la capacitatea de a rezista, ci la capacitatea de a-ți reveni și de a te reconstrui după loviturile vieții. Pentru rezistență faci lucruri care îți consumă resursele, pentru reziliență faci lucruri care îți refac resursele. Sigur că la o vârstă înaintată ești mult mai dotat pentru a face față greutăților, pentru a-ți echilibra emoțiile, pentru a înțelege în mod constructiv ceea ce se întâmplă. În plus, maturitatea te ajută să înțelegi că reușita, succesul depind de mulți alți factori decât de tine însuți – prin urmare nici nu ți le asumi în totalitate și nici nu te blamezi numai pe tine în caz de eșec. Astfel, ești mai capabil să faci față nereușitei, neacceptării, respingerii, știi să construiești o comunitate și să beneficiezi de forța ei.
Echilibrul sufletesc. Altfel spus, pe măsură ce îmbătrânești te calmezi. Abordezi situațiile cu mai mult echilibru, mai liniștit, mai cumpătat. Calmul este o condiție intrinsecă a eficienței și a stării de bine.
Discernământul, perspicacitatea. O minte îmbogățită de informații și experiențe va înțelege mai bine contextul, va identifica tipare, va dispune de instrumentele necesare pentru a genera idei valoroase.
Înțelepciunea. În timp, devii o combinație unică de experiențe de viață, de talente și abilități și știi să-ți asculți intuiția. Capacitatea de a converti percepția în înțelepciune și de a vedea straturile și complexitatea vieții este o calitate a minții mature.
Calitatea de a te îndoi de tine însuți. De ce este o calitate? Pentru că nu este vorba de a nu avea încredere în tine, ci înseamnă să știi că nu le știi pe toate și să fii dispus să înveți, să colaborezi cu ceilalți, să explorezi, să descoperi, să te dezvolți.
La cele de mai sus, aș adăuga:
Autenticitatea și conștiința de sine. La vârstă mai înaintată înțelegi că nu e nevoie să te demonstrezi pe tine însăți ca să fii tu însăți și că manifestarea mai…neinvadatoare lasă loc funcționalității – care este reală tocmai pentru că este organică și cu funcție de autoreglare. Ajungi să faci diferența dintre a inspira și a impune, dintre a argumenta și a convinge. Știi să faci diferența dintre nevoia de a face bine și nevoia de a controla și de a judeca. În principiu, este vorba despre diferența dintre a acționa din iubire și a acționa din frică.
Capacitatea de învățare. La maturitate învățăm logic. Informațiile capătă sens prin raportare și conectare la toate celelalte pe care le știm. Astfel, la o vârstă înaintată putem face mai multe conexiuni între idei și concepte – ceea ce înseamnă nu numai că putem învăța mai ușor, ci și că putem fi mai originali.
Gândirea nuanțată. În timp, poți ajunge să distingi mai multe nuanțe ale aceleiași culori, mai multe componente în cadrul unui mecanism și înțelegi funcționalitatea și rostul fiecăreia.
Astfel, caracteristicile și abilitățile specifice vârstei înaintate sunt optime și pentru economia prin conexiune, despre care vorbește Seth Godin. Acesta susține că vremea economiei de masă a trecut, iar noul tip de economie – economia prin conexiune – se bazează pe coordonare, colaborare, generozitate, permisiune, încredere și schimb de idei.
Fii la cârma vieții tale. Ia-ți fericirea în serios. Fii generos și împlinește-ți visele. Actualizează și alege direcția în care vrei să te dezvolți, la orice vârstă. Busola este bucuria – bucuria ta, nu a altora. Numai inima ta știe ce dă sens vieții tale. Iar învățămintele celorlalți filtrează-le prin iubire de sine. Numai învățămintele iubitoare sunt de valoare.
Citește și: Cum să fii tânăr la bătrânețe? Vârsta ca potențial, nu ca patologie