“Te binecuvântez, iubită Românie”: Regina Maria, ca un mesaj de iubire în locul său natal
Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele.Frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită.
Aceste rânduri le așternea Regina Maria în testamentul său “scris, datat şi semnat cu mâna mea la Tenka – Juvah, Balcic, astăzi Joi 29 iunie 1933”.
***
Prima statuie a Reginei Maria din afara graniţelor României va fi amplasată la Ashford în Marea Britanie, locul său de naştere. Statuia va reprezenta mai mult decât un mesaj de iubire (metaforic vorbind) de acolo de unde s-a născut. Va fi un reper cu valoare istorică, simbolică şi estetică majoră pentru oraş. În contextul în care regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a orașului. Statuia amplasată în orașul Eastwell Manor este realizată de sculptorul Valentin Duicu (foto), absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Un artist tânăr, dar cu o activitate bogată în realizarea de monumente dedicate unor personalități reprezentative pentru cultura românească. El a câștigat concursul demarat de ICR în vara acestui an, în contextul sărbătoririi Centenarului.
Principala zonă verde a oraşului poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria
Realizată din bronz şi având o înălțime de 2,2 metri, statuia va fi amplasată în Elwick Square. Un spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic. În proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Cu ocazia dezvelirii statuii, pe 12 decembrie, va avea loc o ceremonie. La care vor fi prezenţi, alături de preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, reprezentanți ai Ambasadei României la Londra. Precum și ai Caselor Regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford, oficialități de rang înalt din România şi Marea Britanie.
În contextul acestui important proiect, atât în Ashford, cât şi în întreg comitatul Kent, se va desfășura, în şcoli şi licee, un susţinut program educațional coordonat, la iniţiativa ICR, de către istoricul britanic Michael Paterson. Demersul urmăreşte să atragă, o dată în plus, atenţia publicului asupra personalităţii şi descendenţei Reginei Maria a României.
Mantia și coroana
„De obicei caut să fiu și atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări. Ca să-l simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel și în cazul acestei statui. Știm cu toții cine este Regina Maria. Dar pentru lucrarea mea m-am documentat și mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal. În care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă și i se potrivește perfect, dar, ca și coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria, <pentru poporul meu, care mă știe dârză și ambițioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc>”, spune sculptorul Valentin Duicu.
“Aş fi vrut să pot lăsa mai multe iubitei mele Ţări în semn de dragoste necurmată ce i-am purtat şi pe care o las izvor nesecat moştenitorilor mei” – din Testamentul Reginei Maria